Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Farmen» vs. «Farmen kjendis»

Derfor er kjendisversjonen annerledes: - Vi hadde det altfor enkelt

Dette skiller egentlig ordinære «Farmen» og «Farmen kjendis».

BEDRE KÅR? Flere av årets «Farmen»-kjendiser mener tv-oppholdet burde ha vært enda tøffere. Her med Inga Berit LeinFrank Løke og Martine Ek Hagen under innspillingen i sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEDRE KÅR? Flere av årets «Farmen»-kjendiser mener tv-oppholdet burde ha vært enda tøffere. Her med Inga Berit LeinFrank Løke og Martine Ek Hagen under innspillingen i sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Oppholdet kunne ha vært langt tøffere, med trangere kår og mer innspillingstid. Vi hadde det altfor enkelt der inne, forteller Frank Løke (38) til Dagbladet.

Den tidligere håndballprofilen er blant de gjenværende kjendisene i årets sjette og siste «Farmen kjendis»-uke på tv, sammen med blant andre Stian «Staysman» Thorbjørnsen (35), Martine Ek Hagen (26) og Pål Anders Ullevålseter (49).

FORTSATT MED: Pål Anders Ullevålseter, Maiken Wahlstrøm Nilssen, Frank Løke, Martine Ek Hagen, Stian Thorbjørnsen og Stian Sandø har alle kommet seg til den sjette innspillingsuka i «Farmen kjendis». Inga Berit Lein (ikke på bildet) sikret seg videre opphold etter søndagens tvekamp, og er også videre i konkurransen. Foto: TV 2
FORTSATT MED: Pål Anders Ullevålseter, Maiken Wahlstrøm Nilssen, Frank Løke, Martine Ek Hagen, Stian Thorbjørnsen og Stian Sandø har alle kommet seg til den sjette innspillingsuka i «Farmen kjendis». Inga Berit Lein (ikke på bildet) sikret seg videre opphold etter søndagens tvekamp, og er også videre i konkurransen. Foto: TV 2 Vis mer

Hadde det vært opp til Løke å bestemme hvor lenge tv-innspillingen skulle pågå, plusser han mer enn gjerne på ukene som tilsvarer lengden på et ordinært «Farmen»-opphold: Elleve uker.

«Koseleir»

- Det handler om riktig innstilling, og hadde gått helt fint. Etter å ha vært der inne selv, og sett hvordan ting foregår i den originale versjonen, er det ingen tvil om at kontrastene er store, forteller han.

Det er ikke første gang Løke peker på hvordan årets «Farmen»-kjendiser, inkludert ham selv, har hatt det for lett. Allerede i sin første tv-uke gikk 38-åringen hardt ut mot særbehandlingen enkelte at hans meddeltakere fikk underveis, med kaffe- og tobakkskrav som et nedslående eksempel.

- På et punkt gikk jeg bort til produksjonen for å spørre om det stemte at vi skulle ha tilgang til det som er å regne som luksusvarer i 1918. Det blir jo ikke ordentlig «Farmen», fortalte han til Dagbladet den gang.

Også nordlendingen Geir Magne Haukås (47), som deltok i fjorårets, ordinære sesong, har hatt sitt å si om saken. I et lengre Facebook-innlegg forrige uke kalte han kjendisversjonen for «en koseleir».

VENNER: «Farmen»-deltakerne Eunike Hoksrød og Geir Magne Haukås har skværet opp. Nå er de så gode venner at Eunike har tatt med Geir Magne på homseklubb. Video: Christian Roth Christensen Vis mer Vis mer

«Dette vi ser nå er ikke engang i nærheten av en kamp for tilværelsen, og fryktelig langt unna 1917. Eneste likheten er at koseleiren i stor grad filmes av samme kamerateam som originale Farmen», skrev han blant annet.

Men hva er egentlig de største forskjellene mellom «Farmen» og «Farmen kjendis», bortsett fra antall innspillingsuker? Dagbladet har samlet de viktigste punktene:

Honorar

Som deltaker i vanlige «Farmen» er du selv ansvarlig for å dekke over eventuell tapt arbeidsfortjeneste. Det slipper kjendisene å tenke på, som hver og en får utbetalt flere titalls tusen kroner for oppholdet.

Hvorfor får ikke «oss dødelige» en eneste krone? Motivasjonen for å delta skal ikke handle om penger, som TV 2 tidligere har opplyst. For kjendisene, som blir spurt framfor å søke om deltakelse, er innspillingen derimot å regne som et jobboppdrag.

Så er det opp til den enkelte tv-seer å bedømme hvorvidt vanlige «Farmen»-deltakere framstår mer motiverte enn kjendisene, eller omvendt.

Hvorfor innspillingen for sistnevnte gruppe er kortere, handler trolig om tida kjendisene har til rådighet - og penger.

Gammel og ny gård

Da TV 2 bestemte seg for å utvide «Farmen»-konseptet med en kjendisversjon for halvannet år siden, valgte de for første gang å gjenbruke et tidligere innspillingssted. Dette står i tydelig kontrast til den vanlige versjonen, som alltid byr på en splitter ny «Farmen»-gård.

Også i år har kjendisene boltret seg på en «brukt» tv-gård, tidligere bebodd av den ordinære tv-casten fra 2016.

- Dette gjør vi først og fremst fordi det er steder vi vet fungerer godt, og fordi det er tids- og ressurssparende. Det at vi har brukt gårder vi har vært på tidligere, og at det er kortere innspillingstid, gjør som nevnt at det er behov for litt mindre ressurser. Utover det er det likt, forteller pressekontakt for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen.

I og med at «Farmen kjendis» spilles inn i forsommermånedene, framfor «vanlig» innspilling et par måneder seinere, er det også lettere for produksjonen å planlegge de eventuelle avlingene som må settes, på et allerede bearbeidet dyrkeområde.

Kontakt med omverdenen

Å være totalt isolert fra virkeligheten er en viktig del av «Farmen»-opplevelsen. Menneskene som plasseres i det fiktive tv-universet skal, ifølge «Farmen»-oppskriften, leve slik nordmenn gjorde for hundre år siden - uten tilgang til moderne hjelpemidler eller visshet om hva skjer utenfor gården.

IKKE HELT ISOLERT: I motsetning til vanlige deltakere, fikk kjendisene lov til å ta én telefon i uka. Foto: Alex Iversen / TV 2
IKKE HELT ISOLERT: I motsetning til vanlige deltakere, fikk kjendisene lov til å ta én telefon i uka. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer

I kjendisversjonen gjøres det riktignok visse unntak. I motsetning til vanlige deltakere, som bare får ringe hjem i helt ekstraordinære tilfeller, får kjendisene lov til å ta én telefon i uka, til manager eller liknende.

- Det handler blant annet om at det er viktig for mennesker i frie yrker å kunne svare på henvendelser om framtidige oppdrag, fortalte Alex Iversen til Dagbladet i fjor, da Lotto-vertinne Ingeborg Myhre brøt løftet om innhold i de spesifiserte samtalene.

Ifølge deltakerkontrakten er det nemlig ikke lov å bruke telefontida til noe annet enn det det er ment for, som for eksempel å uttale seg til pressen eller snakke om familiære ting.

Deltakerkrav og bedre kår

Da Lene Elise Bergum (46) var med å gjemme unna mat fra de andre deltakerne i søndagens episode, forsvarte hun rampestreken med at gruppa hadde blitt for bortskjemt:

- Selv uten godkjente ukesoppdrag hadde vi klart oss helt utmerket i løpet av de ukene. Vi hadde ubegrenset med poteter, to kyr, en urtehage og gjedde i innsjøen. V hadde kanskje ikke så mye variasjon i kosten, men vi hadde masse mat. Ingen kjeft var i nærheten av å sulte. Vi hadde definitivt hatt godt av litt trangere kår, fortalte Bergum i Dagbladet «Farmen»-nachspiel-sending.

«FARMEN»-NACH: Hva er de største snakkisene fra «Farmen Kjendis» denne uka? Hva synes Lene Elise Bergum (46) om å ryke ut rett før finaleuka, og hvorfor gjemte hun unna masse mat? Få de første reaksjonene fra den utslåtte deltakeren i Dagbladets «Farmen»-sending. I studio er også «Farmen»-blodfan Trym Mogen (24). Programleder: Miriam Bakkejord / Vi... Vis mer

TV 2s pressekontakt avviser imidlertid at kjendisene får lov til å bli mettere enn de ordinære deltakerne. Å inngå avtaler om krav til deltakelsen er derimot unikt for kjendisversjonen.

- Det er gjort noen få personlige avtaler med kjendisene, men ingenting som gir dem noe fortrinn i konkurransen med de andre deltakerne. Utover det er «Farmen» og «Farmen kjendis» produsert på nøyaktig samme måte, forteller han.

I år ba som nevnt «Jegertvillingene» (og Erlend Elias Bragstad) om tilgang til kaffe og røyk for å vise ansiktet sitt i tv-ruta. Frank Løke fikk lov til å ha med seg joggesko og kompresjonsstrømper, mens Aune Sand hadde med en flaske olivenolje - som han smurte inn ansiktet med hver morgen.

I morgen kveld skal de syv gjenværende kjendis-deltakere bli tre, før vinneren står klar førstkommende søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!