Prinsesse Märtha Louise:

Derfor ga hun fra seg apanasjen

Kongsdattera forteller mer om beslutningen i 2001 i ny podkast-episode.

PÅ EGNE BEIN: De siste 20 åra har prinsesse Märtha Louise tjent pengene sine på egen hånd, som den første i det norske kongehuset. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PÅ EGNE BEIN: De siste 20 åra har prinsesse Märtha Louise tjent pengene sine på egen hånd, som den første i det norske kongehuset. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

For 20 år siden valgte prinsesse Märtha Louise (49) å si fra seg apanasjen, den økonomiske støtten hun mottok som en del av kongefamilien.

Siden den gang har hun vært økonomisk selvstendig og tjent sine egne penger på blant annet bøker og foredrag. Først nå forteller prinsessa hvorfor hun ga fra seg pengestøtta.

Märtha Louise var 18 år da hun fikk apanasjen. Det forteller hun selv i podkasten «Summa summarum», hvor hun også røper at det var snakk om 160 000 kroner i året.

- Da jeg ble eldre hadde jeg fremdeles 160 000 kroner i året, uten å få lov til å jobbe og jeg kunne ikke forhandle den lønnen, forteller hun i podkasten.

BAK KULISSENE: Bli med Märtha Luise bak kulissene når hun skal representere luft i et kunstprosjekt om de fire elementene. Video: TV 2 Vis mer

Kunne ikke jobbe

Kongsdattera forklarer at dette var en symbolsk sum, og at kvinner i det norske kongehuset gjennom historien ikke har fått penger for den jobben de har gjort.

- Jeg tenkte «hvordan skal jeg overleve på den lønna?» Jeg er oppdratt til å være en kvinne som tar min egne valg og alle i min generasjon tjener sine egne penger og utdanner seg, sier 49-åringen i podkasten.

Märtha Louise forteller også at det ikke var aktuelt å gifte seg med en rik mann for så å være avhengig av ham.

- Så da ble det «hva gjør vi nå?». Etter mye om og men ble det sånn i 2001 at jeg sa fra meg «Hennes kongelige høyhet», og begynte å tjene mine egne penger, fortsetter hun.

Ifølge 49-åringen er trolig hun den i landet som er gladest for å betale skatt, samtidig som hun var den første i de kongelige kretsene som tok en egen jobb - noe det ikke har vært tradisjon for, sier Märtha.

Prinsesse Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen, opplyser at prinsessa ikke har noen kommentarer utover det hun sier i podkasten.

VIL IKKE: I en episode av «Märtha» forteller Märtha Louise hvorfor Durek Verrett ikke vil flytte til Norge. Video: TV 2 Vis mer

- Var et problem

Prinsesse Märtha Louise har ved flere anledninger snakket om sitt forhold til det norske kongehuset. I et intervju med Insider i desember, fortalte hun om hvordan det var et problem at hun som kongeparets eldste barn ikke kunne arve tronen fordi hun var kvinne.

I 1971 var det bare menn som kunne arve tronen.

- Det første som skjedde da jeg ble født var: «Herregud, det er ei jente, hva gjør vi?» Jeg var i utgangspunktet et problem fra jeg ble født, noe jeg ikke visste om. Mamma og pappa ville alltid ha ei jente, så jeg følte aldri at jeg ble undergravd fordi jeg er ei jente i familien min, sa hun.

Det skal imidlertid nevnes at kvinner kan ta over som monark i Norge den dag i dag. Dette som følge av en grunnlovsendring i 1990 der kjønnene ble likestilt.

To år etter at Märtha Louise kom til verden, ble kronprins Haakon (47) født. Han ble tronarving da kong Harald (84) ble konge i 1991.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Men da Märtha Louise var tenåring dukket det opp diskusjoner om hvorvidt reglene rundt arvefølgerekken skulle endres. Hun ble spurt om hun ville være dronning, noe hun aldri hadde tenkt tanken på en gang, ifølge henne selv.

- Jeg var fornøyd med oppveksten min, jeg var ikke misunnelig i det hele tatt, sa Märtha Louise i intervjuet.

Videre forklarte prinsessa at hun ikke følte seg i stand til å ta en så stor beslutning om framtida si i den alderen. Dermed ble det til slutt bestemt at broren, kronprins Haakon, skulle forbli tronarving.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer