Karl Lagerfeld:

Derfor blir det ingen begravelse

Karl Lagerfelds ønsker skal respekteres, sier merket hans.

ANONYMT: Karl Lagerfeld kan sies å ha vært en mann med mye ekstra futt, men konseptet begravelse kunne han ikke fordra. Foto: NTB scanpix
ANONYMT: Karl Lagerfeld kan sies å ha vært en mann med mye ekstra futt, men konseptet begravelse kunne han ikke fordra. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag rystet nyheten om at motemogul Karl Lagerfeld hadde dødd, en hel verden. Den tyske designeren, som med enorm arbeidsvilje laget over ti kolleksjoner årlig, ble innlagt på det amerikanske sykehuset i Paris dagen i forveien. Tirsdag morgen sovnet han inn, 85 år gammel.

Dødsårsaken hans er foreløpig ikke kjent. I dagene etter dødsfallet har det, som det ofte gjør, dukket opp historier tilknyttet arv, familie og begravelse. På onsdag ble det blant annet kjent at Chanel-designerens kjære katt, Choupette, trolig arver tyskerens milliardformue.

Nå har det dukket opp detaljer om hvordan hans siste reise vil foregå. Mens mange kanskje hadde sett for seg en gedigen begravelse med et svartkledd moteharem av supermodeller, designere og redaktører inne i en ærverdig Paris-katedral, blir hans siste avskjed minimal.

Blander asken

Det er People som omtaler saken. Det har seg nemlig sånn at Lagerfeld, som gjerne uttalte seg om både det ene og det andre, selvsagt allerede hadde lagt en plan for hvordan han ønsket å bli stedt til hvile. Talspersonene hans har bekreftet at alle ønskene hans vil bli respektert.

I biografien «Jacques de Bascher, dandy de l’ombre» fra 2017, skrevet av Liberation-journalist Marie Ottavi, åpnet den verdenskjente designeren seg opp om hvordan han så for seg at det hele skulle foregå.

Biografien handlet altså om Jacques de Bascher, som var Lagerfelds partner før han i 1989 døde som følge av aids - 38 år gammel. De var sammen i 18 år, men var aldri intime sammen. Det har designeren tidligere uttalt.

- Jeg elsket den gutten uendelig mye, men hadde ingen fysisk kontakt med ham, uttalte han til WWD en gang i tida.

Designeren klarte aldri å gi slipp på sin elskede, og vil derfor nå være med ham til evig tid. Ikke i religiøs betydning, men han ønsker at asken etter dem begge skal plasseres sammen.

Asken etter Lagerfelds mor skal også plasseres med ham, på et hemmelig sted.

- Asken deres blir holdt på et hemmelig sted. En dag skal den også tilføyes min aske. Men jeg vil ikke begraves eller noe. Jeg kom hit en dag og forlater det en annen. Men la det bli sagt, det er ingen hast her, fortalte han, og fortsatte:

TRIST: Fans la ned blomster utenfor Chanel i Paris. De får trolig ikke sagt adjø en siste gang, siden designeren ikke ønsket å bli begravet. Foto: NTB scanpix
TRIST: Fans la ned blomster utenfor Chanel i Paris. De får trolig ikke sagt adjø en siste gang, siden designeren ikke ønsket å bli begravet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg er som Madame Porgès, som levde i la Belle Epoque. Da hun døde, sa folk at hun var den eneste overlevende i en verden hun ikke var en del av. Vel, jeg var heller aldri en del av denne verden, sa han den gang.

Det hersker ingen tvil om at Lagerfeld ikke verdsatte begravelser. Da han i april i fjor snakket med magasinet Numéro, sa han følgende om den vanlige skikken:

- Det blir ingen begravelse. Jeg vil heller dø.

NÆRMESTE: Karl Lagerfeld kjente mange, men lot få mennesker bli ham nær. Virginie Viard (t.v) tar nå over Chanel etter ham. Det spekuleres på at gudsønnen Hudson Kroenig (t.h) blir arving av designerens formue. Foto: NTB scanpix
NÆRMESTE: Karl Lagerfeld kjente mange, men lot få mennesker bli ham nær. Virginie Viard (t.v) tar nå over Chanel etter ham. Det spekuleres på at gudsønnen Hudson Kroenig (t.h) blir arving av designerens formue. Foto: NTB scanpix Vis mer

Lagerfeld kremeres derfor trolig i stillhet, før asken hans blir plassert der han har hatt ønske om at den skal stå. Det stopper derimot ikke der. I samme intervju sa han at han ønsket at asken etter ham skulle bli blandet med den fra mora.

- Og Choupette sin, om hun dør før meg, sa han, og refererte til sin verdensberømte katt - som fortsatt lever i beste velgående.

Rik pusekatt

Apropos Choupette. Katten har vært i Lagerfelds liv siden 2011, og har ved flere anledninger vært en kilde til inspirasjon for designeren, som har laget flere kolleksjoner til ære for katten.

Choupette har også medvirket i en rekke fotoseanser og reklamer, noe hun skal ha tjent svimlende 28 millioner norske kroner på opp gjennom åra. Personlig er det anslått at Lagerfeld var verdt rundt 154 millioner euro, eller 1,5 milliarder norske kroner.

At Lagerfeld hadde et nært forhold til katten er det lite tvil om. I 2015 uttalte han under en tv-opptreden at han hadde gjort Choupette til en av arvingene sine, ifølge La Provence.

- Hun har sin egen formue, og hun er en arving. Hvis noe skjer med meg, vil ikke personen som tar seg av henne leve i elendighet, har han uttalt.

I fjor uttalte Lagerfeld at hans elskede katt var blant arvingene til hans formue, og når han nå har avgått ved døden, er dette utsagnet brått svært aktuelt. En rekke franske medier har omtalt utsagnet om kattearvingen, deriblant Le Figaro.

Den franske avisa skriver at til tross for at Choupette har en bankkonto i sitt eget navn, kan hun ikke bli lovlig arving til sin herre. I alle fall ikke i Frankrike.

SISTE HILSEN: På kattens Instagram-profil ble denne siste hilsenen delt. Foto: Skjermdump
SISTE HILSEN: På kattens Instagram-profil ble denne siste hilsenen delt. Foto: Skjermdump Vis mer

I Frankrike er det nemlig, kanskje ikke overraskende, forbudt å utpeke et dyr som arving, da dyr ikke eksisterer som fysisk og juridisk person i landet. Ved anvendelse av tysk lov, vil imidlertid en slik handling bli mulig, skriver avisa.

Med mindre annet er oppgitt, er det loven i den avdødes bostedsland som gjelder - og dermed må franske lover følges. Trolig får noen andre Lagerfelds formue inn på konto etter hvert. Personen får også trolig ansvaret for den bedårende katten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer