Asap Rocky:

Derfor holder de Asap-samtalen hemmelig

Donald Trump og Stefan Löfven sin samtale kan «skade landet» om det offentliggjøres.

UENIGE: Donald Trump og Stefan Löfven har forskjellige oppfatninger av hvordan rettssystemet bør fungere. Det er derimot ingen som får vite hva de to sa til hverandre. Foto: NTB scanpix
UENIGE: Donald Trump og Stefan Löfven har forskjellige oppfatninger av hvordan rettssystemet bør fungere. Det er derimot ingen som får vite hva de to sa til hverandre. Foto: NTB scanpixVis mer

Kampen om kroppsskadetiltalte Rakim Mayers (30), eller Asap Rocky, er på ingen måte over, i hvert fall om vi skal tro president Donald Trumps siste Twitter-meldinger. Den amerikanske presidenten har de siste dagene sagt sitt om hva han mener om det svenske rettssystemet og den svenske statsministeren, Stefan Löfven.

I natt liret han blant annet følgende av seg på Twitter:

- Veldig skuffet over statsminister Stefan Löfven for at han ikke kunne gjøre noe. Sverige har sviktet vårt afroamerikanske samfunn i USA. Jeg har sett videoene av Asap Rocky, og han ble forfulgt og trakassert av folk som ville ha trøbbel, var den klare meldingen fra presidenten.

Han hevdet også at han hadde planer om å snakke med Löfven innen de neste 48 timene. Det motstrider derimot svenskene nå. Overfor Expressen sier Mikael Lindström, statsministerens pressekontakt, at det ikke er planlagt noe ny samtale med Det hvite hus i umiddelbar framtid.

KJENDISENE REAGERER: ASAP Rockys tiltale skaper reaksjoner. Foto: NTB Scanpix/ Twitter Vis mer

Hemmeligstemplet

Dessuten er det heller ingen som får vite nøyaktig hva de to partene har pratet om, eller hvordan samtalen har gått for seg. Et referat som ovennevnte, svenske avis har søkt innsyn i, kom nemlig tilbake nærmest helt ihjelklusset.

Avisa skriver at det stort sett bare var de første setningene i det to sider lange dokumentet som ikke var sensurert da de fikk det fra Regjeringskansliet, som er en statlig forvaltningsmyndighet under regjeringen.

«Statsministeren snakket den 20. juli med USAs president Donald Trump. Samtalen fant sted på amerikansk initiativ», står det i dokumentet. Så blir det svart.

MØRKT: Sverige har sensurert store deler av samtalen mellom de to statslederne. Foto: Faksimile
MØRKT: Sverige har sensurert store deler av samtalen mellom de to statslederne. Foto: Faksimile Vis mer

Resten av dokumentet er nemlig hemmeligstemplet, i tråd med den svenske offentlighets- og sikkerhetsloven. Det hevdes at opplysninger av en karakter som dette muligens kan skade Sverige som nasjon.

I loven, som avisa oppgir som grunnen til de svarte strekene, heter det at «hemmeligstempling gjelder informasjon som vedrører Sveriges relasjoner til andre land», blant annet. Selv om det ikke vil bli kjent konkret hva de to pratet om, har Donald Trump hintet alt annet enn diskré mot at samtalen i stor grad handlet om å få rapperen ut av fengsel.

I Sverige er det derimot ikke slik som i USA at man kan betale seg ut av fengsel i påvente på at en eventuell rettssak begynner. Statsministeren vil heller ikke blande seg inn i saken direkte, etter som det kan forstyrre rettsgangen.

TILTALE: Rapperen Rakim «ASAP Rockys» Mayers er tiltalt for mishandling. Myers forsvarer Slobodan Jovicic deler ikke aktoratets oppfatning. Video: Expressen TV Vis mer

- Like for loven

Hans presseansvarlig sier følgende til Expressen:

- Statsministeren har ingen kommentar til dette. Han har vært tydelig på at alle i Sverige er like for loven, og at regjeringen ikke kan blande seg inn i en pågående rettsprosess, sier han, og fortsetter:

- Det er ikke planlagt noe ny samtale, og det finnes ingen ny beskjed å komme med vedrørende sakens gang fra statsministerens side. Regjeringen kan ikke legge seg i domstolenes arbeid. Vi har redegjort for Det hvite hus at ingen står over loven i Sverige, sier Lindström videre.

LIKHET FOR LOVEN: Sveriges statsminister Stefan Löfven har ingen planer om å blande seg inn i saken mot Asap Rocky. Konkret hva han sa til president Donald Trump om tematikken, får vi ikke vite. Foto: NTB scanpix
LIKHET FOR LOVEN: Sveriges statsminister Stefan Löfven har ingen planer om å blande seg inn i saken mot Asap Rocky. Konkret hva han sa til president Donald Trump om tematikken, får vi ikke vite. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dermed gjenstår det å se om en ny samtale faktisk vil finne sted mellom de to statslederne. I natt skrev Donald Trump også følgende om situasjonen, som han tydeligvis følger med argusøyne:

«Gi Asap Rocky hans frihet. Vi gjør så mye for Sverige, men det ser ikke ut som om de gjør det samme tilbake. Sverige burde fokusere på sitt virkelige kriminalitetsproblem», skrev han etterfulgt av emneknaggen «FreeRocky».

Presidenten mottok massiv støtte for å mene at rapartisten bør løslates, noe som også stjerner som Kim Kardashian, Justin Bieber, Nicki Minaj og Sean «Diddy» Combs har uttrykt et ønske om tidligere.

Det har også blitt satt i stand en underskriftskampanje med hensikt å få rapartisten løslatt, hvor over 600 000 personer har bidratt med sin underskrift på nåværende tidspunkt.

BILDEBEVIS: I dag kom nyheten om at den amerikanske rapperen Asap Rocky (30) er tiltalt for kroppsskade. Disse bildene er en del av politiets bevis mot den ham. Video: Expressen TV Vis mer

SMS-bevis

Rettssaken mot rapperen er ventet å starte i Stockholm neste uke. Fredag publiserte påtalemyndigheten hele 500 sider med materiale fra etterforskningen, der blant annet bildene av fornærmedes skader kommer tydelig fram. I tillegg har en rekke SMS-er blitt sentrale bevis i saken.

I en av dialogene kommer det fram at flere i Asap Rockys gjeng har diskutert vold den aktuelle dagen for hendelsen.

- Da vi gikk (bortover gata, journ.anm.), begynte noen å yppe med oss. Vi måtte riste av oss den jævelen, skrev en i artistens følge til en annen i vennegjengen 30. juni - kvelden da voldshendelsen fant sted.

- Riste ham av dere … Var dere voldelig mot ham, spør en annen i følget.

REAGERER: Asap Rockys mor, Renee Black, vil ha sønnen sin hjem snarest mulig. Video: Expressen Vis mer

- Ja, lyder svaret.

I en annen meldingsutveksling, som skal ha foregått mellom en av hans amerikanske venner og noen andre hjemme i USA, kommer dette fram:

- Takk dere, jeg kunne ha revet av hodet hans hvis jeg ville. Jeg dro ham opp fra bakken og kastet ham rundt. Han var påvirket av rus, lyder meldingen. En annen kompis følger opp: - Du burde ha knekt nakken på ham.

Disse samtalene, som er blitt sendt i kretsen rundt Asap Rocky, forsterker nå påstandene om at rapperen var med i voldshendelsen, mener den svenske påtalemyndigheten.