Derfor forlot de rampelyset for godt

Slik har det gått med «Emil i Lønneberget»-skuespillerne.

NOSTALGI: Emil i Lønneberget er for mange bundet med minner fra barndommen. Hele tre filmatiserte versjoner ble gjort, før det sa stopp. Her er Lena Wisborg (Ida), og Jan Ohlsson (Emil). Foto: SF Norge
NOSTALGI: Emil i Lønneberget er for mange bundet med minner fra barndommen. Hele tre filmatiserte versjoner ble gjort, før det sa stopp. Her er Lena Wisborg (Ida), og Jan Ohlsson (Emil). Foto: SF NorgeVis mer

(Dagbladet): Mange drar nok paralleller til barndommen når det kommer til den svenske forfatteren Astrid Lindgrens bøker.

Enten nostalgien kommer sigende av «Pippi Langstrømpe», «Karlsson på taket» eller «Vi på Saltkråkan», finnes det trolig ikke et univers i Lindgrens eventyr de fleste av oss har kommet unna.

Ett av hennes mest suksessfulle trekk i karrieren var å skrive historien om den lysluggede gutten Emil. Lindgren døde i januar 2002, da hun var 94 år gammel. I løpet av sin karriere mottok hun en rekke priser, og bare bøkene om Emil er utgitt i mer enn 50 land, og skal alene ha solgt over 35 millioner kopier på verdensbasis.

I den filmatiserte versjonen ble også Jan Ohlsson (Emil), Lena Wisborg, (søsteren Ida), Allan Edwall (far Anton), Emy Storm (mor Alma), og Maud Hansson, (Lina), berømte over natta.

Har blitt IT-mann Siden den siste filmen «Emil og grisungen» ble spilt inn i 1973, har det imidlertid vært lite å se til flere av de svenske skuespillerne.

Jan Ohlsson var bare en ung gutt da han gestaltet den store rollen som Emil. Nå er han 51 år gammel og siden glansdagene på 70-tallet har han valgt å holde seg unna rampelyset. Hans siste film var «Dante - akta're för Hajen» fra 1978, og jobber nå med IT i Uppsala, der han også bor med sin familie.

Da «Gylne tider» gikk på TV 2, var de også ute etter å få et intervju med barneikonet. Problemet er bare at Ohlsson ikke stiller til intervjuer, og har heller ikke gjort det de seneste åra. Angivelig skal han ha blitt svært lei av at folk ropte «Emil» etter ham på gata.

I 2005 ble det også kjent at kulturskatten, Emils «snekkerbod», brant ned.

Fikk kreft Når det gjelder far Anton, som man ofte kunne se løpende etter Emil mot snekkerbua, hadde han en lang karriere innen skuespilleryrket, før han døde av kreft 7. februar 1997.

I sin levetid fungerte Edwall både som skuespiller, regissør, teaterdirektør, forfatter og musiker.

Karakteren Anton blir ofte forbundet med å være en lett antennelig fyr, og til tross for hans temperament anses Emils pappa fortsatt som en av de mest minneverdige personene i Lindgrens historier.

Forlot skuespilleryrket Når det kommer til det yndige sjarmtrollet Ida, Emils søster, har det også vært lite å se til henne i rampelyset.

Enten hun ble heist opp i flaggstanga av sin bror, eller prøvde å trøste ham da Emil fikk kjeft for ugjerningen, var det ikke få hjerter som smeltet da hun dukket opp på TV-skjermen.

RAMPETE: Emil rømte ofte til den nå nedbrente snekkerbua, for så å låse seg inne. Foto: SF Norge
RAMPETE: Emil rømte ofte til den nå nedbrente snekkerbua, for så å låse seg inne. Foto: SF Norge Vis mer

Den dag i dag er Lena Wisborg 48 år gammel og gift med Mats Candinger. Etter at hun medvirket i TV-serien «Katitzi» ble det også kjent at hun ville forlate skuespiller-karrieren.

Mindre roller Mor Alma, spilt av Emy Storm, er nå 88 år gammel og er en av dem som har gjort endel relevante jobber siden «Emil»-filmene. Den siste opptredenen hun hadde på lerretet skal ha vært under innspillingen av filmen «Wallander - Mørket», hvor hun hadde en mindre rolle.

- Jeg vet ikke om rollen som Emils mamma betød mye for min karriere, men for min popularitet gjorde den helt klart det. Jeg får fortsatt fanbrev fra hele verden, Tyskland, Romania, Frankrike, Italia, sa Storm i et intervju til VG i fjor.

Sist, men ikke minst, var også Maud Hansson en av filmenes mest kjente karakterer. Med låta «Hujedamej sånt barn han var» trillende ut av TV-skjermen, sjarmerte hun både store og små.

I 1965 giftet hun seg med den greske skuespilleren Petros Fyssoun, hvor de fortsatt er sammen. Den nå 76 år gamle kvinnen har lagt bak seg 20 filmer i løpet av karrieren, og har ikke vært å se på lerretet på mange år.

DØDE AV KREFT: Allan Edwall, som spilte Emils far, gikk bort 7. februar 1997. Foto: Stella Pictures
DØDE AV KREFT: Allan Edwall, som spilte Emils far, gikk bort 7. februar 1997. Foto: Stella Pictures Vis mer