Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

«Mesternes mester»:

Derfor ga hun seg

Brudd, hjernerystelser, avrevet korsbånd og knuste tenner er blant det en 20 år lang idrettskarriere har sørget for.

FINALEKLAR: Trondheims-kvinnen Kjersti Buaas (38) er blant dem som kjemper om «Mesternes mester»-tittelen fredag kveld. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet
FINALEKLAR: Trondheims-kvinnen Kjersti Buaas (38) er blant dem som kjemper om «Mesternes mester»-tittelen fredag kveld. Foto: Ole Martin Wold / Dagbladet Vis mer

TRONDHEIM/ZADAR (Dagbladet): Det er klart for finaleuke i «Mesternes mester», og den tidligere snowboardkjøreren Kjersti Buaas (38) er blant de tre finalistene som fredag kveld kjemper om den gjeve vinnertittelen.

Trondheimsjenta hadde en over 20 år lang snowboardkarriere å se tilbake på da hun offisielt la opp i slutten av 2017. I løpet av disse åra er hun blitt en av få kvinner som har gått fra snowboard-grenene halfpipe til slopestyle, big air og freeride - og det med stor suksess.

Man skulle kanskje tro at 38-åringens suksess ble drevet av et enormt vinnerinstinkt. Tvert imot har Kjersti Buaas aldri vært opptatt av å stå på toppen av vinnerpallen.

Indre motivasjon

- Motivasjonen min har alltid vært leken, forteller Kjersti Buaas til Dagbladet, en kald januardag i hjembyen Trondheim.

Trønderkvinnen var bare 12 år da hun fant sin store lidenskap i snowboard, og deltok i sine første konkurranser allerede som 14-åring. Siden gikk det slag i slag med karrieren.

SNOWBOARDSTJERNE: Ikke bare har hun hentet hjem en rekke medaljer i flere snowboard-grener. Kjersti Buaas har også mottatt flere priser for sin kreative snowboardstil. Foto: NTB Scanpix
SNOWBOARDSTJERNE: Ikke bare har hun hentet hjem en rekke medaljer i flere snowboard-grener. Kjersti Buaas har også mottatt flere priser for sin kreative snowboardstil. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det var det kreative som dro meg inn i snowboardmiljøet. Den gang var snowboardkulturen litt annerledes enn den er i dag, når snowboard nå er med i OL med flere disipliner. Da jeg startet var det liksom ikke så farlig hvordan man gjorde det i konkurranser.

Konkurranser skulle det likevel vise seg å bli på Buaas, og det med gode resultater. Allerede som 17-åring hentet hun hjem gullet under junior-VM.

- For meg var det en fantastisk mulighet til å kunne dra til USA og kjøre snowboard, for det var det jeg elsket å gjøre. Men naturligvis blir det lett et fokus på prestasjoner, sier Buaas til Dagbladet.

TONEANGIVENDE: Kjersti Buaas er en av få kvinner som har konkurrert i alt fra halfpipe til slopestyle, big air og free-ride i løpet av sin 20 år lange snowboardkarriere. Foto: Ole Martin Wold/ Dagbladet
TONEANGIVENDE: Kjersti Buaas er en av få kvinner som har konkurrert i alt fra halfpipe til slopestyle, big air og free-ride i løpet av sin 20 år lange snowboardkarriere. Foto: Ole Martin Wold/ Dagbladet Vis mer

Under OL i Salt Lake City i 2002, endte Buaas på en 4. plass i kvinnenes halfpipekonkurranse. Den gang opplevde hun at folk synes synd på henne, som ikke nådde opp på de gjeveste pallplassene. Selv var hun strålende fornøyd med sin egen kjøring og resultat, og ikke minst med det faktum at hun fikk et bilde av seg selv i et av verdens mest anerkjente snowboardmagasiner.

- For min del har jeg tidvis måttet stille meg spørsmålet om hvorfor jeg har holdt på med dette, sier Buaas åpenhjertig og fortsetter:

- Jeg har jo også hatt lyst til å vinne gull og prestere best mulig, men jeg har alltid vært opptatt av at den indre motivasjonen må være sterkest. For en medalje er en veldig kortvarig glede, sier 38-åringen til Dagbladet.

KLAR FOR FINALE: Kjersti Buaas er en av de tre deltakerne som denne uka kjemper om tittelen «Mesternes mester 2020». Foto: Tor Lindseth
KLAR FOR FINALE: Kjersti Buaas er en av de tre deltakerne som denne uka kjemper om tittelen «Mesternes mester 2020». Foto: Tor Lindseth Vis mer

Slo inn tennene

Buaas er en av de mest toneangivende snowboardutøverne i landet, og har representert Norge under hele fire vinter-OL.

Til tross for at hun besitter fem World Cup-gull, OL-bronse og ett sølv og tre bronsemedaljer i X Games, er Buaas kanskje like kjent nettopp for sine kreative sider og snowboardstil.

Mens hun var profesjonell utøver designet hun blant annet sin egen snowboard-kolleksjon bestående av klær, brett og briller.

OL: Kjersti Buaas har representert Norge under hele fire vinter-OL. Her er hun under vinter-OL i Bardonecchia i Italia, i 2006. Foto: NTB Scanpix
OL: Kjersti Buaas har representert Norge under hele fire vinter-OL. Her er hun under vinter-OL i Bardonecchia i Italia, i 2006. Foto: NTB Scanpix Vis mer
TØFF SPORT: Det er liten tvil om at snowboard kan være risikofylt. Selv har Buaas opplevd flere brudd og avrøkne ledd- og korsbånd. Foto: NTB Scanpix
TØFF SPORT: Det er liten tvil om at snowboard kan være risikofylt. Selv har Buaas opplevd flere brudd og avrøkne ledd- og korsbånd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2017 tok hun det endelige valget om å kutte ut konkurransene, noe 38-åringen forklarer at kom både av ønsket om å gjøre noe nytt og av hensynet til egen helse.

For det er liten tvil om at sporten har tært på kroppen.

DILEMMA: Slik gikk det da vi utfordret «Mesternes Mester»-vinner Gro Hammerseng-Edin i dilemma-leken. Video: Henning Lillegård / Klipp: Ingrid Cogorno / Reporter: Linn-Christin Marthinussen Vis mer

Brudd, hjernerystelser og avrevet korsbånd er blant det en 20 år lang karriere har sørget for. I tillegg fikk hun slått inn tennene da hun landet helt flatt etter et hopp og fikk kneet slått opp i haka.

- Jeg har fått en helt annen bevissthet rundt det å ta vare på egen kropp. Om jeg blir skadet så overser jeg det ikke, slik jeg kanskje gjorde før.

Meditasjonslærer

Konkurranse eller ei, Buaas har likevel fortsatt en karriere innen det samme snowboardmiljøet. Hverdagene blir det flest av i «basen» hjemme i Trondheim, og i sitt andre hjem, USA.

Sammen med både foto- og videoproduksjon, klesdesign og splitboard -og snowboardcamper for damer - holder Buaas blant annet også kurs og foredrag innen yoga, meditasjon, ivaretakelse av miljøet og gleden over naturen.

- Jobb og ferie har alltid vært en evig hybrid for meg, en livsstil, sier Buaas og fortsetter:

- Jeg ønsket å bygge videre på idrettskarrieren, og hjelpe andre på denne veien. Min erfaring er at om hovedfokuset er å vinne, så glemmer man å være til stede i hvert steg. Finner man den indre gleden, kommer prestasjonene av seg selv.

Satte «Mesternes»-rekord

Selv har 38-åringen brukt «Mesternes mester» til å prøve ut meditasjons- metodene hun har øvd på de siste åra.

Selv er hun ikke i tvil om at teknikkene har vært positive for hennes prestasjoner i tv-programmet, som i forrige uke, da hun satte ny «Mesternes»-rekord under bæring av sandsekker.

SATTE REKORD: Kjersti Buaas satte ny rekord i «Mesternes mester» i semifinalens tyngekraft-konkurranse. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon/ NRK
SATTE REKORD: Kjersti Buaas satte ny rekord i «Mesternes mester» i semifinalens tyngekraft-konkurranse. Foto: Sunniva Luca Veliz Pedersen, Rubicon/ NRK Vis mer

- Det nytter ikke å grue seg og tenke framover på neste øvelse, eller om man må i nattest dersom det går dårlig, men det er selvfølgelig noe som er veldig lett å gjøre, sier Buuas og fortsetter:

- Jeg øver meg mest mulig på å være i nuet. Ett steg om gangen, og alt er enkelt! Da blir ingenting så stort, og heller ikke skummelt. Jeg tror vi trenger mer av det i livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!