BYTTET NAVN: Sir Michael Caine måtte se seg nødt til å skifte navn, slik at hans skuespilleralias stemte overens med det som sto i passet hans. Dette etter å ha blitt holdt igjen på flyplasser flere ganger. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BYTTET NAVN: Sir Michael Caine måtte se seg nødt til å skifte navn, slik at hans skuespilleralias stemte overens med det som sto i passet hans. Dette etter å ha blitt holdt igjen på flyplasser flere ganger. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Derfor byttet filmstjerna navn

Sir Michael Caine skylder selv på IS. 

(Dagbladet): Den britiske skuespilleren Michael Caine (83), som ble adlet i 2000, er kjent for sine mange prestasjoner på lerretet. 83-åringen kan blant annet smykke seg med to Oscar-priser.

Caine er kjent fra en rekke filmer, deriblant «Alfie», «The Dark Knight» og nå nylig «Youth».

Skuespilleren har imidlertid ikke alltid gått under navnet han nå bærer.

83-åringen ble født Maurice Joseph Micklewhite jr, og hadde inntil nylig dette navnet. Nå har han måtte se seg nødt til å offisielt bytte navn. Selv skylder stjerna på IS.

- Stående i en time

Det var under en spørsmålsrunde på et arrangement i London at Caine uttalte seg. Den britiske avisa The Sun var først ute med å omtale saken.

Caine hevder at han til stadighet ble holdt igjen på flyplasser fordi aliaset han gikk under ikke stemte overens med navnet hans i passet.

- Sikkerhetsvakter sa «Hei, Michael Caine», og så ga jeg passet mitt fra meg med et annet navn på, sier han og fortsetter:

- Jeg kunne bli stående der i en time. Så jeg bytta navnet mitt, forteller han.

Han skylder selv på den økte sikkerheten på flyplasser, som har kommet som følge av terror de siste åra.

- Navnet bytta jeg da IS og alle disse andre greiene starta opp, forteller han.

Ville egentlig hete White

At den adlede skuespilleren har tatt etternavnet Caine, baserer seg på en tilfeldighet.

Han fortalte under spørsmålsrunden at han egentlig ønsket å kalle seg Michael White, men at navnet allerede var tatt i bruk av en annen skuespiller.

Da måtte han tenke nytt. I 1954 måtte han finne på et nytt navn, etter at agenten hans ba ham tenke i nye baner.

Caine forteller at det var filmen «Mytteriet på Caine» fra nettopp 1954 som ga skuespilleren ideen.

- Jeg sto i en telefonkiosk på Leicester Square, overfor en kino. Jeg så opp og fikk øye på en av mine favorittskuespillere Humphrey Bogart, og på skiltet sto det «Mytteriet på Caine». Da ropte jeg «Caine! Michael Caine!», sa skuespilleren.

- Trolig drukket meg i hjel

I et intervju med Radio Times tidligere i år, forklarte skuespilleren at han slet med alvorlig alkoholavhengighet tidlig i sin karriere.

- Jeg pleide å drikke en flaske med vodka om dagen. I tillegg røykte jeg flere pakker med sigaretter hver dag, sa 83-åringen, ifølge The Guardian.

Caine, som også skilte seg fra sin daværende kone Patricia Haines i 1962, sa at han var sterkt preget av stress på den tida.

Han fortalte at han priser seg lykkelig over at han møtte sin nåværende kone, Shakira Baksh, og mener hun er grunnen til at han fortsatt er i live i dag.

- Uten henne ville jeg vært død for lenge siden. Jeg hadde trolig drukket meg i hjel, forklarte han.