Fyrst Albert:

Derfor gror fyrst Albert (59) bart for første gang

Fyrst Alberts nye bart er ikke betinget i «movember».

LEPPEPRYD: Fyrst Albert av Monaco, her avbildet med sin kone Charlène, har latt barten gro. Det er ikke helt uten grunn. Foto: NTB scanpix
LEPPEPRYD: Fyrst Albert av Monaco, her avbildet med sin kone Charlène, har latt barten gro. Det er ikke helt uten grunn. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): November har de siste åra vært synonymt med at menn verden over lar ansiktshåret gro - uavhengig av hvor mye skjeggvekst man faktisk har. Bevegelsen har fått navnet «movember», og gjøres for å skape bevissthet rundt prostata- og testikkelkreft.

Da fryst Albert II av Monaco dukket opp på flere røde løpere med dun over leppa, for første gang offentlig i hele sitt liv, var det derfor kanskje mange som tenkte at 59-åringen hadde kastet seg på bevegelsen.

Overfor People kan han avkrefte dette. Bartens betydning har likevel en historie, som strekker seg flere hundre år tilbake i tid.

Gammel hyllest

Den skal snart barberes bort også, kan han fortelle. Det skjer derimot ikke før en viktig hendelse har gått av stabelen i Monaco, som Albert og tusenvis av andre har spart bart og skjegg til.

- Mellom Napoleons tid og slutten av første verdenskrig, var det obligatorisk i store deler av Frankrike å ha bart. Det viste nemlig autoritet, forteller han til nettstedet, og legger til at ansiktshåret også ble brukt som et tegn på mot.

Det er i anledning at Carabinieriet, direkte oversatt til hæren med kavalerisoldater med karabiner, fyller 200 år at barten nå gror. Ordet er et paraplybegrep for alle trente soldater rekruttert fra det franske forsvaret som jobber i Monaco, som blir beskrevet som en seremoniell tjenestegjøring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer