Prins Andrew og prins Harry:

Derfor fikk han ikke lov

Mens prins Andrew fikk bære kappe, måtte prins Harry nøye seg med dressen.

INGEN KAPPE: Det var lite som var kongelig med prins Harrys antrekk under hans fars kroningsdag. Kirsty Wigglesworth/Reuters/NTB
INGEN KAPPE: Det var lite som var kongelig med prins Harrys antrekk under hans fars kroningsdag. Kirsty Wigglesworth/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Lørdag var «alles» øyne rettet mot London og Westminster Abbey, da kongelige fra hele verden samlet seg i anledning kong Charles' (74) kroning.

Også vårt eget kronprinspar, Mette-Marit (49) og Haakon (49), var til stede i kirka da kronene ble plassert på det ferske kongeparets hoder.

Noe mer interesse var det derimot vært rundt to av Charles' nærmeste familiemedlemmer, nemlig hans yngste sønn, prins Harry (38), og hans yngre bror, prins Andrew (63).

Mister plutselig kontroll på hesten under kroningen av kong Charles og dronning Camilla. Reporter: Edward Stenlund. Video: Twitter / AP Vis mer

Begge de to prinsene har lenge vært omdiskutert blant kongelige tilhengere i hjemlandet, og ingen av dem er lengre seniormedlemmer av kongehuset. Harry var på sin side plassert langt bak resten av familien i kirka under kroningsseremonien, mens Andrew ble møtt med pipekonsert da han forlot Buckingham Palace tidligere på dagen.

Men det var også flere ting med «skandaleprinsenes» oppmøte folket har bitt seg merke i. Mens Harry var ikledd en vanlig, svart dress, bar nemlig Andrew en overdådig og seremoniell kappe. Det fikk ikke Harry lov til.

DRESS: Prins Harry ankom gudstjenesten i dress. Foto: Andy Stenning/AP/NTB
DRESS: Prins Harry ankom gudstjenesten i dress. Foto: Andy Stenning/AP/NTB Vis mer
KAPPE: Prins Andrew fikk ha på seg kappe. Foto: Andy Stenning/AP/NTB
KAPPE: Prins Andrew fikk ha på seg kappe. Foto: Andy Stenning/AP/NTB Vis mer

Som ikke-arbeidende medlemmer av kongefamilien fikk de ikke lov til å ha på seg militæruniform. I og med at kroningsdagen regnes som en «kappe-dag», altså hvor det er tillatt å bære kappe, kunne de arbeidende kongelige bære kappene som indikerer deres posisjon som kongelige.

Tradisjonen er brutt, sier kongehusekspert Caroline Vagle. Video: NTB. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Prins Andrew er medlem av The Order of the Garter, eller Hosebåndsordenen, som er en engelsk ridderorden - og bar derfor kappa som tilhører den ordenen.

Harry på sin side, er «bare» ridderkommandør for RVO - Royal Victorian Order, eller Den kongelige Victoriaordenen på norsk - en rang som ikke har tilhørende kappe.

The Telegraph skriver likevel at det at kongen tillot sin yngre bror å bruke den karakteristiske marineblå kappa, antyder en oppmykning i tilnærmingen til ham. Avisa skriver at brødrene har hatt en rekke private møter om prins Andrews framtid de siste månedene, noe som på mange måte markerer en bemerkelsesverdig endring.

Lørdag 6. mai skal en ny monark innta den britiske tronen. Kong Charles krones tradisjon tro i Westminster Abbey. Seremonien starter klokken 12.00 norsk tid. Video: Dagbladet TV / AP Vis mer

Seinest i juni i fjor ble Andrew nektet å vise seg sammen med seniormedlemmer av kongefamilien under en The Order of the Garter-seremoni.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer