TØFFE TAK: Skuespiller og moromann Jim Carrey er vant til å få folk til å bryte ut i latterkramper, men selv har han en vanskelig fortid. Foto: NTB scanpix
TØFFE TAK: Skuespiller og moromann Jim Carrey er vant til å få folk til å bryte ut i latterkramper, men selv har han en vanskelig fortid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jim Carrey:

Depresjon, to skilsmisser og mistet kjæresten av overdose. Livet til hele verdens «gummiansikt» har vært alt annet enn en komedie

Jim Carrey (55) vakte oppsikt da han dukket opp på rød løper forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Gummiansikt, energi og latterkuler er noen gloser mange kanskje forbinder med skuespiller og komiker Jim Carrey (55).

Den kanadiske stjerna hadde sitt ordentlige store gjennombrudd i 1994, med filmen «Ace Ventura», og i tida etterpå ballet det på seg med en rekke suksessfulle roller.

«Masken», «Dum og dummere» og «Bruce Almighty» er kun noen av filmene Carrey stolt har kunnet oppføre på CV-en sin. I tillegg har han to Golden Globe-statuetter i boet og om lag 150 millioner kroner i banken.

Men hva er egentlig hemmeligheten bak suksessen? «Desperasjon», røpet Jim Carrey i et intervju med CBS News i 2004.

Ville glede sin syke mor

Bak enhver person befinner det seg en historie, noen mørkere enn andre. Carrey har valgt å være åpen om sin, som bunner i en vanskelig barndom preget av å snu og vende på hver krone.

Filmtrailer: «Dum og dummere to» Vis mer Vis mer

Filmstjerna, som var yngst av fire søsken, fant imidlertid motivasjon til å lykkes da ting var som aller verst.

- Da jeg var 12 år gammel, mistet pappa en trygg jobb. Familien min måtte gjøre hva som helst for å overleve. Jeg lærte mange gode ting av faren min, ikke minst det at hvem som helst kan feile i det de driver med, så man kan like så greit ta en sjanse og gjøre det man elsker, sa han i en video publisert på Daily Mail i 2014.

Carrey, som bare var ungdom på det tidspunktet, var nødt til å få seg jobb ved siden av skolen. Han jobbet åtte timer daglig - etter skoletid - på en fabrikk. I tillegg var familien bosatt i en van, og alle jobbet som enten vektere eller vaktmestere.

Han skjønte imidlertid at han hadde et talent innen det å underholde folk og å få dem til å le. Det første møtet med komedien skjedde en gang da mora hans, Kathleen Carrey, var syk.

- Hun lå i senga og tok masse smertestillende, og jeg ville få henne til å føle seg bedre. Jeg pleide å gå inn på rommet hennes og imitere og gjøre rare ting. Jeg kunne hoppe inn i veggen og kaste meg ned trappene for å få henne til å føle seg bedre, har han sagt til CBS News.

GJEV PRIS: Jim Carrey vant sin første Golden Globe-pris i 1999, for hovedrollen i filmen «The Truman Show».
GJEV PRIS: Jim Carrey vant sin første Golden Globe-pris i 1999, for hovedrollen i filmen «The Truman Show». Vis mer

- Nødvendig ingrediens

Barndommen og de tøffe takene førte med seg mye sinne for den unge lovende. I stedet for å gi opp, fant han inspirasjon.

- Folk trenger motivasjon til hva som helst. Jeg tror ikke mennesker lærer noe uten å være desperate. Desperasjon er en nødvendig ingrediens for å lære noe, eller skape noe. Punktum. Hvis du ikke er desperat på et tidspunkt, er du ikke interessant, har han forklart.

Selv forstår han alvoret av det å måtte levere for å komme seg opp og fram. Som 17-åring prøvde han sitt beste for å hjelpe familien økonomisk, og tok med seg humortalentet til komiklubber i Toronto i Canada.

Noen år seinere begynte folk å få øynene opp for den unge stjerna. Imitasjonene og de ville ansiktsuttrykkene hans gikk ikke upåaktet hen, men i bunn og grunn ønsket han å bli tatt mer seriøst enn å gjøgle på en scene.

FAR OG BESTEFAR: Jim Carrey ble bestefar i en alder av 47 år. Her avbildet med dattera Jane Erin. Foto: NTB scanpix
FAR OG BESTEFAR: Jim Carrey ble bestefar i en alder av 47 år. Her avbildet med dattera Jane Erin. Foto: NTB scanpix Vis mer

I 1999 vant han sin første Golden Globe-pris for filmen «The Truman Show».

To skilsmisser

Selv om den prisbelønte skuespilleren leverer humor på sølvfat i hytt og pine, har livet hans med andre ord ikke alltid vært en dans på roser.

- Jeg gikk på Prozac (antidepressiv, jour.anm) lenge. Det hjalp meg en liten stund, men folk går på det for alltid. Jeg måtte slutte på et tidspunkt fordi jeg innså at, du vet, alt går bra, sa han i 2004.

Siden den gang har det imidlertid ballet på seg for stjerna - spesielt når det gjelder kjærlighetslivet.

I 1987 giftet Carrey seg med skuespiller Melissa Womer (57), men etter sju år tok ekteskapet slutt. De fikk dattera Jane Erin Carrey (30) sammen, og selv fikk hun sønnen Jackson Riley Santana (7) i 2010.

Da han spilte inn suksesskomedien «Dum og dummere» i 1994, fant han pladask for motspiller Lauren Holly (53). De giftet seg to år seinere, men ekteskapet varte kun i åtte måneder.

MØTTES PÅ FILMINNSPILLING: Jim Carrey og Lauren Holly spilte mot hverandre i komedien «Dum og dummere», og endte opp med å gifte seg. Foto: NTB scanpix
MØTTES PÅ FILMINNSPILLING: Jim Carrey og Lauren Holly spilte mot hverandre i komedien «Dum og dummere», og endte opp med å gifte seg. Foto: NTB scanpix Vis mer

I tida etterpå har Jim Carrey hatt flere profilerte forhold. Fra 1999 til 2000 var han forlovet med «Me, Myself and Irene»-motspiller Renée Zellweger (48), men også dette forholdet ble av det kortvarige slaget.

Fem år seinere falt han for modell og skuespiller Jenny McCarthy (44), og i 2006 gikk de offentlig ut med romansen. De to hadde et fem år langt forhold, der Carrey fikk en nær kontakt med McCarthys sønn, Evan (15).

«Two And A Half Men»-stjerna gikk hardt ut mot Carrey etter bruddet, og mente at han hadde ignorert guttungen etter at de gikk hver til sitt.

- Jeg vil alltid gjøre det som er best for Evan, og synes det er trist at hans privatliv ikke blir respektert. Jeg elsker ham veldig mye og vil alltid savne ham, svarte Carrey på kritikken da han gjestet radioprogrammet «The Howard Stern Show» i 2012, ifølge E! News.

PROFILERT FORHOLD: Jim Carrey og Jenny McCarthy var i et forhold fra 2005 til 2010. Foto: NTB scanpix
PROFILERT FORHOLD: Jim Carrey og Jenny McCarthy var i et forhold fra 2005 til 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mistet kjæresten

I 2012 møtte Carrey den 24 år yngre sminkøren Cathriona White, og fram til høsten 2015 hadde de et turbulent av-og-på forhold.

Romansen ble tragisk avbrutt da White i september 2015 ble funnet død i en bolig i Los Angeles. Dødsårsaken viste seg å være en overdose.

- Jeg er sjokkert og veldig lei meg for at Cathriona har gått bort. Hun var virkelig god og en irsk blomst, for følsom for denne jord, og for henne var det å elske og å bli elsket det som betydde mest. Mine tanker går til hennes familie og venner og til alle som var glad i henne og brydde seg om henne. Vi har alle blitt truffet av et lynnedslag, sa Carrey gjennom sin talsperson den gang.

Måneden etter fant bisettelsen sted i Irland, og flere hundre mennesker møtte opp for å ta farvel med den unge kvinnen. Carrey var blant dem som bar kista, og var tydelig preget av stundens alvor.

Det viste seg at 55-åringen ikke skulle få det lett med å komme seg videre etter det tragiske dødsfallet. Whites mann, som hun var separert fra på dødstidspunktet, valgte å saksøke Carrey året etter.

Mark Burton mente at det var skuespilleren som var ansvarlig for at White hadde tilgang på rusmidlene som førte til hennes død. Avdødes mor støttet også søksmålet.

Han beskyldte også Carrey for å ha skaffet dop til White under falskt navn, og mente at stjerna brøt narkoloven og skulle stilles til ansvar for å ha forårsaket Whites død. I tillegg krevde han å få dekket utgiftene til begravelsen.

Komikeren gikk imidlertid hardt ut mot anklagene, og advokaten, Raymond Boucher, jobber enda for å få søksmålet avvist. Blir det rettssak, vil den finne sted i Los Angeles fra og med 26. april 2018, ifølge The Irish Times.

BAR KISTA OG SA FARVEL: Jim Carrey var tydelig preget av stundens alvor da han fulgte White på hennes siste reise høsten 2015. Foto: WENN.com / NTB scanpix
BAR KISTA OG SA FARVEL: Jim Carrey var tydelig preget av stundens alvor da han fulgte White på hennes siste reise høsten 2015. Foto: WENN.com / NTB scanpix Vis mer

Vekket oppsikt

Jim Carrey har aldri vært blant de kjendisene som har stått først i køen på vei mot den røde løperen. De siste åra har det for øvrig generelt vært stille fra den suksessfulle filmstjerna.

Det var derfor overraskende for mange da han forrige uke dukket opp på en Harper's Bazaar-fest i New York. Intervjuet han gjorde med E! News den kvelden omtales nå i flere internasjonale medier som «tidenes merkeligste rød løper-intervju».

RAR OPPFØRSEL: Jim Carrey møtte opp på en Harper's Bazaar-fest forrige uke, men overrasket med sine kryptiske uttalelser. Foto: NTB scanpix
RAR OPPFØRSEL: Jim Carrey møtte opp på en Harper's Bazaar-fest forrige uke, men overrasket med sine kryptiske uttalelser. Foto: NTB scanpix Vis mer

Reporteren, Catt Sadler, virket henrykt over å ha møtt på den berømte stjerna, og påpekte hvor uvanlig det er å se ham på slike arrangementer.

Svaret hans ga henne hakeslepp.

- Det er ingen mening ved dette. Jeg ønsket å finne det mest meningsløse jeg kunne bli med på, så her er jeg, sa han.

Den tydelige forvirrede reporteren gikk raskt inn på et nytt tema og sa at han så bra ut for anledningen.

- Det er ikke noe meg. Jeg pyntet meg ikke. Det er ikke noe meg. Det skjer bare ting. Dette er ikke vår verden. Vi betyr ingenting, sa han kryptisk videre.

Jim Carrey har foreløpig ikke kommentert bakgrunnen for det mye omtalte intervjuet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer