Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Bunad på 17. mai:

Dere har stemt: Dette er Norges fineste bunad

Favoritten toppet kåringen nok en gang. 

STRÅLER: P1s Karen Marie Berg er blant de tusenvis av nordmennene som har en nordlandsbunad i blått. Den 17. mai er hun blant dem som skal dekke festdagen på radiokanalen, trolig iført folkedrakten.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STRÅLER: P1s Karen Marie Berg er blant de tusenvis av nordmennene som har en nordlandsbunad i blått. Den 17. mai er hun blant dem som skal dekke festdagen på radiokanalen, trolig iført folkedrakten.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka ba vi dere, Dagbladets lesere, om å stemme fram det dere mente var Norges vakreste bunad. Titusenvis har latt seg engasjere, og det er tydelig at landet er splittet når det kommer til hvilken variant av folkedrakten man synes er finest.

Én spesifikk vinner klarte imidlertid å skille seg ut. Med over 25 prosent av stemmene, nærmere ti tusen enkeltstemmer, kan den blå nordlandsbunaden atter en gang kalle seg landets fineste. Den har flere ganger vunnet Dagbladets kåring, sist i 2015.

- Aldri følt meg flottere

Bunaden kan enten lages i blått eller grønt ullstoff, der det broderes inn blomster på liv, stakk og veske. Bunaden består også av et forkle og et sjal, som stemmer overens med bunadens farge. Søljen på bunaden skal være i hvitt gull eller sølv, og strømpene skal være hvite eller sorte.

SKJORTERÅD: Forarbeidet er viktig dersom bunadsskjorta skal bli strøken til nasjonaldagen. Berit Oulie, som jobber på Heimen Husflid i Oslo, gir deg de beste skjorterådene. Video: NTB Scanpix Vis mer

P1s Karen Marie Berg skal onsdag lede radiokanalens 17. mai-sending, sammen med Birte Njøsen Horne. Berg er en av tusenvis av kvinner som i Norge kan kalle den blå nordlansbunaden for sin egen.

LANDETS FINESTE: Dagbladets lesere mener den blå nordlandsbunaden, her på P1-programleder Karen Marie Berg, er landets fineste. Det hersker imidlertid ingen tvil om at P1s Birte Njøsen Hornes Sunnfjordbunad også er pen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
LANDETS FINESTE: Dagbladets lesere mener den blå nordlandsbunaden, her på P1-programleder Karen Marie Berg, er landets fineste. Det hersker imidlertid ingen tvil om at P1s Birte Njøsen Hornes Sunnfjordbunad også er pen. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer

-Jeg fikk bunaden min da jeg var 15 år gammel, i konfirmasjonsgave av foreldrene mine. Det var langtidsplanlagt, for å si det sånn. Allerede da jeg var 10 år gammel fikk jeg sølje, også ønsket jeg meg tilbehør til jul og bursdag årene etter, forteller hun til Dagbladet og fortsetter:

- Så endelig fikk jeg bunaden da jeg skulle konfirmere meg. Det er virkelig det fineste plagget jeg har, og jeg føler meg aldri flottere enn når jeg har på meg den. Jeg føler meg stolt, forteller hun.

Berg har en dansk mor, men er fra Gratangen i Troms. Hun mener selv at den blå bunaden passer hennes lyse hår og blå øyne best. Hun skjønner godt hvorfor folk har stemt fram bunaden.

- Jeg håper at dattera mi også vil ha den samme bunaden i framtiden, forteller hun.

Det finnes over 400 forskjellige variasjoner av bunader i Norge, men folket har klart og tydelig valgt seg sin favoritt.

På andreplass i kåringen kom Hardangerbunaden med hele 14 prosent av stemmene, tett etterfulgt av Kvinnebunaden fra Nord-Møre med ti prosent.

PÅ LISTA: Hardangerbunad for kvinner. Foto: Lars Botten / Norsk Flid Husfliden
PÅ LISTA: Hardangerbunad for kvinner. Foto: Lars Botten / Norsk Flid Husfliden Vis mer

Seier igjen

Den blå nordlandsbunaden har vunnet Dagbladets kåring både i 2013 og 2015,

I 2013 fikk denne gang over 5800 stemmer - 25 prosent av alle avgitte stemmer, og ble soleklar vinner. Nordlandsbunaden for kvinner har lange røtter, og ble offisielt godkjent som regionens folkedrakt av Hålogaland Ungdomslag i 1928.

- At det er et stort antall som har denne bunaden, er det ingen tvil om. Nordlandsbunaden er en identitetsmarkøs for Nord-Norge, de er veldig stolte av bunaden sin. Nordlandsbunaden har også en estetikk som tiltaler de fleste. Den er verken rar eller usynlig, sa daglig leder i Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Stian Roland til Dagbladet i 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!