Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Lill-Babs' bortgang:

Derfor holdt familien kreften hemmelig

Dattera Kristin Kaspersen åpenhjertig om moras sykdom.

GIKK BORT: Den folkekjære artisten Lill-Babs gikk bort 3. april 2018, 80 år gammel. Nå forklarer dattera Kristin Kaspersen bakgrunnen for at de lenge holdt moras kreftsykdom skjult for offentligheten. Foto: NTB Scanpix
GIKK BORT: Den folkekjære artisten Lill-Babs gikk bort 3. april 2018, 80 år gammel. Nå forklarer dattera Kristin Kaspersen bakgrunnen for at de lenge holdt moras kreftsykdom skjult for offentligheten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. april 2018 gikk den folkekjære svenske artisten Lill-Babs - hvis virkelige navn var Barbro Margareta Svensson - bort, 80 år gammel. Hun sovnet stille inn etter kort tids sykdom.

Den kjente sangeren sto bak en rekke kjente slagere som «Leva livet» og «Är du kär i mig ännu, Klas-Göran?». Dødsfallet kom brått på, og tapet av den kjente og allsidige artisten etterlot Sverige i stor sorg.

Lill-Babs etterlot seg også de tre voksne døtrene Kristin Kaspersen, Monica Svensson og Malin Berghagen.

Særlig Kaspersen har flere ganger snakket åpent om moras bortgang, og nå forteller hun om Lill-Babs' siste tid i den svenske podkasten «Framgångspodden».

- Vi fikk en fantastisk siste tid. Hun hadde det ikke vondt. Vi lo masse, vi var svært nærme hverandre, og vi hadde henne for oss selv i fire uker - for kanskje første gang i livet, sier hun i podkasten, gjengitt av Expressen.

FOLKEKJÆR: Lill-Babs var en populær svensk artist. 3. april 2018 gikk hun bort. Foto: NTB Scanpix
FOLKEKJÆR: Lill-Babs var en populær svensk artist. 3. april 2018 gikk hun bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Holdt sykdommen hemmelig

Lill-Babs ble først rammet av hjertesvikt, men da sangeren ble lagt inn på sykehus, fant legene ut at hun også hadde kreft. Kaspersen beskriver mora som uredd fram til livets siste dager.

MOR OG DATTER: Lill-Babs gikk bort i 2018, 80 år gammel. Nå snakker dattera Kristin Kaspersen ut om moras siste dager. Foto: NTB Scanpix
MOR OG DATTER: Lill-Babs gikk bort i 2018, 80 år gammel. Nå snakker dattera Kristin Kaspersen ut om moras siste dager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Den dagen hun sovnet inn - selv om jeg skulle ha ønsket at det skjedde seinere, men det kan jeg ikke påvirke - så er jeg veldig takknemlig for at det skjedde som det gjorde. Hun hadde ikke smerter, familien var der, og mange kolleger kom og snakket med henne. Hun fikk så mye kjærlighet tilbake, sier dattera videre.

I podkasten forklarer Kaspersen også bakgrunnen for at hun og søstrene ventet med å fortelle offentligheten at moren hadde kreft - til etter dødsfallet.

- Hun hadde hjertesvikt først, så vi sto fast på det, ettersom vi ikke visste hva slags kreft det dreide seg om, sier Lill-Babs datter.

Det var i mars 2018 den folkekjære artisten ble innlagt på sykehus med hjerteflimmer - få dager før hun fylte 80 år. Da hadde hun slitt med hjerteproblemer i flere år.

Seinere oppdaget legene en ondartet og uhelbredelig kreftsvulst, og 80-årsdagen som egentlig skulle feires med pomp og prakt, ble tilbrakt i sykesenga.

Det siste møtet

Også dattera Monica Svensson har fortalt ærlig om moras sykdomsperiode og dødsfall. Sommeren 2018 fortalte hun om sitt siste møte med mora, i et intervju med ukebladet Hemmets Journalen, gjengitt av Expressen.

SISTE FARVEL: Døtrene Kristin, Malin og Monica, her fotografert i Lill-Babs' minnesamvær i Storkyrkan i Stockholm, var alle rundt mora da hun døde. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SISTE FARVEL: Døtrene Kristin, Malin og Monica, her fotografert i Lill-Babs' minnesamvær i Storkyrkan i Stockholm, var alle rundt mora da hun døde. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Da mamma ble syk, fikk vi i familien for første gang ha henne for oss selv, noe som var veldig fint. Vi fikk en kjempefin tid sammen. Selv om det gikk veldig, veldig fort, måtte vi ta til oss at hun ikke skulle overleve, sa hun.

Den gang la hun ikke skjul på at den kjente moras bortgang hadde vært en tøff påkjenning, og fortalte at Lill-Babs var svært dårlig den siste tida.

- Vi satt og spiste påskemiddag i avdelingens matsal, og gikk inn til mamma med jevne mellomrom. Jeg tror absolutt hun kjente at vi var der, sa hun til magasinet.

Det ble siste gang hun så mora i live. På vei til sykehjemmet den 3. april, fikk hun en telefon fra sin søster Kristin om at 80-åringen hadde sovnet inn. Da de ankom, satte de seg alle ved moras seng.

- Det så ut som mamma lå og sov. Det var ikke noe i ansiktet hennes som avslørte at hun var syk. Hun var like solbrun og vakker som hun hadde vært ei uke tidligere. Det er kjempefint å få bære med seg det siste minnet av henne. Da hun døde, mistet jeg ikke bare min mor, men også min beste venn, sa hun åpenhjertig til bladet.

Ble hyllet

Det var Lill-Babs døtre som først delte dødsbudskapet i april 2018.

«Vår elskede mor, søster, mormor, oldemor og tante sovnet stille inn etter et kortere sykdomsleie. Hennes hjerte har slått mange, skjønne slag for folket, familien, kollegene og vennene, men nå får det hvile», skrev datteren på Instagram.

Både familie, venner og artistkolleger hyllet den folkekjære artisten i sosiale medier etter at dødsnyheten ble kjent. Norske Elisabeth «Bettan» Andreassen (61) var blant dem som mottok stjernas dødsbudskap med stor sorg.

- Hun var i alles hjerter, og var et menneske som alltid tenkte på andre først. Da vi var på turné sammen, sørget hun alltid for at alle andre hadde det bra og ville hjelpe til med alt, som å stryke klærne våre. Jeg har alltid vært inspirert av henne, vi har grått og ledd sammen mange ganger, og jeg kommer til å savne henne veldig mye, sa hun til Dagbladet den gang.

Lill-Babs sleit i en årrekke med hjerteproblemer, og i 2004 kollapset hun under en konsert i Stockholm, og legene slo da fast at hun led av hjerteflimmer.