Kong Harald og dronning Sonja:

Derfor fikk kongeparet vaksine-unntak

Kongeparet ble vaksinert mot coronaviruset onsdag. Regjeringen tilbød kongefamilien vaksine.

FIKK VAKSINE: Bent Høie forteller hvorfor kongeparet fikk vaksine onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FIKK VAKSINE: Bent Høie forteller hvorfor kongeparet fikk vaksine onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ettermiddag fikk Dagbladet bekreftet fra assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Svein Gj. Gjeruldsen, at kong Harald (83) og dronning Sonja (83) har fått coronavaksinen.

- Jeg kan opplyse om at deres majesteter kongen og hennes majestet dronningen har i dag blitt vaksinert mot coronaviruset. Kongeparet vil få neste vaksine om tre uker, sier Gj. Gjeruldsen til Dagbladet.

- Glad

Under regjeringens pressekonferanse onsdag ettermiddag møtte justisminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie, forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg pressen.

Her uttalte Høie blant annet at han er glad for at kongen og dronningen har fått vaksinen. Dagbladets reporter på stedet spurte også regjeringen om kongeparets vaksinering og deres plass i vaksineringskøen.

Dette er prioriteringsrekkefølgen per nå:

1. Beboere i sykehjem og utvalgte helsepersonellgrupper

2. Alder 85 år og eldre og utvalgte helsepersonellgrupper

3. Alder 75-84 år

4. Alder 65-74 år OG personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig forløp

5. Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander

6. Alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander

7. Alder 18-44 år med underliggende sykdommer/tilstander

8. Alder 55-64 år

9. Alder 45-54 år

- Helseminister Bent Høie, du nevner at kong Harald og dronning Sonja er blitt vaksinert, og de er 83 år gamle. Hvordan samsvarer det med Norges vaksinerekkefølge?

- Regjeringen har tilbudt kongefamilien vaksinering med bakgrunn i deres rolle. Vi er glade for at de takket ja til det tilbudet, at vårt kongepar i dag har fått første vaksinasjonsdosen. Det tror jeg den norske befolkningen har stor forståelse for, og det var også noe regjeringen har tilbudt kongehuset, svarer Høie.

Kongeparet er som nevnt 83 år gamle og ifølge FHIs oversikt over hvem som skal vaksineres når, står de altså ikke øverst på lista. På spørsmål fra Dagbladet om hva som skal til for at enkeltpersoner får unntak fra den vanlige vaksinerekkefølgen i Norge, svarer Høie følgende:

- Det er at de er i kongehuset, og det er det ikke så mange som er, men jeg tror det norske folk har forståelse for det. Vi har personer i kongefamilien som er i en høyrisikogruppe med tanke på blant annet alder, så det er viktig, forklarer Høie videre.

NYTTÅRSAFTEN: Kong Harald holder sin årlige nyttårstale. Vis mer

Testet negativt

I slutten av november ble det kjent at kong Harald og dronning Sonja hadde testet negativt for coronaviruset, etter at en ansatt ved Slottet hadde fått påvist smitte.

«Hans majestet kongen og hennes majestet dronningen er ute av karantene og tilbake i offisielt virke fra fredag», het det i pressemeldingen.

Dronning Sonja hadde hatt nærkontakt med vedkommende, men verken dronningen eller kongen ble smittet. Den gang ble det også opplyst om at 14 medarbeidere ved hoffet hadde vært i karantene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer