Dronning Margrethe

Denne detaljen skilte seg ut

Fredag var det 50 år siden dronning Margrethe av Danmark overtok tronen.

50 ÅR: Fredag 14. januar var det 50 år siden kong Frederik gikk bort, og hans eldste datter Margrethe ble dronning. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP / NTB
50 ÅR: Fredag 14. januar var det 50 år siden kong Frederik gikk bort, og hans eldste datter Margrethe ble dronning. Foto: Martin Sylvest / Ritzau Scanpix / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

14. januar i 1972 var Danmark i sorg. Det var denne dagen folket fikk vite at deres konge gjennom 25 år, kong Frederik, hadde gått bort.

50 år seinere kunne dronning Margrethe (81) markere at hun har sittet på tronen dobbelt så lenge som sin far. Fredag var det nemlig lagt opp for en tradisjonell og fin feiring av dronningen.

Den store feiringen er imidlertid flyttet. Det danske folket skulle egentlig få feire sammen med kongefamilien, men disse arrangementene er flyttet nærmere sommeren.

Dagen startet med statsråd, før det danske Folketinget markerte jubileet på formelt vis. Kronprinsfamilien var til stede, sammen med dronningens søster prinsesse Benedikte (77). Prins Joachim (52) og prinsesse Marie (45) hadde tatt turen helt fra Paris for å ta del i den store dagen.

Selv om dronningen sto i fokus, var det likevel flere symbolske detaljer som skilte seg ut denne dagen.

Fargekoder

Etter at kongefamilien deltok på Folketingets markering, tok de turen til Roskilde domkirke og gravplassen til kong Frederik og dronning Ingrid. Der ble det lagt ned tre fargerike kranser: En blå, en rosa og en gul.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer