Öde Nerdrum:

Derfor gir han ikke gaver

Juletradisjonene i Nerdrum-familien vil muligens overraske flere.

TV-AKTUELL: Öde Spildo Nerdrum er blant kjendisene som fra neste år skal konkurrere i «Farmen». Foto: Alex Iversen/TV 2
TV-AKTUELL: Öde Spildo Nerdrum er blant kjendisene som fra neste år skal konkurrere i «Farmen». Foto: Alex Iversen/TV 2 Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at «Farmen kjendis»-aktuelle Öde Spildo Nerdrum (25) og søsknene har hatt en annerledes oppvekst enn de fleste.

Som sønn av den anerkjente kunstneren Odd Nerdrum (76) har filosofi, kunst og historie vært sentralt i oppveksten. 25-åringen snakker riksmål, og har vært åpen om at hans oppdragelse har vært langt fra så tradisjonell som andre på hans alder.

Med uttalelser på landsdekkende tv som at «nordmenn er et potetfolk» og at «ferie er for underklassen» har han også vakt oppsikt.

Tradisjonell feiring

En skulle derfor tenke seg at julefeiringen hos Nerdrum-familien skiller seg fra den tradisjonelle julefeiringen hos nordmenn flest, men det kan 25-åringen avkrefte overfor Dagbladet.

- Vi er ganske alminnelige, så det er nok ikke noe morsomt å skrive om, sier han lattermildt, og utdyper:

- Det er juleribbe til mat og «Tre nøtter til Askepott».

DROPPER FERIE: Fredag er kunstneren Odd Nerdrum og sønnen Øde gjester hos «Skavlan». Der forteller Øde at familien aldri drar på ferie. - Ferier er for underklassen. Det lærte jeg veldig tidlig. Video: NRK Vis mer

Nerdrum omtaler den tradisjonelle julefilmen som sin favoritt i høytida.

- Det er en så poetisk film som alle samler seg rundt. Jeg er imponert over det norske folk som har så god smak. Filmen er så fin med så mye moralsk sentiment. Askepott er misforstått, men et godt menneske, hun er i takt med naturen, venn med dyrene og et type menneske som vi alle ønsker skal seire, analyserer han.

Dropper gaver

Nerdrum forteller at familien så langt ikke vil preges av corona i jula, med mindre noen blir syke. Han feirer med sine foreldre og tre søsken på familiens gård i Stavern.

Selv om julefeiringen til 25-åringen ikke skiller seg nevneverdig ut, er det én ting han dropper i jula.

- Jeg liker ikke så godt gaver. Hvis jeg har noe jeg har lyst på, skaffer jeg det selv. Der er det litt uenigheter blant mennesker generelt og innad i familien, men jeg synes det er ulogisk. Små ting som å vise sjenerøsitet gjennom ei flaske vin når man kommer på besøk kan jeg forstå. Men en kan aldri konkurrere med hva vedkommende skaffer seg selv, mener han.

«IMMANUEL KANTS SISTE DAGER»: Stykket ble skrevet i 2002 av maler Odd Nerdrum, med «Game of Thrones»-skuespiller Kristoffer Hivju (41) som dramaturg. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Nina Hansen. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Nerdrum forklarer at han derfor ikke gir gaver til familien på julaften, selv om han får.

- Jeg gjør ikke det. Jeg gir i stedet av og til gaver til mennesker hvis jeg kommer over noe fint ellers i året.

Advart mot kontroversielle synspunkter

Da Dagbladet møtte maleren etter innspillingen av finalen i «Farmen kjendis» i mai, fortalte han at han av med-deltaker og influenser Anniken Jørgensen (24) ble advart mot at noen av hans synspunkter ville vekke oppsikt.

- Anniken har heroisk taklet noen synspunkter jeg har som er ganske hårreisende i forhold til der hun kommer fra. Men selv om det er synspunkter fra en annen verden har det gått veldig fint. Jeg tror det blir noen overskrifter, men jeg håper overskriftene har noe med hva som skjer på gården å gjøre, og ikke at jeg sier noe som går mot tidsånden, fortalte han da.

HØYTIDELIG: Tirsdag 25. august ble Odd Nerdrums nyeste maleri, «Selvportrett med talent», avduket på TBS Gallery i Oslo. Der stilles det ut i forbindelse med Nerdrums teaterstykke «Immanuel Kants siste dager». Video: Kristian Ridder-Nielsen / Bork Vis mer

Nerdrum fortalte at han var takknemlig for opplevelsen, men at det også hadde vært krevende.

- Det har vært noen opp- og nedturer her inne med lite søvn og lite mat av og til. Vi kalte det «her inne» hele tida, med store åser rundt oss som ga en følelse av at verden ute ikke finnes, noe som satte preg på den mentale helsen.

«Farmen kjendis» kommer på skjermen 12. januar. De tolv kjendisene ankom imidlertid gården tilbake i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer