Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Victoria Silvstedt:

Den svenske Playboy-modellen raser: - Sirkusene bryr seg ikke om dyrevelferd

Victoria Silvstedt ser helst at sirkus kutter ut dyrene. - Synd at de som skriker høyest er de som blir trodd på, sier Are Arnardo.

FRUSTRERT: Victoria Silvstedt går i strupen på sirkus som bruker dyr i manesjen. - Det gjør vondt å tenke på alle løver, elefanter og andre dyr som har tilbrakt mange dager i fangenskap og nektes et naturlig liv uten lidelse, skriver hun i en kommentar i Expressen. Foto: Gregory Pace / NTB Scanpix 
FRUSTRERT: Victoria Silvstedt går i strupen på sirkus som bruker dyr i manesjen. - Det gjør vondt å tenke på alle løver, elefanter og andre dyr som har tilbrakt mange dager i fangenskap og nektes et naturlig liv uten lidelse, skriver hun i en kommentar i Expressen. Foto: Gregory Pace / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere supermodellen Victoria Silvstedt (42) bærer fanen høyt for dyrene i en ny kommentar publisert av svenske Expressen.

Innlegget har fått den forklarende tittelen «Forby alle ville dyr på sirkus». Hun går også hardt ut mot den svenske regjeringen, som hun mener bør innføre nye restriksjoner.

- Det gjør vondt å tenke på alle løver, elefanter og andre dyr har tilbrakt mange dager i fangenskap og nektes et naturlig liv uten lidelse, skriver hun.

Videre hevder hun at sirkus bryter ned dyr fysisk og psykisk med elektrosjokk og stenger.

Victoria Silvstedt var en av 90-tallets store glamourmodeller, og hun har figurert i magasinet Playboy ved flere anledninger. I 1997 ble hun kåret til «Playmate of the Year».

Elefanter og sjøløver

Silvstedt navngir ingen spesifikke sirkus, og hun sikter heller ikke til konkrete episoder.

Hun trekker fram bruk av løver, elefanter, kameler og sjøløver som spesielt ille.

- Elefanter vil ikke sitte på stoler, kameler vil bli ikke jaget rundt i en sirkusarena og sjøløver vil ikke stå på finnene sine og klemme treneren. Når de tvinger dem til å gjennomføre slike kunstner, så viser sirkusene at de ikke bryr seg om dyrevelferd, skriver hun videre.

DYREVENN: Den tidligere Playboy-modellen Victoria Silvstedt (42) har markert som en dyrevenn de senere årene. Foto: Erik Pendzich / NTB Scanpix
DYREVENN: Den tidligere Playboy-modellen Victoria Silvstedt (42) har markert som en dyrevenn de senere årene. Foto: Erik Pendzich / NTB Scanpix Vis mer

- Det koster oss ingenting å gi dyrene det vi tar for gitt, men for dem er det forskjellen mellom et lykkelig liv - og et helvete.

Bruker kameler

Av dyrene som Silvstedt nevner, er det bare kameler som er å se på norske sirkus for øyeblikket. Cirkus Arnardo sluttet med elefanter i 2014. Denne sesongen er det hunder, lamaer, kyr og kameler som gjør triks i manesjen.

Cirkus Arnardo skriver på sine nettsider at de ikke bruker ville dyr:

«Det finnes ingen ville eller eksotiske dyr i Cirkus Arnardo. Alle dyrene i Cirkus Arnardo er med andre ord husdyr. For eksempel har kameler vært domestisert i 4500-5000 år, lamaer i opptil 7000 år.»

DYR PÅ SIRKUS: Sirkus Arnardo sluttet med elefanter i 2014. Nå er det hunder, lamaer, kyr og kameler som gjør triks i manesjen. Her sitter Helen Arnardo (33) på hesteryggen. Foto: Mette Randem / Magasinet
DYR PÅ SIRKUS: Sirkus Arnardo sluttet med elefanter i 2014. Nå er det hunder, lamaer, kyr og kameler som gjør triks i manesjen. Her sitter Helen Arnardo (33) på hesteryggen. Foto: Mette Randem / Magasinet Vis mer

Kamelene, lamaene og kyrne er født og oppvokst i Sverige, hos Cirkus Olympia, og bor på en gård i broderlandet utenom sesongen.

Etter flere års pause, er Cirkus Agora igjen tilbake på landeveiene. Det er bare to ponnier og en hund som står oppført av dyr på programmet.

Cirkus Merano hadde lenge elefanter som sitt varemerke, men har ikke turnert siden 2014. Cirkus Zorba hadde sin siste forestilling i fjor.

- Et steg i riktig retning

Siri Martinsen, leder av dyrevernorganisasjonen NOAH, sier til Dagbladet at innlegget til Victoria Silvstedt er et steg i riktig retning.

- Vi støtter alle initiativer i Sverige som bidrar til å få elefanter og eksotiske dyr ut av sirkus. Forhåpentligvis tar svenske sirkus til seg alle signaler og blir helt dyrefrie slik mange av verdens mest suksessfulle sirkus faktisk er, sier Martinsen.

NOAH er til vanlig synlige utenfor Cirkus Arnardo når teltpluggene hamres ned i bakken på Tøyen i Oslo. Martinsen mener at frivillige som deler ut brosjyrer har resultert i færre dyr.

KJEMPER FOR DYRENE: Siri Martinsen i NOAH. Foto: Dagbladet
KJEMPER FOR DYRENE: Siri Martinsen i NOAH. Foto: Dagbladet Vis mer

I fjor kom det en ny forskrift om dyrevelferd ved fremvisning av dyr som fastslår at det ikke er tillatt å vise fram elefanter på sirkus.

Nye regler

Den siste utviklingen i saken er at Mattilsynet har fått rett til å nekte bruk av dyr på sirkus, dersom bruken av dyr strider mot dyrevelferdsloven. Det står skrevet i en ny forskrift som trådte i kraft 1. januar i år.

Regelverket går ut på at dersom man skal vise fram dyr, må man melde fra eller søke om dette til Mattilsynet. Dette gjelder for sirkus, dyrehager, akvarier og besøksgårder.

Siri Martinsen mener at problemet blant annet er antall timer som dyr fraktes fra sted til sted.

- Dyrene tilbringer store deler av livet i transportvogner og transportbur. Det ligger i det tradisjonelle sirkusets natur at de ikke har forutsetningene for et naturlig miljø, sier hun.

FORBUDT: Elefanten var lenge en del av varemerket til Cirkus Merano. Sirkuset har ikke turnert siden 2014. Her er elefanten Colonel Joe fra en forestilling i 2008. På tidspunktet var dette verdens største sirkuselefant. I fjor ble det store dyret forbudt på norske sirkus. Foto: Sveinung Oddu Ystad / Dagbladet
FORBUDT: Elefanten var lenge en del av varemerket til Cirkus Merano. Sirkuset har ikke turnert siden 2014. Her er elefanten Colonel Joe fra en forestilling i 2008. På tidspunktet var dette verdens største sirkuselefant. I fjor ble det store dyret forbudt på norske sirkus. Foto: Sveinung Oddu Ystad / Dagbladet Vis mer

Jubler for forbud

Martinsen jubler for forbud mot elefanter og sjøløver på norske sirkus, men hevder at det fortsatt er et stykke igjen før NOAH ser seg fornøyde.

- Man skal ikke glemme de andre dyrene, selv om man har hatt utvikling når det gjelder større dyr. Det er viktig å forstå at hester og kameler trenger noe annet enn å bli parkert på fotballbaner og parkeringsplasser. De trenger fri utfoldelse og tilbud som er tilpasset deres naturlige behov, sier hun og fortsetter:

- Jeg vil også påpeke at vi ikke lenger har elefanter og sjøløver på norske sirkus, nettopp fordi vi har drevet kampanjer mot dette.

- Tar dyrevelferd på alvor

Cirkus Arnardo har lang fartstid med dyr i manesjen. Are Arnardo, assisterende direktør, ser ingen grunn til at sirkuset skal kutte ut tradisjonen med det første.

I ARV: Sirkuskongen Arild Arnardo (75) (til venstre) har styrt Cirkus Arnardo mange år. Nå er det sønnen Are Otto Arnardo (46) som leder skuta.  

Foto: Erling Hægland / Dagbladet
I ARV: Sirkuskongen Arild Arnardo (75) (til venstre) har styrt Cirkus Arnardo mange år. Nå er det sønnen Are Otto Arnardo (46) som leder skuta. Foto: Erling Hægland / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor skal vi det? Dyrene våre har det bra. De blir stelt, matet og passet på hele tiden. Siden sirkus i Norge ikke er så mange og gjerne har andre ting å gjøre enn å sitte å forsvare seg angående dyreholdet, så blir vi lett hengt ut som dyremishandlere av 50-60 stykker, slik det var på Tøyen, skriver han og forsetter:

- I Oslo så var det nesten totalt 10.000 besøkende, som da så dyrene på nært hold. Hadde vårt dyrehold vært kritikkverdig, så hadde antakeligvis media hørt noe fra disse også. Dyrevelferd er noe vi tar på alvor, og dyr i sirkus skal ha det bra, skriver Arnardo.

Victoria Silvstedt hevder i sitt leserinnlegg at sirkus «bryter ned dyr fysisk og psykisk med elektrosjokk og stenger». Er dette en udatert myte?

- Ja, den er rimelig utdatert og tilhører i hvert fall ikke norske sirkus, sier Arnardo.

- En myte

Han er ikke enig i Siri Martinsens utsagn om at «dyrene tilbringer store deler av livet i transportvogner og transportbur».

- Dette er også en myte. Synd at de som skriker høyest er de som hele tiden blir trodd på. Når du sier en løgn mange nok ganger så ser det ut til at flere og flere begynner å tro løgnen er sant. Dyr som vi har hatt med oss, tidligere og nå, står ikke lenge i transport, sier Arnardo.

Han forklarer at følget sjelden reiser over fire timer. Gjennomsnittstiden er på 50 minutter. Dersom resieruten overgår 150 kilometer, utgår en forestilling denne dagen.

- Transporten foregår med flere stopp underveis. Etter at dyrene har kommet til en ny plass, så blir de tatt ut av transportvognen og satt i innhegninger. Slik at disse får bevege seg fritt. Slik skal det være og slik har det alltid vært, sier Arnardo.

EKSOTISK I KRISTIANSAND: Seks rømlinger fra et omreisende sirkus hadde lagt ut på en spontan søndagstur i Vågsbygd i Kristiansand. Video: Berdian Bragdø Vis mer