TOK DET MED ET SMIL: Dronning Sonja dukket mandag opp med plastret nese. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TOK DET MED ET SMIL: Dronning Sonja dukket mandag opp med plastret nese. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Derfor dukket dronning Sonja opp med plaster på nesa

Ikke første gang.

Forrige uke feiret dronning Sonja (81) og kong Harald (81) 50 år som rette ektefolk. Som landets kongepar har de et hektisk program, og mandag var de på plass under Forsvarets stabsmusikkorps utendørskonsert på Oscarshall. Konserten ble i likhet med feiringen i forrige uke, holdt i anledning kongeparets gullbryllup.

Det er imidlertid dronning Sonja som stjeler oppmerksomheten i forbindelse med mandagens program.

81-åringen dukket nemlig opp i en hvit drakt med kongeblå kåpe over.

Pigmentflekker

Likevel er det den lille detaljen i dronningens ansikt som blir lagt merke til.

Sonja har nemlig et plaster både på nesen og på kinnet. Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen, som forteller at dronningen har fjernet pigmentflekker i ansiktet.

FEIRING: Konserten mandag var en del av feiringen av kongeparets gullbryllupsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
FEIRING: Konserten mandag var en del av feiringen av kongeparets gullbryllupsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer

- Hun har gjort det før også, legger han til.

Det var nemlig i forbindelse med en julegudstjeneste i 2014 at dronningen også hadde plaster på nesen. Da fikk NTB opplyst at plasteret skyldtes en behandling for en gammel solskade.

Til tross for behandlingen, valgte dronningen å delta på mandagens konsert.

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det er imponerende hvordan dronningen står på i en alder av 81 år.

- Det er beundringsverdig, legger hun til.

Steppet inn for dronningen

Tidligere har Sonja sett seg nødt til å kaste inn håndkleet. Blant annet i 2017, da kronprinsesse Mette-Marit måtte steppe inn for svigermoren.

Gjeruldsen fortalte den gang at det ikke var noe grunn til panikk.

- Det skyldes at dronningen har fått vondt i ryggen, og derfor må innstille programmet i morgen. Kronprinsessen stepper derfor inn i dronningen.

Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, fortalte da at det ikke er uvanlig at andre i kongefamilien stepper inn dersom uforutsette ting dukker opp.

Saken fortsetter under.

SE SENDINGEN: Kong Harald og dronning Sonja har vært gift i 50 år, og det ble feiret med gullbryllupet i Oslo domkirke. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Mette-Marit var oppsatt på jobb samme dag i Nidarosdomen sammen med kronprins Haakon og kongeparet i forbindelse med markeringen av 500-årsjubileet for reformasjonen, så derfor passet dette bra, fortalte han og fortsatte:

- Ettersom Sonja melder forfall er det naturlig at kronprinsessen stiller opp. Det gjorde hun også under åpningen av kunstbiennalen i Venezia i 2015, ettersom Sonja hadde tatt på seg for mye. Og Mette-Marit vikarierte med glans!

Sjelden syk

Dette var ikke første gang kronprinsfamilien har måttet steppe inn for kongen eller dronningen. I 2015 måtte kong Harald avlyse en opptreden på grunn av ryggsmerter, og derfor måtte kronprins Haakon ta over hans offisielle oppgaver.

Kong Harald er sjelden syk og avlyser så å si aldri offisielle oppdrag. Kongen har imidlertid vært rammet av både kreft og blitt hjerteoperert, men 81-åringen har de siste årene gjennomført et omfattende reiseprogram.

I 2015 hadde han rukket å besøke både Sørpolen, statsbesøk til Australia og offisielt besøk i Washington og Alaska, for å nevne noe. Han hadde dessuten et tett program på daglig basis.

80 ÅR: Dronning Sonja fyller 80 år 4. juli 2017. Hun kom inn i norsk offentlighet i 1959 da hun traff kronprins Harald. Video: NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer