MÅ BETALE: Tidligere «Top Model»-deltaker Gina-Lisa Lohfink er dømt til å betale erstatning for falsk voldtektsanmeldelse. Foto: Jörg Carstensen/dpa/AP
MÅ BETALE: Tidligere «Top Model»-deltaker Gina-Lisa Lohfink er dømt til å betale erstatning for falsk voldtektsanmeldelse. Foto: Jörg Carstensen/dpa/APVis mer

Den tyske modellen hevder hun ble voldtatt og filmet av to menn. Nå er hun dømt til å betale erstatning

- Jeg er ikke her for å bli kjendis.

(Dagbladet): Den tyske modellen Gina-Lisa Lohfink (29) er dømt til å betale erstatning for å ha avgitt en falsk voldtektsanmeldelse mot to menn.

Saken havnet i retten etter at en video som viser Lohfink og de to mennene ha sex i 2012 dukket opp på internett. I videoen kan man høre modellen si «nei, nei, nei», ifølge nyhetsbyrået AP.

De to mennene ble først dømt for voldtekt. I en ankesak ble begge mennene frikjent, og Lohfink ble dømt til å betale erstatning for falsk anklage. Lohfink nektet å betale erstatningen, og dermed havnet saken i retten nok en gang, skriver det tyske nyhetsbyrået dpa.

- Ville ikke ha sex

En lege som var hentet inn som ekspertvitne sa at det ikke fantes noen bevis for at Lohfink hadde blitt dopet ned, slik hun tidligere har påstått.

- Hun er ikke utsatt for seksuelle overgrep. Hun løy og villedet etterforskerne med vilje, sa statsadvokat Corinna Goegge under rettssaken, ifølge BBC.

Lohfink, som ble kjent i Tyskland da hun deltok i tv-programmet «Germany's next Top Model» i 2008, gikk hardt ut mot de som hevdet at hun brukte rettssaken som et PR-stunt:

- Jeg er ikke her for å bli kjendis. Jeg ville ikke ha sex, ei heller at det skulle filmes, sa hun til retten, ifølge Tagesspiegel.

STORMET UT: Gina-Lisa Lohfink ble rasende da dommen ble opplest og stormet ut av rettslokalet, ifølge BBC. Foto: Jörg Carstensen / dpa / AFP
STORMET UT: Gina-Lisa Lohfink ble rasende da dommen ble opplest og stormet ut av rettslokalet, ifølge BBC. Foto: Jörg Carstensen / dpa / AFP Vis mer

Mandag konkluderte retten i Berlin med at samleiet var frivillig og at innvendingene Lohfink kom med i videoen var imot at akten ble filmet.

- En skandale

29-åringen ble også dømt til å betale en erstatning på 20 000 euro, som tilsvarer 186 000 norske kroner.

- Jeg behøver ikke å utsette meg selv for dette, raste den tyske modellen da dommen var opplest, før hun stormet ut av rettslokalet, ifølge BBC.

Ifølge avisa Bild ble dommen møtt med buing fra de fremmøtte i rettslokalet.

Lohfinks forsvarer, Burkhard Benecken, hadde én klar kommentar til dommen:

- En skandale.

Han sa han ville diskutere mulighetene for en anke med sin klient.

Mennene er frikjent for voldtektsanklagene, men kan imidlertid vente seg et rettslig etterspill for å ha lastet opp videoen på nettet uten samtykke fra Lohfink.

«Nei betyr nei»
Saken har vekket enorm oppmerksomhet i Tyskland, og var en viktig grunn til at tyske myndigheter tidligere i år vedtok en ny lov som spesifiserer at «nei betyr nei», selv om offeret ikke kjemper mot sin overgriper.

Tidligere har tysk lov krevd at et voldtektsoffer kunne bevise at hun eller han gjorde fysisk motstand for at det kunne dreie seg om voldtekt. Et verbalt nei var ikke nok.

Tyskland har i flere år diskutert behovet for strengere straffer for voldtekt, og den nye lovgivningen kom på plass etter masseovergrepene i Köln nyttårsaften, ifølge NTB.

- Tidligere har vi hatt saker hvor kvinner har blitt voldtatt, men hvor overgriperen ikke kunne bli straffet. Lovendringen vil bidra til å øke antall ofre som vil anmelde. Den vil redusere antall skrinlagte straffesaker, og sikre at seksuelle overgrep blir straffet, sa Tysklands kvinneminister Manuela Schwesig i begynnelsen av juli.

Tysklands justisminister, Heiko Maas, sa den gang at kun én av ti voldtekter blir anmeldt i Tyskland, og kun åtte prosent av rettssakene ender med domfellelse.

- Om en forsvarsløs tilstand blir brukt til å begå seksuelle handlinger, kan de skyldige i fremtiden bli straffet for det. Når gjerningspersonene ikke kan straffes, blir det en ny og bitter ydmykelse for ofrene, sa Maas.