Amy Diamond

Den svenske barnestjerna avslører at hun mister håret: - Jeg har grått mye

Får skryt for åpenheten.

ÅPEN: Amy Deasismont, best kjent under artistnavnet Amy Diamond, avslører på Instagram at hun er rammet av sykdommen alopecia areata, en tilstand som fører til flekkvis håravfall. Foto: NTB scanpix
ÅPEN: Amy Deasismont, best kjent under artistnavnet Amy Diamond, avslører på Instagram at hun er rammet av sykdommen alopecia areata, en tilstand som fører til flekkvis håravfall. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som 12-åring slo svenske Amy Deasismont (26), best kjent under artistnavnet Amy Diamond, gjennom med låta «What's In It For Me».

På starten av 2000-tallet var hun en av Sveriges største artister, og er blant de yngste personene i historien som har vunnet en Nordic Music Award, og den yngste som har fått to priser under NRJ Radio Awards.

De siste åra har hun imidlertid prøvd å kvitte seg med barnestjernestemplet, og gir nå ut musikk under sitt egentlige navn, Amy Deasismont.

I et lengre innlegg på sin Instagram-profil forklarer artisten overfor sine 37 000 følgere at hun er rammet av sykdommen alopecia areata, en tilstand som fører til flekkvis håravfall.

Ifølge Lommelegen fører tilstanden til at hårene løsner og faller ut. Sykdommen ødelegger imidlertid ikke hårsekkene, så sjansen er stor for at det vokser ut igjen.

26-åringen har delt et bilde av en flekk uten hår i bakhodet, der hun forklarer hvordan hun har lært seg å leve med sykdommen.

«Alopecia areata. Snart ett år siden søsteren min fant det første stedet da hun flettet håret mitt. Ting jeg har lært siden da: 1. Håret kommer tilbake etter cirka fire måneder (i mitt tilfelle - det er veldig individuelt) - hold ut! 2. Alopecia er jævlig irriterende og stressende. Spesielt i begynnelsen. Jeg har grått mye. 3. Flekkene er veldig lyse og deilige å ta på. 4. Det er mange måter å skjule flekkene på (du må bare ha litt kreativitet). 5. Plutselig vil du ikke alltid gjemme dem. De er litt fine likevel», skriver hun.

Avsløringen har fått mye respons i sosiale medier, der flere av hennes følgere hyller henne for åpenheten.

«Fine, sterke deg», «Du er så fin, modig og sterk» og «Heia deg» er noen av kommentarene som har blitt lagt igjen i kommentarfeltet.

Artisten har hittil ikke kommentert saken ytterligere.

- Kvittet meg med parykken

Flere kjente personer har tidligere fortalt om påkjenningen av å miste håret. Her til lands har blogger, forfatter og foredragsholder Vibeke Klemetsen (42) fortalt om sine erfaringer med sykdommen.

- En morgen lå det masse hår på hodeputa da jeg våkna. Da jeg børsta håret, var det unormalt mye hår som hang igjen på børsta, sa Klemetsen til Dagbladet i 2015.

Hun forklarte videre at hun fikk tilbake håret igjen etter cirka to år.

- Det tok tid før det vokste helt ut. Jeg hadde veldig langt hår da det starta. I dag har vi utrolig mye mer informasjon om sykdommen, og man har også kommet mye lenger med tanke på behandling, sa hun.

Undertøysmodell Yasmin Taylor (26) er også en av dem. For henne var tilstanden imidlertid ikke forbigående, og på Instagram har hun delt flere bilder der man kan se at hun har mistet så å si alt håret på hodet.

- Jeg fikk diagnosen da jeg var 15. Jeg mistet alt håret mitt like før 20-årsdagen min. Da begynte jeg å gå med parykk, som jeg gjemte meg bak i tre år. I mars 2015 kvittet jeg meg med parykken, har hun uttalt i et tidligere blogginnlegg.

Rammes oftest unge

Michael Zangani, hudlege ved Norges største hudavdeling, Rikshospitalet og Akademiklinikken, har tidligere fortalt til Dagbladet at de fleste som er rammet av sykdommen får tilbake håret igjen.

- Alopecia areata, eller flekkvis hårtap er en autoimmun sykdom. Det vil si at av ukjent grunn går immunforsvaret løs på hårfollikler, altså «hullet» i hudoverflaten som håret vokser ut av, og dermed taper man håret.

- I de fleste tilfeller får man håret tilbake i løpet av ett til to år. Hos cirka 10-20 prosent utvikler det seg videre til hele hodet, eventuelt hele kroppen. Sykdommen rammer oftest før 20-åra, men voksne kan også få dette, fortsatte han.

Ifølge Lommelegen får opptil 1 av 10 personer kronisk alopecia areata, men uansett hvor langvarig hårtapet er, er det fremdeles muligheter for at håret vokser ut igjen.

Alopecia areata

  • Hudsykdom som plutselig skaper hårløse hudflekker. Sykdommen kan ramme enhver (ca. 1% av befolkningen) og i alle aldre, men oftest unge mennesker.
  • Årsaken er ikke kjent (idiopatisk sykdom), men mye tyder på at det er en autoimmun forstyrrelse.
  • Symptomer: Pasienten merker i begynnelsen en naken flekk på hodet, i skjegget eller et annet sted på kroppen. Huden på disse flekkene er på ingen måte forandret, det er bare ikke noe hår der.
  • Behandling: Det finnes ingen kjent behandling som virker bedre enn å avvente. Hvis det bare dreier seg om noen få hårløse flekker, kan man i en periode behandle med påsmøring av sterk kortisonoppløsning eller med injeksjon av kortison i og rundt selve flekkene.
  • Forløp: Hos mange opptrer spontan bedring eller fullstendig helbredelse etter en tid, og mer enn 30% av personer med alopecia areata får håret tilbake av seg selv innen ett år uten noen form for behandling.

Kilde: Hudlegekontoret.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer