Derfor har kongelige «alltid» med seg et svart antrekk i bagasjen

Lenge vært en kongelig tradisjon.

OFTE PÅ REISEFOT: Den britiske hertugfamilien er blant mange kongemedlemmer som passer på å ha med seg «sørgeklær» på tur. Her avbildet for halvannen uke siden. Foto: NTB Scanpix
OFTE PÅ REISEFOT: Den britiske hertugfamilien er blant mange kongemedlemmer som passer på å ha med seg «sørgeklær» på tur. Her avbildet for halvannen uke siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at de kongelige må følge en viss etikette og skikk, også når de er ute og reiser.

Ifølge britiske Express er det eksempelvis vanlig praksis at medlemmer av kongefamilier pakker med seg minst ett svart antrekk hver gang de er på reisefot.

Årsaken skal være at de når som helst må kunne skifte til såkalte «sørgeklær» - i tilfelle et familiemedlem eller andre i nær relasjon plutselig går bort. Svart er som kjent en farge som, i store deler av verden, gjerne forbindes med sorg.

Dårlig forberedt

Da prinsesse Dianas far, John Spencer, gikk bort i 1992, var den britiske kongefamilien på en skiferie i Alpene, ifølge avisa. På vei hjem var imidlertid samtlige av dem avbildet i helsvarte antrekk.

Helt forberedt har ikke de britiske kongemedlemmene alltid vært. Da dronning Elizabeths far, Georg VI, gikk bort i 1952, var den kommende monarken på safari i Kenya - uten et svart antrekk i bagasjen.

Dette skal ha blitt levert til henne på flyplassen så fort de landet i Storbritannia. Ingen fotografer fikk dermed lov til å fotografere verken Elizabeth eller ektemannen, prins Philip, før de hadde skiftet til sørgeantrekkene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer