Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den svenske kongefamilien delte nytt familiebilde. Men ikke alle fikk med seg kleskoden ...

- Den svenske kongefamilien er ikke alene om å tenke slik, sier kongehusekspert.

MATCHER: Det er spesielt én farge som preger den svenske kongefamiliens feriebilde. Bak f.v.: Chris O'Neill, prins Carl Philip, prinsesse Sofia, prins Alexander, kong Carl Gustav og prins Daniel. Foran sitter prinsesse Leonore, prinsesse Madeleine, prins Nicolas, dronning Silvia, prinsesse Estelle, kronprinsesse Victoria og prins Oscar. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se
MATCHER: Det er spesielt én farge som preger den svenske kongefamiliens feriebilde. Bak f.v.: Chris O'Neill, prins Carl Philip, prinsesse Sofia, prins Alexander, kong Carl Gustav og prins Daniel. Foran sitter prinsesse Leonore, prinsesse Madeleine, prins Nicolas, dronning Silvia, prinsesse Estelle, kronprinsesse Victoria og prins Oscar. Foto: Jonas Ekströmer, Kungahuset.se Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag delte den svenske kongefamilien et nytt familiebilde på Instagram og på kongehusets nettsider. Hele familien - totalt 13 personer - står samlet i sollyset utenfor sommerslottet Solliden på Öland.

På bildet er det også to små «nykommere»: Prins Oscar (1) og prins Alexander (1).

Prinsesse Leonore (3) og prins Nicolas (2), barna til prinsesse Madeleine (35) og ektemannen Christopher O'Neill (43), sitter på henholdsvis moras fang og på en benk ved siden av.

Selv om barna stjeler oppmerksomheten til mange, er det spesielt én ting ved bildet som får det til å gå varmt i kommentarfeltet.

Blant ønsker om en «glad sommar», har flere bitt seg merke i den matchende bekledningen til kongefamilien. Det skriver det svenske nettsiden Hänt.

Matchende klesvalg

Samtlige, med unntak av prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia, stiller nemlig i lyseblå klær. Det utgjør til sammen elleve familiemedlemmer i samme farge. Madeleine og Sofia utgjør unntakene med sine beigerosa kjoler.

«Hvorfor er alle lyseblå, men to med rosa? Merkelig. Betyr det noe mon tro?», spør brukeren «glittrar».

«Sommerlig og fint bilde. Det er noen som ikke har fortalt prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia hva kleskoden er», fleiper en annen bruker.

«Kongefamilien kler unektelig lyseblått», skriver brukeren «hildurgunhild». «Veldig lyseblått. Ser ut som personalet på en helseinstitusjon», følger enda en bruker.

Også på Twitter tulles det om det blånyansene:

- Kanskje litt i overkant utstudert

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland slutter seg til at fargevalget på det nye familiebildet til den svenske kongefamilien er påtakelig.

- Ja, jeg må si valget av lyseblå klær er påfallende på det nye gruppebildet av familien Bernadotte, sier han til Dagbladet.

Totland legger til at bildet er tatt i forbindelse med kronprinsesse Victorias 40-årsdag den 14. juli, og at han den dagen beit seg merke i at både det svenske kongeparet og kronprinsessefamilien var iført lyseblått da de hilste folket på Solliden slott.

I BLÅTT: Prins Daniel, prins Oscar, kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle, dronning Silvia og kong Carl Gustav på Solliden slott den 15. juli. Foto: Utrecht Robin/Action Press/REX/Shutterstock/ NTB scanpix
I BLÅTT: Prins Daniel, prins Oscar, kronprinsesse Victoria, prinsesse Estelle, dronning Silvia og kong Carl Gustav på Solliden slott den 15. juli. Foto: Utrecht Robin/Action Press/REX/Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

- Den gang var det kun tale om seks personer, men det var like fullt veldig påfallende. Jeg spøkte den gang med at de kanskje hadde valgt å kle seg i fargen på båndet til Sveriges høyeste orden - Den Kongelige Serafimerorden, forklarer han.

BLÅ BÅND: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel iført bådene til Den Kongelige Serafimerorden. Her med prinsesse Estelle. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Kungahuset.se
BLÅ BÅND: Kronprinsesse Victoria og prins Daniel iført bådene til Den Kongelige Serafimerorden. Her med prinsesse Estelle. Foto: Anna-Lena Ahlström/ Kungahuset.se Vis mer

Totland mener at det neppe er tilfeldig at prinsesse Madeleine og prinsesse Sofia har valgt bort den babyblå fargen.

- Det ville ha blitt for mye, og de stiller derfor begge i dus beige. Sluttresultatet på bildene fra Solliden er utvilsomt delikat, men kanskje litt i overkant utstudert. Den svenske kongefamilien er imidlertid ikke alene om å tenke slik, framholder Totland, og tilføyer:

- Man har sett det noen ganger i Storbritanna. Som sist uke, da William og Kate var ute og reiste i Europa med begge barna, og familien på fire var påfallende fargekoordinerte ved ankomst i både Warsawa og Berlin. Om ikke helt i samme grad som familien Bernadotte.

Saken fortsetter under videoen.

SINT: Prinsesse Charlotte (2) slo seg skikkelig vrang da den britiske kronprinsfamilien skulle gå om bord i flyet på vei hjem fra offisielt besøk i Tyskland. Video: CNN Vis mer

Har matchet tidligere

Fotograf Jonas Ekströmer har sørget for at både store og små holder positur og ser mot kameraet på det nye familiebildet. Slottet Solliden ble bygget på initiativ fra dronning Victoria og sto ferdig i 1906.

Bildet er tatt som en offisiell sommerhilsen. «Kongefamilien ønsker god sommer fra Sollidens slott på Öland», står det skrevet i Instagram-innlegget.

MIDTSOMMERBILDENE: En av svenskenes mest elskede høytider. Det feiret kongehuset med helt nye bilder av prinsesse Estelle og prins Oscar. Foto: Erika Gerdemark, Kungahuset.se Vis mer Vis mer

Expressen, i likhet med kongehusekspert Totland, påpeker at sommerbildet ikke er første gang den svenske kongefamilien viser sin kjærlighet for den lyseblå fargen offentlig.

Dagen etter kronsprinsesses Victorias 40-årsdag tidligere i juli møtte altså deler av kongefamilien folket utenfor det nevnte sommerslottet, i samme lyseblå bekledning. Trolig ble fotografiet tatt seinere samme dag, med resten av familien til stede.

Bursdagsfeiring på Öland er en fast tradisjon. På Sveriges nest største øy har de nemlig feiret Victoriadagen hvert år siden kronprinsessen var to år gammel.

I år ble jubilanten hyllet med en større konsert. Poptvillingene Marcus og Martinus var feiringens største trekkplaster.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!