Hollywood-ekteskap:

Derfor er disse ekteskapene i Hollywood så sjeldne

Disse Hollywood-ekteskapene har holdt i en årrekke. Det har de grunn til å feire.

LANGE EKTESKAP: Midt oppi alle skilsmisser og ekteskapsskandaler i Hollywood, finnes det eksempler på ekteskap som har holdt i en årrekke. Det har de all grunn til å feire, skal man tro samlivsekspert. Foto: NTB Scanpix
LANGE EKTESKAP: Midt oppi alle skilsmisser og ekteskapsskandaler i Hollywood, finnes det eksempler på ekteskap som har holdt i en årrekke. Det har de all grunn til å feire, skal man tro samlivsekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utroskap, romanser og evige rykteflommer. Det kan ofte virke som om det meste er enklere enn å lykkes med et ekteskap i Hollywood.

De er kanskje sjeldne, men det finnes likevel eksempler på langvarige og tilsynelatende lykkelige giftermål i filmbyen. I alle fall om man dømmer etter varigheten på dem.

Skuespiller Tom Hanks (61) og kona Rita Wilson (61) kunne nylig feire sitt perlebryllup, etter å ha vært gift i 30 år, mens Hollywood-dronningen Meryl Streep (68) og ektemannen Don Gummer (71) kan feire hele 40 år som ektepar dette året.

Og skal man tro samlivsekspert Trine Huseby, har Hollywood-par som disse enda større grunn til å feire slike ekteskapsbragder enn det «resten av oss» har.

JUBILEUMSÅR: Tom Hanks og kona Rita Wilson kan i år feire 30 år som ektepar. Foto: NTB Scanpix
JUBILEUMSÅR: Tom Hanks og kona Rita Wilson kan i år feire 30 år som ektepar. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ekstra press

Har man vært gift eller vært i et parforhold over lang tid, er sannsynligheten stor for at man på et eller annet tidspunkt vil komme borti flere utfordringer, forklarer samlivsterapeut Trine Huseby til Dagbladet.

- Av alminnelige utfordringer i ekteskapet finner man blant annet faren for rutine og kjedsomhet, at man glemmer beundring og kjærtegn i forholdet, at man tar hverandre for gitt og overser betydningen av vedlikehold og stimulering i parforholdet, sier Huseby.

Samlivsterapeut Trine Huseby ved Sundvolden Hotel, mener det er lite tvil om at ekteskap i Hollywood har flere utfordringer enn ekteskap flest. Foto: Privat
Samlivsterapeut Trine Huseby ved Sundvolden Hotel, mener det er lite tvil om at ekteskap i Hollywood har flere utfordringer enn ekteskap flest. Foto: Privat Vis mer

Samlivsterapeuten forklarer at et annet eksempel kan være muligheten for å bli betatt av andre, kombinert med en manglende bevissthet eller strategi for hvordan å forholde seg til dette dersom man ønsker å bevare ekteskapet.

Ektepar i Hollywood vil naturligvis slite med de samme utfordringene som ektepar flest. Likevel mener Huseby at livet som en kjent personlighet og profilert skuespiller i tillegg kan ha en hel del andre og større utfordringer, og som kan legge ytterligere press på ekteskapet.

Av spesielle utfordringer for disse ekteskapene, drar samlivsterapeuten fram et kanskje ekstra stort behov for oppmerksomhet og bekreftelse, og et stort fokus på utseende og framtoning i bransjen. I tillegg mener hun det kanskje ligger et helt annet sett forventninger til ekteskapet som må innfris for å opprettholde «statusen».

Hun trekker også fram et «ekstremt høyt sosialt aktivitetsnivå», med en tilhørende stor mulighet for flørt og romanse, som et ekstra press på forholdet.

- Vi bare liker hverandre

Ifølge Huseby er det en kultur for utroskap og samlivsbrudd i bransjen, og ekteskap kan dermed lett bli ansett som å være et valg for øyeblikket, snarere enn for alltid.

Til tross for at han nå har vært gift i 30 år, hadde skuespiller Tom Hanks et ni års ekteskap med den nå avdøde Samantha Lewes bak seg, før han giftet seg med sin nåværende kone, Wilson.

Hva paret har gjort for å sørge for at de i år kan feire perlebryllup, ser det ikke ut til at han selv har noen god oppskrift på.

- Jeg skulle ønske det var en hemmelighet. Vi liker bare hverandre. Du starter der, har Hanks tidligere uttalt til People.

Hanks kone, som er skuespiller, produsent og sanger, befinner selv seg i showbusiness-bransjen, og er dermed godt kjent med livet i rampelyset. Meryl Streeps ektemann har derimot et noe annerledes yrke, som skulptør. Paret møttes også under helt andre omstendigheter enn filmrelaterte.

ANDRE EKTEMANN: Det var mens Meryl Streep sørget tapet av sin første ektemann at hun forelsket seg i brorens kamerat Don Gummer. Foto: NTB Scanpix
ANDRE EKTEMANN: Det var mens Meryl Streep sørget tapet av sin første ektemann at hun forelsket seg i brorens kamerat Don Gummer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
HOLDT SAMMEN: Streep og Gummer har i år vært gift i 40 år. Foto: NTB Scanpix
HOLDT SAMMEN: Streep og Gummer har i år vært gift i 40 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Streep flyttet nemlig inn i Gummers leilighet i 1978 som en tjeneste til Streeps bror, som var en nær venn av ham. Årsaken var at Streep ikke orket å bo i leiligheten hun hadde delt med sin forrige ektemann, «Gudfaren»-stjerna John Cazale, da han døde av beinkreft kort tid før.

I sorgprosessen utviklet vennskapet seg til forelskelse, og Streep og Gummer giftet seg samme år.

Paret bor i Connecticut, langt unna Hollywoods sus og dus, og skal angivelig ha en jordnær tilnærming til hjem og familieliv.

Skuespilleren har tidligere gitt en mye sitert oppskrift på et vellykket ekteskap.

Ifølge Streep kommer en langt om man har litt «godvilje, vilje til å føye seg - og til å holde kjeft en gang iblant».

Forelsket seg i kameramannen

Walisiske Catherine Zeta-Jones (48) giftet seg på sin side med sin 25 år eldre ektemann Michael Douglas (73) i 2000.

Paret gikk hver til sitt i 2013, et års tid etter at Douglas hadde kjempet mot kreft og Zeta Jones sto offentlig fram med at hun led av bipolar lidelse. Kort tid etter fant ekteparet likevel tilbake til hverandre. I dag har de vært gift i 18 år.

Mens Zeta-Jones til E! Online har trukket fram «gjensidig forståelse, å lytte til hverandre og et godt vennskap» som en del av nøkkelen til et lykkelig ekteskap, har ektemannen trukket fram «gjensidig respekt» som en av grunnsteinene i sitt ekteskap.

ALDERSFORSKJELL: Mange tvilte på at ekteskapet mellom Michael Douglas og 25 år yngre Catherine Zeta Jones ville holde. Det har det gjort. Foto: NTB Scanpix
ALDERSFORSKJELL: Mange tvilte på at ekteskapet mellom Michael Douglas og 25 år yngre Catherine Zeta Jones ville holde. Det har det gjort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Julia Roberts (50) hadde et toårig ekteskap med skuespiller og countrysangeren Lyle Lovett (60) på nittitallet, men i 2002 giftet hun seg med kameramannen Danny Moder (49), etter at de møttes under innspillingen av filmen «Meksikaneren» i 2000.

Til tross for en lang rekke spekulasjoner i hvorvidt paret ville gå fra hverandre eller ikke, har de to igjen og igjen vist at ryktene er feilaktige, og etter 16 år som mann og kone har paret i dag tre barn sammen.

I et intervju med Harper's Bazaar fortalte Roberts at hun var en «egoistisk drittunge» inntil hun møtte ektemannen, og at hun virkelig fant sin mann da hun møtte Moder for 18 år tilbake.

- Jeg prioriterte bare meg selv, jeg var en egoistisk liten drittunge som løpte rundt å lagde filmer.

KAMERAMANNEN: Julia Roberts falt pladask for kameramannen Danny Moder på settet i 2000. To år senere giftet de seg, og har holdt sammen siden. Foto: NTB Scanpix
KAMERAMANNEN: Julia Roberts falt pladask for kameramannen Danny Moder på settet i 2000. To år senere giftet de seg, og har holdt sammen siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Møttes på nytt

Victoria (44) og David Beckham (43) giftet seg hjemme i London i 1999. Da var hun verdensberømt gjennom popgruppa Spice Girls, mens David Beckham gjorde karriere som fotballspiller i storklubben Manchester United.

De som trodde ekteskapet var nok et overflatisk «Hollywood-ekteskap» mellom to celebriteter, viste seg å ta feil. Paret har i dag vært gift i 19 år, og sammen har de barna Brooklyn (19), Romeo (15), Cruz (13) og Harper (6).

Til Harper's Bazaar har Victoria tidligere uttalt at hun og mannen sørger for å ha kvalitetstid sammen, noe som inkluderer det å være villige til å «legge fra seg telefonen».

UNGE: David Beckham og den gang Victoria Adams etter at paret forlovet seg. Foto: NTB Scanpix
UNGE: David Beckham og den gang Victoria Adams etter at paret forlovet seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
I BRYLLUP: I år har paret vært gift i 19 år. Her var de sammen i prins Harry og Meghans bryllup i mai. Foto: NTB Scanpix
I BRYLLUP: I år har paret vært gift i 19 år. Her var de sammen i prins Harry og Meghans bryllup i mai. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant andre celebre par som allerede har vist at de mestrer ekteskaps-kunsten, finner man par som Cindy Crawford (52) og Rande Gerber (56), som også kan feire 20 år som ektepar dette året. Talkshowdronninga Ellen DeGeneres (60) og kona, skuespiller Portia de Rossi (45), kan feire ti år som ektepar dette året.

Beyoncé (36) og Jay Z (48), og Jessica Alba (37) og ektemannen Cash Garner Warren (39), er andre eksempler på celebre ektepar som foreløpig ser ut til å meste ekteskapets kunst. Det er også Patrick Dempsey (52) og kona Jillian Fink (52), og John Travolta (64) og kona Kelly Preston (55).

Blant andre stabile ekteskap, men som grunnet alderen ikke har fått anledning til å bevise hvorvidt de vil nå de gjeveste bryllupsjubileene, har vi par som Freddie Prinze Jr. (42) og Sarah Michelle Gellar (41). Etter at paret møttes under innspillingene av skrekkfilmen «Fryktens sommer» (1997), gikk det et par år før de to ble et par. I dag kan de feire 16 år om ektepar.

MØTTES PÅ SETTET: Freddie Prinze jr. og Sarah Michelle Gellar møttes under innspillingene av filmen «Fryktens sommer». Da de møttes igjen to år senere falt de plasak for hverandre. Foto: NTB Scanpix
MØTTES PÅ SETTET: Freddie Prinze jr. og Sarah Michelle Gellar møttes under innspillingene av filmen «Fryktens sommer». Da de møttes igjen to år senere falt de plasak for hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Går mot varige relasjoner

Og det er ikke nødvendigvis sånn at de eldre er flinkere til å holde sammen. Samlivsterapeut Trine Huseby forklarer at pendelen for tiden svinger fra individualisme i retning av mer varige relasjoner.

- Jeg kan ikke svare for Hollywood spesielt, men i vår kultur kan det se ut som om pendelen svinger fra en periode med individualisme og selvrealisering til verdien av varige relasjoner, stabilitet og trygghet.

Hun forklarer at det generelt har blitt mer åpenhet om innsida av ekteskap og familieliv. Det er også flere som deler personlige utfordringer og som er åpne om at de søker profesjonell hjelp.

- Sist, men ikke minst, kan det se ut som vi - inspirert av produksjoner fra Hollywood - har blitt mer tradisjonelle når det gjelder parforhold og samliv. Romantiseringen av begivenheter som frieri og bryllup kan tyde på det. Kanskje ideene fra filmverdenen representerer helt universelle romantiske idealer?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer