Hertuginne Meghan og prins Harry fikk en sønn:

Derfor blir han aldri prins

100 år gammel regel gir hertugparets sønn tittelnekt.

NAVNEDISKUSJON: Hertuginne Meghan (37) og prins Harry (34) er blitt foreldre for første gang. Det får britene til å spekulere i hva navnet blir. Video: Ingvild Tveraag. Klipp: Kristoffer Løkås Vis mer

Mandag ettermiddag kom de første meldingene om at fødselen til hertuginne Meghan (37) var i gang, og kort tid etter kunne hertugparet bekrefte at en liten gutt hadde kommet til verden.

Det gjorde de gjennom et innlegg på sin Instagram-konto, der det kom fram at deres førstefødte hadde kommet til verden tidlig mandag morgen, og at alt sto bra til med både mor og barn.

Kort tid etter snakket prins Harry (34) med pressen, og den stolte, nybakte faren kunne blant annet fortelle at «den lille krabaten er til å dø for».

- Jeg har ikke vært til stede under mange fødsler, dette er faktisk min første. Det var fantastisk, overveldende og jeg er utrolig stolt av min kone. Som hver far og forelder sier, er barnet helt fantastisk, så denne lille krabaten er til å dø for. Jeg er i himmelen, sa han.

FØDSEL: Mandag 6. mai kom endelig babyen til Prins Harry og Hertuginne Meghan av Sussex til verden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Jubel i gatene

Hertugparets familieforøkelse kom brått på mange, da Harry og Meghan har vært sparsommelige på å dele detaljer rundt fødselen. Blant annet har både terminen og babyens kjønn blitt holdt hemmelig.

Likevel tok det ikke lange tiden før det britiske folk tok til gatene for å feire, og i hertugparets hjemby, Windsor, er jubelen i taket blant den rojale fansen.

JUBEL: Rojale fans har tatt til gatene for å feire hertugparets fødsel. Foto: NTB Scanpix
JUBEL: Rojale fans har tatt til gatene for å feire hertugparets fødsel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
STOR STAS: Det er tydelig at det britiske folk er i lykkerus over babynyheten. Foto: NTB Scanpix
STOR STAS: Det er tydelig at det britiske folk er i lykkerus over babynyheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Får ikke prinsetittel

Barnet, som er prins Charles (70) sitt fjerde barnebarn, og dronning Elizabeths (93) åttende oldebarn, er nummer sju i rekken til å arve den britiske tronen - bak prins Charles, prins William (36), prins George (5), prinsesse Charlotte (4), prins Louis (1) og pappa prins Harry.

Hva den lille gutten vil hete er foreløpig ikke kjent, men Se og Hørs kongehusekspert tror navnene Arthur, James og Philip er gode kandidater.

FØDT: Meghan Markle har født en gutt, og Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle forteller det alle lurer på: Hva skjer nå? Vis mer

Ifølge CNN vil verden få se hertugparets barn førstkommende onsdag.

Det som imidlertid er sikkert, er at den lille gutten ikke vil få en prinsetittel. Ifølge Herald Live vil barnet få tittelen som Lord Mountbatten-Windsor. I og med at parets førstefødte er en gutt, kan det også hende at han vil arve prins Harrys tittel, Earl av Dumbarton.

Årsaken til at den nyfødte gutten ikke får prinsetittel, kommer av at kong George V i 1917 begrenset tittelbruk i den britiske kongefamilien. Dermed er hertugparets sønn for langt ned på arverekken til å bli omtalt som «Deres Kongelige Høyhet».

Gjorde om på regelen

Kong George V erklærte nemlig at bare den eldste sønnen til prinsen av Wales' eldste sønn ville få prinsetittel. I dag er det prins Charles som er prins av Wales, og dermed er det prins William sin eldste sønn som automatisk fikk prinsetittel.

BESTEMTE: Kong George V, her fotografert i 1935 sammen med daværende prinsesse Elizabeth II og dronningmoren, bestemte tittelreglene i sin tid. Foto: NTB scanpix
BESTEMTE: Kong George V, her fotografert i 1935 sammen med daværende prinsesse Elizabeth II og dronningmoren, bestemte tittelreglene i sin tid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Denne begrensningen er imidlertid ikke hugget i stein, og da prinsesse Charlotte, prins William og hertuginne Kates (37) andre barn, kom til verden i 2015, fikk hun prinsessetittel. Dette fordi dronning Elizabeth i 2012 gjorde om på regelen. Dermed har alle de tre barna til prins William og hertuginne Kate fått prinse- og prinsessetitler.

På nåværende tidspunkt går ikke prins Harrys og hertuginne Meghans barn under dette unntaket, og dermed vil ikke deres nyfødte sønn få tittelen som prins.

Sussex-etternavn

Ifølge Harpers Bazaar er det vanlig at de kongelige barna i den britiske kongefamilien går under foreldrenes tittel i hverdagslige sammenhenger.

Blant annet gikk prins Harry under navnet Harry Wales da han tjenestegjorde i militæret, i og med at faren hans er prins Charles av Wales.

HARRY WALES: Prins Harry gikk under etternavnet Wales da han tjenestegjorde i militæret. Her avbildet da han startet ved militærakademiet i 2005. Foto: NTB Scanpix
HARRY WALES: Prins Harry gikk under etternavnet Wales da han tjenestegjorde i militæret. Her avbildet da han startet ved militærakademiet i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prins Williams tre barn - George, Charlotte og Louis - går ifølge nettsiden under etternavnet Cambridge på skolen, da William og Kate er hertugen og hertuginnen av nettopp Cambridge.

Harry og Meghan går under titlene hertug og hertuginne av Sussex, og derfor er det stor sannsynlighet for at deres nyfødte sønn vil gå under etternavnet Sussex.