Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Pieter Ahl:

Derfor gikk KappAhl-arvingen under jorda

- Jeg liker det rolige livet, og vil ikke være i mediene.

ARVING: Da Pieter Ahl solgte KappAhl-kjeden, ble han blant Sveriges rikeste menn. Så gikk han under jorda, og flyttet til Belgia. Her avbildet i Brussel, der han bodde i 28 år etter salget av klesgiganten. Foto: Erik Luntang
ARVING: Da Pieter Ahl solgte KappAhl-kjeden, ble han blant Sveriges rikeste menn. Så gikk han under jorda, og flyttet til Belgia. Her avbildet i Brussel, der han bodde i 28 år etter salget av klesgiganten. Foto: Erik Luntang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 33 år siden videreførte den svenske KappAhl-gründeren Per-Olof Ahl millionbedriften til sønnen, Pieter Ahl (70). Historien om den svenske klesgiganten startet riktignok lenge før den tid - i 1953.

Det var med mål om å kunne «gi alle mennesker mulighet til å være velkledde», som det heter på KappAhls egne hjemmesider, at den da 30 år gamle Per-Olof først åpnet en kåpebutikk i et kjellerlokale i Gøteborg.

KAPPAHL-GRUNNLEGGEREN: Per-Olof Ahl avbildet i sin første butikk i Gøteborg i 1954. Foto: NTB Scanpix
KAPPAHL-GRUNNLEGGEREN: Per-Olof Ahl avbildet i sin første butikk i Gøteborg i 1954. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kåpebutikken ble en umiddelbar suksess, og samtidig som flere butikker ble åpnet, ble sortimentet utvidet. Innen 1959 solgte KappAhl også herreklær, før den første barnekolleksjonen ble lansert i 1978.

Resten kan man si er historie. Pieter Ahl, som altså arvet farens bedrift i 1986, klarte å øke omsetningen ytterligere, selv med konkurranse fra kjeder som Hennes & Mauritz. Seinere tok han et valg som skulle gjøre ham til en av Sveriges rikeste menn.

Trakk seg tilbake

Bare fire år etter at han fikk farens bedrift i fanget, solgte han nemlig KappAhl til Kooperativa Förbundet, og ga seg dermed i virksomheten faren hadde bygget opp. Det skriver avisa Expressen.

Bakgrunnen for salget var at bedriften etter Pieters mening hadde blitt for stor til å drives videre som en familiebedrift.

Hvor mye KappAhl ble solgt for er fremdeles ikke kjent, men ifølge den svenske avisa lå prisen et sted mellom 400 og 500 millioner svenske kroner.

SOLGTE: Etter å ha drevet KappAhl i fire år, solgte Pieter Ahl familiebedriften til Kooperativa Förbundet. Foto: NTB Scanpix
SOLGTE: Etter å ha drevet KappAhl i fire år, solgte Pieter Ahl familiebedriften til Kooperativa Förbundet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pieter Ahls formue ble året etterpå estimert til 350 millioner svenske kroner. På samme tidspunkt utvandret arvingen til Brussel, der han levde et tilbaketrukket luksusliv gjennom flere tiår.

I Belgia opparbeidet han seg, ifølge opplysninger fra det svenske skatteverket, inntekter fra hest- og travmiljøet gjennom et utenlandsk firma, i tillegg til å drive to andre firmaer i sitt eget navn.

Ifølge Expressen har Pieter Ahl, innen travsporten, vært en viktig aktør som tidligere travtrener og hesteoppdretter. Dette har han seinere lagt på is.

Strid om morens arv

For to år siden flyttet han omsider tilbake til hjemlandet. Hvor pengene fra salget av klesgiganten er blitt av, er derimot ikke kjent. Ifølge Expressen finnes det ingen spor av KappAhl i arvingens formue i dag. De to firmaene han står som eier av, har begge hatt røde tall de siste åra, samt millioner av kroner i gjeld.

Da 70-åringen i 2017 flyttet tilbake til Sverige, hadde moren hans gått bort kort tid i forveien. Pieter Ahl sto i utgangspunktet oppført som enearving, men det foreligger også en arvetvist.

Arven etter moren inkluderer blant annet en eiendom med en verdi på rundt seks millioner svenske kroner. I juli 2017, kort tid før hennes død, ble testamentet endret, og Pieter Ahls navn er ikke lenger å finne i testamentet.

Bakgrunnen for at han ble fjernet fra testamentet er ikke kjent, men i dag - to år seinere - er fortsatt ikke tvisten løst, og moras arv er ennå ikke fordelt.

«Tvister hersker»

Mye tyder på at Pieter Ahl er uenig i valget om å fjerne ham fra testamentet, da han har ifølge rettsdokumenter har søkt om å få behandlet fordelingen av arven på nytt.

Pieter Ahl ønsker ikke å uttale seg om arvetvisten, eller noe som helst annet, når Expressen kontakter ham i slutten av juni. Han sier riktignok dette:

- Jeg liker det rolige livet. Jeg vil ikke være i mediene. Men det går bra med meg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!