SYMBOLIKK: Sikkerhetsnåla brukes nå av briter som et symbol på motstand mot sterk nasjonalisme og rasisme. #SafetyPin har de siste dagene spredd seg i sosiale medier. Foto: NTB scanpix
SYMBOLIKK: Sikkerhetsnåla brukes nå av briter som et symbol på motstand mot sterk nasjonalisme og rasisme. #SafetyPin har de siste dagene spredd seg i sosiale medier. Foto: NTB scanpixVis mer

Derfor går tusenvis av briter nå med sikkerhetsnål

Det er imidlertid ikke alle som kaster seg på trenden: - Helt absurd, mener avisredaktør. 

(Dagbladet): Etter forrige ukes Brexit økte innmeldte hatkriminaliteter i Storbritannia med hele 57 prosent, ifølge National Police Chiefs' Council, gjengitt av The Guardian.

Mange innvandrere fra EU har blitt utsatt for angrep fra den politiske siden som stemte for utmelding, fordi de mener at de nå må returnere til hjemlandene sine. Ifølge The Independent har blant andre polakker vært utsatt.

Nå viser britene avsky mot handlingene, og står solidarisk sammen med en enkel gest. En sikkerhetsnål har nemlig blitt selve symbolet på å vise støtte til emigrantene.

Inspirert av Sydney

Ifølge Independent er det Twitter-brukeren @Cheeahs som nå er grunnen til at tusenvis av briter har en sikkerhetsnål festet på klærne sine.

Ideen kom med navnet til den praktiske nåla, som på engelsk heter «safety pin». Safety oversettes direkte til sikkerhet.

Twitterbrukeren har skrevet at nåla skal illustrere overfor utsatte grupper at du er en trygg person. En man kan stole på. Foruten det er det en sterk markering mot nasjonalistene og rasistene.

Det enkle symbolet er inspirert av en kampanje fra Australia i 2014. Etter et gisseldrama i Sydney, begynte flere å ha buttons på seg med skriften «I'll Ride With You».

Det for å stå mot islamofobien som oppsto i kjølvannet av hendelsen.

Tatt av

Flere tusen briter har kastet seg på den lille gesten. Under emneknaggen #safetypin publiseres det hele tiden innlegg på både Instagram, Twitter og Facebook. Totalt er tusenvis av innlegg nå publisert, med et samlet håp om å sende en beskjed til rasistene.

Flere kjente briter har også kastet seg på trenden. Tom Doyle, bassisten i Don Bronco, skriver på Twitter at han er «veldig med på dette». Den kjente tv-legen Ranj Singh er også engasjert.

«Jeg er sønn av innvandrerforeldre. Jeg tolererer ikke diskriminering på noen måte. Vi er sterkere sammen #SafetyPin», skriver han på Twitter.

En som imidlertid ikke stiller seg spesielt positiv til trenden er Mail Online-redaktør Piers Morgan. Han påpeker på Twitter at han skjønner poenget, men at en sikkerthetsnål ikke symboliserer at man er trygg.

«Jeg trenger ikke bruke en sikkerhetsnål for å vise at jeg ikke er en idiot», skriver han.