Det svenske kongehuset:

Derfor fikk ikke alle være med på kongebildet

Dronning Silvia, prins Daniel og prins Oscar glimret med sitt fravær.

- POMP OG PRAKT: Dette bildet av kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle ble tatt i desember i fjor, men ble først offentliggjort på mandag. Foto: Kungahuset.se
- POMP OG PRAKT: Dette bildet av kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle ble tatt i desember i fjor, men ble først offentliggjort på mandag. Foto: Kungahuset.se Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mandag publiserte det svenske hoffet et nytt bilde av kong Carl Gustaf (71), kronprinsesse Victoria (40) og prinsesse Estelle (5).

I forbindelse med offisielle familiebilder, figurerer som regel flere av kongehusets medlemmer i fotografiene. Visse har imidlertid bitt seg merke i at det denne gang mangler flere sentrale personer fra den «innerste kretsen».

Verken kongens ektefelle, dronning Silvia (74), kronprinsessens ektemann, prins Daniel (44), eller prinsessens bror, prins Oscar (1), fikk være med på det nye kongebildet.

ARVEFØLGEN: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle. De to sistnevnte er arvinger til den svenske tronen. Foto: Kungahuset.se
ARVEFØLGEN: Kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle. De to sistnevnte er arvinger til den svenske tronen. Foto: Kungahuset.se Vis mer

- Vil overta som dronning

Ifølge Expressen er fotooppdraget gjennomført på Slottet i den svenske hovedstaden i desember. Årsaken til de tre ovennevntes fravær er for å markere familien Bernadottes 200 år på tronen.

- Bildene ble tatt før jul i forbindelse med Nobel-festlighetene og publisert nå i forbindelse med Bernadotte-jubileet i år. Estelle matchet igjen sin mor. Her ser vi kongen, kronprinsessen og arveprinsessen, som en dag vil overta som dronning, sier kongereporter i Se og Hør, Anders Johan Stavseng, til Dagbladet.

Mandag markerte altså dagen da Karl XIV Johan for 200 år siden ble Sveriges nye konge.

- I år feirer Sverige at Bernadottene har sittet på tronen i 200 år. Den første regenten var Jean-Baptiste Bernadotte, som tok over etter kong Karl XIII fra slekta Holstein-Gottorpska. Han tok over 5. februar 1818, og ble kronet 11. mai. Den svenske kongefamilien er med andre ord innvandrere fra Frankrike, på samme måte som den norske kongefamilien er innvandrere fra Danmark, sier Stavseng.

- Tre generasjoner

Grunnen til at nettopp kong Carl Gustaf, kronprinsesse Victoria og prinsesse Estelle ble avbildet, er fordi de representerer tre generasjoner tronarvinger i riktig rekkefølge.

- I anledning jubileet publiserte vi et nytt bilde. Vi forsøker hele tiden å ha aktuelle bilder, og nå publiserte vi et bilde av tre generasjoner Bernadotte, sier Margareta Thorgren, informasjonssjef ved hoffet, til Expressen.

Som en kan se, er kronprinsessen avbildet i samme himmelblå gallakjole som hun var iført under Nobel-banketten i desember.

- Det er kanskje ikke de «fresheste» bildene vi har sett av de svenske kongelige, men tatt i betraktning at de ble publisert i forbindelse med Bernadotte-jubileet, er det jo på sin plass med litt pomp, prakt, ordensbånd og tiara på en slik dag, sier Stavseng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer