Surrogati:

Derfor er ikke kjendisenes babymetode lovlig i Norge

Surrogati er ulovlig i Norge.

VELGER SURROGATI: Tyra Banks, Nicole Kidman og Kim Kardashian er bare blant et knippe av kjendisene som har benyttet seg av surrogati for å få barn. Mens flere omfavner det, er det ulovlig i Norge. Foto: NTB scanpix
VELGER SURROGATI: Tyra Banks, Nicole Kidman og Kim Kardashian er bare blant et knippe av kjendisene som har benyttet seg av surrogati for å få barn. Mens flere omfavner det, er det ulovlig i Norge. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da den verdenskjente realitystjerna Kim Kardashian (37) annonserte at hun hadde blitt mamma for tredje gang, ble nyheten dekket i samtlige nyhetsnettsider og aviser over hele verden.

Sammen med ektemannen Kanye West fikk duoen barn gjennom en surrogatmor, som ble en stor snakkis verden over.

Surrogati ble nemlig den eneste løsningen for realitydronninga og rap-kongen for at drømmen om tre barn kunne gå i oppfyllelse. Kardashian hadde nemlig fått beskjed fra legen om at hun ikke burde bli gravid igjen.

- De som sier eller tror at dette var en kjapp og grei løsning, tar fullstendig feil, meddelte Kardashian i et tidligere intervju med kjendisnettstedet Entertainment Tonight.

Kim Kardashian og Kanye West er ikke de eneste superstjernene som har valgt å benytte seg av surrogati. I rekka finner man blant andre supermodellen Tyra Banks, komiker og programleder Jimmy Fallon, skuespillerstjerna Nicole Kidman og Sarah Jessica Parker. Også norske kjendiser som eksempelvis Harald Rønneberg har benyttet seg av den type graviditetshjelp.

Tyra Banks

Det var i 2015 den amerikanske supermodellen og TV-profilen Tyra Banks (44) åpnet opp om sine fertilitetsproblemer.

- Da jeg fylte 40 år var det en ting jeg ikke var fornøyd med. Jeg hadde ingen barn, fortalte Banks til People den gang.

Helt siden Banks var 24 år hadde hun sagt til seg selv at hun skulle få barn innen tre år. Men mens tiden gikk og Banks ble eldre ble det vanskeligere å få barn.

- Når du først har bestemt deg, og bare: «Ok, nå skal jeg bare gjøre det», er det plutselig ikke så lett. Særlig ikke når man har blitt eldre, fortalte hun og avslørte at hun og hennes daværende ektemann, norske Erik Asla (53), flere ganger hadde forsøkt prøverørsbefruktning - men til ingen nytte.

I januar i fjor kunne likevel Banks og Asla glede seg over å få sønnen York Banks Asla til verden via en surrogatmor.

- Vi er så glade for vår nye lille bunt av glede. Veien til dit vi er i dag har ikke vært en lett prosess, som vi tidligere har delt. Men det var et sterkt vakkert lys i enden av tunnelen for meg og hans far, Erik, fortalte hun til People den gang.

- Når jeg kikker inn i min sønns vakre øyne, så tenker jeg på alle menneskene som sliter med fruktbarheten eller det å bære fram et barn, og jeg fortsetter å be for dem hver eneste dag. Mine håp og drømmer er fylt med gode ønsker om at de får kjenne hvordan min lille skatt, York Banks Asla, føles som i armene, sa hun til nettstedet.

SKAVLAN: Da Erik Asla og Tyra banks gjestet Skavlan fortalte Erik Asla om forholdet med supermodellen Tyra Banks. Video: NRK Vis mer

Jimmy Fallon

I hele fem år forsøkte komiker og talkshowstjerna Jimmy Fallon (43) å få barn sammen med kona Nancy Juvonen (48).

Lykken ble derfor stor da de i 2013 fikk dattera Winnie (4) via surrogatmor.

Like etter åpnet programlederen seg om fertilitetsproblemene han og hans åtte år eldre kone opplevde.

- Vi har prøvd alt. Alle som har vært i vår situasjon forstår hvordan det er. Det er helt grusomt. Vi fortalte folk om prosessen, men da skjedde det ingen ting, så vi ga opp. Det var veldig deprimerende, og veldig vanskelig for alle, sa han til Today.

Året etter ble paret foreldre nok en gang - den gang også via surrogati. Dattera Frances (3) ble født 3. desember 2014.

- Det er det mest fantastiske som har hendt meg. Man innser hva som er viktig i livet. Hver eneste dag oppdager man en ny søt greie de sier eller gjør, sa han til People i fjor.

FAMILIELYKKE: Jimmy Fallon og kona Nancy har fått to barn via surrogat, døtrene Winnie og Frances. Foto: NTB scanpix
FAMILIELYKKE: Jimmy Fallon og kona Nancy har fått to barn via surrogat, døtrene Winnie og Frances. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sarah Jessica Parker

«Sex og singelliv»-stjerna Sarah Jessica Parker (52) og ektemannen Matthew Broderick (55) kunne i fjor feire 20 år som ektepar. De giftet seg 19. mai 1997, og fem år seinere ble de foreldre til sønnen James Wilkie (15).

Sommeren 2009, da Parker var 44 år gammel, ble ekteparet foreldre til tvillingene Marion Loretta Elwell og Tabitha Hodge. Denne gangen via surrogati.

- Vi prøvde i flere år for å utvide familien, og vi prøvde på flere forskjellige måter. Dette var en av metodene vi diskuterte som faktisk kunne være mulig for oss, har hun sagt til Today.

Skuespilleren har også forklart nettopp hvorfor hun og Broderick valgte surrogati da de ikke fikk til å få flere barn på den naturlige måten.

- Jeg vet at det er mange forskjellige meninger rundt det. «Hvorfor adopterte dere ikke?», «Hvorfor gjorde dere dette?», «Hvorfor gjorde dere ikke dette?» Sannheten er at det var ikke det ene eller det andre for oss. Vi utforsket mulighetene, og fortsatte å utforske, men så skjedde dette bare først for oss, forklare hun til Marie Claire.

FAMILIE PÅ FEM: Matthew Broderick og Sarah Jessica Parker har sønnen James og døtrene Tabitha og Marion sammen. Foto: NTB scanpix
FAMILIE PÅ FEM: Matthew Broderick og Sarah Jessica Parker har sønnen James og døtrene Tabitha og Marion sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Nicole Kidman

I 2008 fikk den prisbelønte skuespilleren Nicole Kidman (50) og countrysangeren Keith Urban (50) dattera Sunday (9), etter å ha prøvd i en årrekke å få barn.

- Jeg trodde aldri at det kom til å skje for meg, og jeg prøvde å innse det. Da det skjedde - og da som en stor overraskelse - var det helt fantastisk. Jeg hadde prøvd og feilet så mange ganger, sa hun til Who Magazine i 2012, ifølge Daily Mail.

Kidman hadde fra før dattera Isabella og sønnen Connor, som hun adopterte sammen med sin tidligere ektemann, Tom Cruise (55).

Hollywoodstjerna har åpnet seg flere ganger om hvordan det å være mor ikke nødvendigvis handler om biologi. Hun har også uttalt at hun har vært knust flere ganger på grunn av fertilitetsproblemene.

I 2010 fikk Kidman og Urban dattera Faith (7) via surrogati. Ekteparet valgte derfor navnet Faith - som betyr «tro» på norsk - fordi de hele veien hadde troen på at de ville få et barn til.

- Man går gjennom hjertesorg etter hjertesorg, og etter hvert forteller du deg selv at det ikke kommer til å skje. Vi valgte surrogati med min andre datter fordi vi så sårt ønsket oss flere barn. Jeg følte at sjansen for å bli gravid igjen var liten. Også fikk vi Faith, har hun sagt til Daily Mail.

FIKK OPPFYLT BABYDRØMMEN: Stjerneparet Nicole Kidman og Keith Urban har vært gift siden 2006, og har to barn sammen. Foto: NTB scanpix
FIKK OPPFYLT BABYDRØMMEN: Stjerneparet Nicole Kidman og Keith Urban har vært gift siden 2006, og har to barn sammen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ellen Pompeo

«Grey's Anatomy»-stjerna Ellen Pompeo (48) og ektemannen Chris Ivery (50) fikk dattera Stella (8) på naturlig vis i 2009.

Fem år seinere fikk fansen seg en overraskelse da skuespilleren delte et bilde i sosiale medier der hun røpet at hun hadde blitt mor igjen.

Samme dag etter skrev hun på Twitter at dattera Sienna May (3) ble født via surrogatmor to måneder tidligere.

Da hun gjestet talkshowet «Jimmy Kimmel Live» kort tid etter, snakket hun om prosessen.

TREBARNSFORELDRE: Skuespiller Ellen Pompeo og ektemannen Chris Ivery har tre barn sammen, døtrene Stella og Sienna May og sønnen Eli Christopher. Foto: NTB scanpix
TREBARNSFORELDRE: Skuespiller Ellen Pompeo og ektemannen Chris Ivery har tre barn sammen, døtrene Stella og Sienna May og sønnen Eli Christopher. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg følte for å holde det hemmelig. Det var veldig viktig for meg! (...) Det er en fantastisk ting å gjøre, å bære barnet til noen andre. Jeg er evig takknemlig. Jeg var ved siden av henne under insemineringen og holdt henne i hånda. Jeg så i mikroskopet og så embryoet, sa hun under sendingen, ifølge US Weekly.

Paret har også sønnen Eli Christopher (1) sammen.

Stjerner som blant andre «Fast & Furious»-stjerna Jordana Brewster (37), artist Ricky Martin (46), musiker Elton John (70) og «Charlie's Angels»-stjerna Lucy Liu (49) har også benyttet seg av surrogati for å få babydrømmen oppfylt.

Ulovlig i Norge

I Norge er det imidlertid ulovlig med surrogat. Til Dagbladet forteller doktorgradsstipendiat ved NTNU Ingvill Stuvøy, som har forsket på surrogati, at Norge ikke er alene om å forby dette.

- Det er kun et fåtall av land i verden hvor surrogati er desidert lovlig, i betydningen at det finnes lover i landet som anerkjenner denne måten å bli foreldre på. Dette gjelder især kommersiell surrogati, forteller hun.

USA har blitt en destinasjon for nordmenn som ønsker seg barn med surrogatmor, men selv der er det flere stater som ikke tillater surrogati. I Norge krasjer surrogatidrømmen for mange med allerede eksisterende lovverk.

- Juridisk sett følger forbudet mot surrogati i Norge av at eggdonasjon ikke er lov. Du kan dermed ikke ta et egg fra én kvinne og sette det inn i en annen kvinne. I tillegg har vi Barneloven, der det står at en avtale om å føde et barn på vegne av en annen kvinne ikke er juridisk bindende. Ifølge norsk lov er den som føder barnet alltid å regne som barnets mor, forklarer hun.

Det finnes lite statistikk på hvor mange nordmenn som er kommet til verden ved hjelp av surrogati. Det er derfor vanskelig å komme med et presist anslag på hvor utbredt denne måten å få barn på er i Norge.

Stuvøy peker på at det er anslått at rundt 100 norsk barn ble født gjennom surrogati i India i den perioden nordmenn stadig reiste dit. Aftenposten skrev dessuten i februar i fjor at det annenhver uke kommer et nytt barn til Norge etter surrogati USA.

- Man kan uansett si at det har vært en økende oppmerksomhet rundt surrogati det siste tiåret, både i Norge og internasjonalt. Det sørger igjen for en økende kundegruppe, som nordmenn også er blant, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer