Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jan Thomas:

Derfor har han tatt hårtransplantasjon

- Det er vel ingen som betviler at jeg er en forfengelig mann.

AVSLØRING: I podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner» røper førstnevnte at han har gjennomført en hårtransplantasjon. Foto: Tor Lindseth
AVSLØRING: I podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner» røper førstnevnte at han har gjennomført en hårtransplantasjon. Foto: Tor Lindseth Vis mer

Ifølge Lommelegen er arv og mannlige kjønnshormoner noen av de viktigste faktorene til hårtap, og flere menn mister hår av nettopp disse årsakene. Hårtap kan begynne allerede i 20-åra, og mens enkelte blir tynnere i håret over hele hodet, vil andre merke at håret blir tynnere over kronen av hodeskallen.

En av dem som de siste åra har lagt merke til at håret nettopp har tynnet seg ut, er kjendisstylist Jan Thomas (53).

Det er i podkasten «Jan Thomas og Einar blir venner», som 53-åringen har med Einar Tørnquist (37), at stylisten forteller om inngrepet han har gjort for å sikre seg tjukkere hår.

SAMTALE: Overfor kameraten Einar Tørnquist forteller Jan Thomas om transplantasjonen. Foto: Kristin Svorte
SAMTALE: Overfor kameraten Einar Tørnquist forteller Jan Thomas om transplantasjonen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- En forfengelig mann

I podkasten forteller kjendisstylisten at han først la merke til at håret hadde blitt tynnere for noen år siden.

Derfor har han nå gjennomført et inngrep der det høstes hårsekker fra nakkeområdet - som deretter blir transplantert i området man ønsker.

Overfor Dagbladet forteller 53-åringen at han står for valget han har gjort, og at han av den grunn nå velger gå ut og snakke høyt om nettopp dette.

- Er det én ting jeg har opplevd i løpet av karrieren min, så er det at alfamannen, den selvsikre mannen, henter selvsikkerhet fra én av tre ting. Vi henter mye selvsikkerhet fra utseendet vårt, fra størrelsen på det vi har mellom beina, og på lommeboka, mener kjendisstylisten.

SJOKKERT: Jan Thomas jakt på en drømmeprins er snart over, og nå må han sende hiem nok en deltager. Vis mer

Jan Thomas forteller at han selv ble født med mye hår, og at nettopp håret alltid vært en stor del av hans identitet. De siste åra har det derimot begynt å tynnes ut i kroneområdet - og derfor har han nå valgt å ta grep.

- Det er jo klart at jeg har lagt merke til at det har blitt tynnere når det har kommet en vind bakfra eller når jeg har sett meg selv på tv. Og det er vel ingen som betviler at jeg er en forfengelig mann, sier han.

FYSISK KONTAKT: Det har vært lite fysisk kontakt mellom deltakerne i «Jan Thomas søker drømmeprinsen», men nå begynner det omsider å skje ting. Vis mer

Usikkerhet

Inngrepet, som altså ikke består av verken skjæring eller barbering, fikk han utført for fem dager siden, på en klinikk i Oslo. Hele prosessen varte i om lag fem timer, og innen ett år har alt det transplanterte håret vokst ut.

- Så nå har jeg fått dekket til og reparert det området som skapte litt usikkerhet. Jeg vet at jeg er 53 år gammel, men jeg føler meg som en 20-åring. Så for meg var det viktig, for jeg vil heller forebygge nå enn å måtte reparere seinere, forteller han.

Til tross for at han nå snakker høyt om og står for valget, legger ikke Jan Thomas skjul på at han har gått mange runder med seg selv.

- Nå kjenner jeg at jeg er stolt av at jeg tør å være sårbar og si: «Vet dere hva, jeg er som alle andre mennesker, jeg har mine usikkerheter, og for meg var det for tidlig å bli tynn i krona», påpeker han.

BRYTER SAMMEN: Da Jan Thomas måtte sende hjem noen i «Jan Thomas søker drømmeprinsen» ble det tårevått. Vis mer

Kjendisstylisten er tydelig på at det ikke er noe galt i å miste håret.

- Det er ikke det dette handler om. Jeg liker jo å ta vare på meg selv, og jeg gjorde det av kosmetiske grunner, fordi jeg ønsket et fyldigere bakhode, understreker Jan Thomas.

- For meg selv

At enkelte vil være kritiske til inngrepet, er stylisten forberedt på.

- Hadde jeg vært redd for å få kritikk, hadde jeg ligget «six feet under» for mange år siden. Det er det som er så fint med å være meg - at ingen kan få styre eller påvirke hvordan jeg har det. Jeg er en 53 år gammel mann, som har tatt et bevisst valg, sier han.

INGEN KJEMI: En av frierne i Dplay-serien «Jan Thomas finner drømmeprinsen» velger å trekke seg fra datingkonkurransen. Vis mer

Videre legger Jan Thomas til:

- Jeg er en kompleks mann med mange lag. Kan ikke jeg da få lov til å si at: «Hør her, det skapte usikkerhet, og det var et valg jeg tok». Men jeg skal ikke være en reklameplakat for hårtransplantasjon. Jeg er bare meg.

Kjendisstylisten synes det er viktig å være ærlig om usikkerheter, og ønsker å snakke åpent om noe som er et problem for mange. Han er tydelig på at selv om dette valget var riktig for ham, er det ikke det for alle.

- Jeg sier ikke at jeg har tatt et riktig valg for andre mennesker. Dette gjorde jeg for meg selv. Men jeg synes man skal snakke om det.

Han er klar over at han som offentlig person har et stort publikum, men synes dette inngrepet er noe mildere.

- Med min posisjon ville jeg nok tenkt meg om før jeg gjorde et større inngrep. Da ville jeg kjent på at jeg heller ville sagt at vi må være fornøyd som vi er.

- Jeg synes det er annerledes å gå inn og åpne opp - og legge inn implantater. Det ville jeg ikke gjort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!