Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Derfor elsker kjendisene «den lille sorte»: - Før i tida brukte man den i begravelse, nå er den blitt et ikon

Går aldri av moten.

«DEN LILLE SORTE»: Den sorte kjolen ser ut til å aldri gå av moten, og blir elsket over hele verden. Foto: NTB Scanpix / Andreas Fadum
«DEN LILLE SORTE»: Den sorte kjolen ser ut til å aldri gå av moten, og blir elsket over hele verden. Foto: NTB Scanpix / Andreas Fadum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne måneden deltok skuespiller og gründeren Eva Longoria (42) på den årlige «Accessories Council Excellence»-utdelingen (ACE), hvor organisasjonen hyller enkeltpersoner og grupper som har bidratt til å øke bevisstheten om moteindustrien.

Blant de mange kjente fjesene som var der, kunne Longoria stolt ta imot en pris under utdeling. Men til tross for hederlig innsats var det ikke prisen hun vant som fikk mest oppmerksomhet.

Ikledd en knelang sort kjole entret den verdenskjente skuespilleren den røde løperen, hvor flere la sin elsk på Longorias «lille sorte».

Kreasjonen som tok pusten fra alle var fra merke Georges Chakra, ifølge nettsiden Belfast Telegraph.

RØD LØPER: Eva Longoria tok pusten fra de fleste under ACE-utdelingen tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix
RØD LØPER: Eva Longoria tok pusten fra de fleste under ACE-utdelingen tidligere denne måneden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke alene

Stjerna var imidlertid ikke alene om klesvalget den kvelden, og delte oppmerksomheten med skuespiller Victoria Justice (24).

Også hun dukket opp på den røde løperen ikledd en «den lille sorte»-lignende kjole som fikk oppmerksomhet.

Kjolen var fra designeren Betsey Johnson, som 24-åringen stylet med et par svarte sko og rød leppestift.

Går aldri av moten

Longoria og Justice er imidlertid ikke de første som har fått oppmerksomhet for sine svarte kjoler.

KLASSIKER: Skuespiller Victoria Justice gikk for samme taktikk som Eva Longoria og dukket opp i en litt annen vri av «den lille sorte». Foto: NTB Scanpix
KLASSIKER: Skuespiller Victoria Justice gikk for samme taktikk som Eva Longoria og dukket opp i en litt annen vri av «den lille sorte». Foto: NTB Scanpix Vis mer

I flere år har vi sett «den lille sorte» ta av i motebildet, hvor kjendiser opptil flere ganger har blitt avbildet og fått skryt.

Ifølge moteekspert Ingeborg Heldal er de mest minneriket øyeblikket fra Audrey Hepburn i «Breakfast at Tiffany's».

- Kjolen er blitt udødeliggjort gjennom ikoniske filmroller, kanskje aller mest kjent er kjolen Hubert de Givenchy laget til Audrey Hepburn i «Breakfast at Tiffany's». Hennes styling med radvis av perlekjeder og mørke solbriller har blitt kopiert av kvinner over hele verden i tiår etter tiår, forteller hun til Dagbladet.

«The Revenge Dress»

Andre minnerike øyeblikk som Heldal forbinder med kjolen, er blant annet da prinsesse Diana brøt med stiv kongelig etikette og valgte en sexy, sort kjole ved flere anledninger.

- Mest minneverdig er kanskje fløyelskjolen hun møtte opp i på London’s Serpentine Gallery i 1994 rett etter at Charles hadde innrømmet affæren med Camilla Parker Bowles. Kjolen til Diana ble døpt «The Revenge Dress», da hun så helt fantastisk ut i den!

«THE REVENGE DRESS»: Prinsesse Diana iført «den lille sorte» som i senere tid ble kalt «The Revenge Dress». Foto: NTB Scanpix
«THE REVENGE DRESS»: Prinsesse Diana iført «den lille sorte» som i senere tid ble kalt «The Revenge Dress». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge Heldal er «den lille sorte» alltid blitt sett på som det «trygge», men ikke kjedelige, valget. Har du en LBD (little black dress) – har du alltid noe å ha på deg, mener hun.

- En liten sort kjole i god kvalitet er enkel å pynte opp eller ned, og kan passe i alt fra jobbintervjuer til en tur på byen, eller rød løper hvis du blir bedt på slike ting.

Ingeborg Heldal er nyansatt utviklingsredaktør i Se og Hør og var tidligere bloggredaktør i Aller Media, som også eier Dagbladet.

- Blitt et ikon

Skal man prate om den lille sorte kjolen må man starte fra begynnelsen, mener moteekspert og Vixen-redaktør Ida Einarsdóttir.

- LBD, Little Black Dress, den lille sorte – kjært barn har mange navn. Før i tida brukte man den i begravelse, nå er den blitt et ikon, sier Einarsdóttir.

Ifølge Vixen-redaktøren var det designeren Coco Chanel som for mange år siden tok kjolen ut av begravelsestempelet og ga den et nytt liv på catwalken.

- Motemagasinet Vogue spådde den gang at kjolen kom til å bli noe alle måtte ha, og skapte begrepet «little black dress», forteller hun.

Og mer rett kunne ikke magasinet ta.

- I ettertid har kjolen blitt retolket på alle måter av designere, og kommet i alle mulige typer, sier hun.

MOTERIKTIG: Kim Kardashian er som regel sikker i sin stil, og velger ofte en sort kjole. Foto: NTB scanpix
MOTERIKTIG: Kim Kardashian er som regel sikker i sin stil, og velger ofte en sort kjole. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Plagget alle elsker

Ifølge redaktøren har plagget blitt en klassiker – enkel, men samtidig ikke.

- Grunnen til at kjendisene elsker denne kjolen er fordi den aldri kan slå feil. Med en sort kjole er det nærmest umulig å få slakt. Kjolen er en veldig effektiv løsning som kan styles på utallige måter, sier hun.

«Den lille sorte» har med tida nærmest blitt udødelig og ifølge Einarsdóttir er dette et plagg alle bør ha.

- Alle har en sort kjole, og hvis man ikke har det, er det noe man bør skaffe seg. Kjolen kommer i utallige fasonger og lengder og passer alle uansett kropp, sier hun.

Elsket av alle

Også norske kjendiser har falt for den lille sorte som ved en rekke anledninger har dukket opp på ulike event, og rød løper iført det ikoniske klesplagget.

Under P3 Gull i 2015 var det flere som valgte å gå for «den lille sorte» hvor blant andre Astrid Smeplass (20), Adelén (20) og Sandra Lyng (30) fikk tittelen som mest sexy av Se og Hør den gang.

SEXY: Astrid Smeplass, Sandra Lyng og Ida Fladen gikk for den trygge lille sorte under P3 Gull i 2015. Foto: Andreas Fadum
SEXY: Astrid Smeplass, Sandra Lyng og Ida Fladen gikk for den trygge lille sorte under P3 Gull i 2015. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Alle hadde valgt det svarte antrekket, men med en litt mer vågal vri.

I tillegg til at Smeplass ble den store vinneren, da hun tok med seg prisene for «årets nykommer» og «årets låt» den gangen, ble hun også en av kveldens store motevinnere.

Den daværende 19-åringen var en av kveldens mest sexy i en sort vintagekjole. Kjolen var gjennomsiktig og avslørte lekkert blondeundertøy.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!