Derfor holder Slottet kjeft

Om Behns angrep.

||| (Dagbladet.no): «Ingen kommentar». Det har vært refrenget fra slottets informasjonsavdeling helt siden Ari Behns utfall mot tidligere soussjef Carl-Erik Grimstad på lørdag.

• Leserundersøkelse: Hva synes du om Ari Behns oppførsel?

- Vi har en sterk lojalitetskultur i Norge. Det er en utbredt oppfatning at man i Grimstads posisjon faktisk ikke burde kommentere kongefamiliens liv og virke, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold (62) i Norsk presseforbund.

- Personlig ville jeg ikke ha blitt kongekommentator etter en stilling som soussjef, men det kan man jo ha forskjellige synspunkter om, sier Kokkvold til Dagbladet.no.

- Tvilsom bruk av anonymitet
- Samtidig er jeg overrasket over kraften i Behns angrep. Grimstad har forsvart kongehuset i media en rekke ganger. Jeg håper dette angrepet ikke bringer ham til taushet.

Les mer: - Grimstad er så godt som død, vi sitter i begravelsen

- Jeg mener at Ari Behn utmerket godt kunne ha sagt hva han mener uten å komme inn på gamle ansettelsesforhold. Det svekker kraften i hans voldsomme angrep.

- Når anonymiteten er knyttet til svært personlig forhold, som rundt et ansettelsesforhold, så er dette helt klart en tvilsom bruk av anonyme kilder.

- Men når det er sagt, så er Behn en vanlig borger med ytringsfrihet og rett til å si sin mening om «Statsstyrelsen og hvilkensomhelst anden Gjenstand».

•Grimstad: - Beskylder Ari Behn for løgn

Umulig posisjon
- Ville det ikke tjene kongehuset å få en endelig avklaring på alle ryktene?

- Jeg ser ikke hvordan slottet kan bekrefte eller avkrefte Behns påstander. Dersom Grimstads versjon er korrekt, kan jo ikke Slottet godt bekrefte hans versjon uten å slå hånden av Ari Behn, sier Kokkvold til Dagbladet.no

- Slottet kan uansett ikke foreta seg noe.

• I går kveld: Ari Behn forsvarer sin «personlige vendetta»

Elin Ørjasæter (46), tidligere hodejeger og nå mediakommentator i E24, er enig i Kokkvolds analyse.

- Slottet bør overhodet ikke kommentere saken. En arbeidsgiver har ikke noe med å kommenter personalsaker. Uansett hva Slottet sier, vil det ende opp som kritikk enten av Behn eller av Grimstad, sier Ørjasæter til Dagbladet.no.

- Burde legge seg flat
- Det er helt forståelig at Behn går ut om Grimstad. Han er en del av kongens familie, ikke selve kongehuset. Dermed har han akkurat samme ytringsfrihet som resten av oss. Når det er sagt, er det ikke greit at han henviser til anonyme kilder på Slottet.

- Jeg synes jo generelt at Ari Behn ikke skulle ha trukket inn noe rundt Carl-Erik Grimstads ansettelse på Slottet, hverken anonymt eller ei. Det er uheldig, fordi han sverter Slottet som arbeidsgiver.

- Det er under Ari Behns verdighet, og selv om det ikke er hans stil, så burde han legge seg flat på dette punktet.

Arbeidslivekspert Metter Borchgrevink tar forbehold om at hun bare kjenner saken fra pressen.

- Jeg regner med at Slottet har sin egen policy på slike ting, og at de vil følge denne. Slottet er ingen vanlig arbeidsgiver og jeg vil ikke gi Slottet noe råd her, sier hun til Dagbladet.no.

Einar Lindstrøm, leder for fagforeningen Slottspersonalets forening, sier han heller ikke vil kommentere saken.

Taushet er vanlig
Det er greit, mener Borchgrevink.

- Jeg vet ikke hvordan avslutningen av dette arbeidsforholdet foregikk, og må derfor ta forbehold. Men det er vanlig at avbeidsforhold avsluttes ved sluttavtale hvor partene avtaler taushet omkring vilkårene. Dersom dette er tilfellet her, kan heller ikke noen eventuell fagforening gi noen opplysninger.

• Bør Slottet gripe inn: Hva synes du?