Prins William og hertuginne Kate:

Derfor er de ikke på gjestelista

Prins William og hertuginne Kate dukker ikke opp på prinsesse Ingrid Alexandras gallamiddag.

DROPPER NORGE: Prins William og hertuginne Kate er tilsynelatende ikke invitert til prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsfeiring. Foto: Chris Jackson / Pa Photos / NTB
DROPPER NORGE: Prins William og hertuginne Kate er tilsynelatende ikke invitert til prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsfeiring. Foto: Chris Jackson / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka er det duket for storslått feiring av prinsesse Ingrid Alexandra, som fylte 18 år 21. januar. Feiringen av myndighetsdagen er utsatt som følge av pandemien, men nå skal det endelig feires.

Torsdag inviterte regjeringen til festarrangement på Deichman Bjørvika i Oslo, hvor over 200 gjester feiret prinsessen.

I dag, fredag, er det kongefamilien selv - nærmere bestemt kongen og dronningen - som inviterer til feiring, denne gangen til gallamiddag på slottet.

Gjestelista omfatter blant annet kongelige representanter fra Europa, men det er to rojale skikkelser vi ikke får se.

GIR RÅD: Statsminister Jonas Gahr Støre ga flere råd til prinsesse Ingrid Alexandra på 18-årsfeiringen. Video: NRK Vis mer

- Ikke unaturlig

Når kongeparet inviterer, står alt fra representanter fra det offisielle Norge, kongelige gjester fra Europa, familie og venner på gjestelista.

To stykker som imidlertid tilsynelatende ikke er invitert, er den britiske tronfølgeren prins William (39) og hans kone, hertuginne Kate (40).

Verken hertugparet eller noen andre representanter fra det britiske kongehuset står på gjestelista som ble offentliggjort tidligere denne uka.

GOD STEMNING: Da prins William og hertuginne Kate var i Norge i 2018, var også prinsesse Ingrid Alexandra med på vandring gjennom slottets skulpturpark. Foto: Athur Edwards / The Sun / Pa Photos / NTB
GOD STEMNING: Da prins William og hertuginne Kate var i Norge i 2018, var også prinsesse Ingrid Alexandra med på vandring gjennom slottets skulpturpark. Foto: Athur Edwards / The Sun / Pa Photos / NTB Vis mer

Det er ikke kjent eksakt hvorfor de ikke står på gjestelista, men Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det trolig har med vennskapsbånd å gjøre.

- Når man ser hvilke kongelige som kommer, er det i hovedsak de som er nære venner av den norske kronprinsfamilien og den yngre garde som en gang i framtida skal regjere sammen med prinsesse Ingrid Alexandra. Derfor er det kanskje ikke så unaturlig at det ikke er noen fra Storbritannia.

Vagle legger til at det britiske kongehuset vanligvis sender prins Edward og hans kone Sophie til slike tilstelninger.

- Men de har kanskje ikke et spesielt tett forhold til jubilanten, legger hun til.

Kongehuseksperten legger til at det også er en mulighet at noen fra den britiske kongefamilien er blitt invitert, men har takket nei.

Dagbladet har vært i kontakt med kongehusets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, som opplyser at de ikke kommenterer gjestelista.

RØRT: Kronprinsesse Mette-Marit ble rørt til tårer av forfatter Lars Saabye Christensens tale til prinsesse Ingrid Alexandra torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

Unge gjester

Som Vagle nevner, står flere av den yngre generasjonen med prinser og prinsesser på kveldens gjesteliste.

Ifølge Kongehusets nettside kommer blant andre svenske kronprinsesse Victoria (44) og prins Daniel (48), sammen med de to barna prinsesse Estelle (10) og prins Oscar (6).

- Det var litt overraskende å se prinsesse Estelle og prins Oscar på lista. De er veldig nære den norske kronprinsfamilien, men de er jo veldig unge! Det understreker imidlertid den svært gode relasjonen, sa Vagle tidligere denne uka.

Kronprinsesse Victoria er en av prinsesse Ingrid Alexandras faddere, sammen med kong Felipe (54) av Spania og kronprins Frededrik (54) av Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer