«Fucking Åmål»:

Derfor forsvant den svenske filmstjerna

Gikk en helt annen vei enn suksessen tilsa.

UNG OG LOVENDE: Her er Rebecka Liljeberg 17 år gammel, og har akkurat blitt et kjent fjes i hele Skandinavia etter filmdebuten. Hun skulle derimot ikke være lenge i rampelyset før hun tok en brå sving. Foto: NTB scanpix
UNG OG LOVENDE: Her er Rebecka Liljeberg 17 år gammel, og har akkurat blitt et kjent fjes i hele Skandinavia etter filmdebuten. Hun skulle derimot ikke være lenge i rampelyset før hun tok en brå sving. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Årlig vises hundrevis av filmer på norske kinoer, men det er ikke alle som setter seg like godt som andre. Enkelte produksjoner går ned i historien som kultfilmer, som følge av et briljant manus, sterk regi, gode skuespillere eller en kombinasjon av disse.

I 1998, altså for 21 år siden, fikk en svensk film en slik status. Lukas Moodysson-regisserte «Fucking Åmål» ble sett av hundretusenvis, og huskes i dag som en moderne kjærlighetshistorie.

«Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?» er nok et sitat mange kjenner igjen. Agnes er mildt sagt lei Åmål, og vil ut. Hun forelsker seg i den mest populære jenta i området, Elin, og filmen utspiller seg deretter.

Angrer ikke

Agnes ble spilt av svenske Rebecka Liljeberg (38), mens Alexandra Dahlström (35) hadde rollen som Elin. Begge vant i 1999 den svenske filmprisen Guldbagge for rollene, som de spilte mens de fortsatt var tenåringer.

En skulle kanskje tro at suksessen ga mersmak, men førstnevnte skuespiller valgte å trekke seg helt tilbake fra rampelyset i løpet av kort tid. Nå avslører hun, drøye 20 år seinere, hvorfor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer