Prinsesse Diana:

Derfor klippet Diana av seg håret. Og så seg aldri tilbake

Mannen bak prinsessas ikoniske sveis snakker ut.

BILDESERIE: Prinsesse Dianas hårfrisyrer endret seg i takt med tiden. Prinsessen var for mange et stilikon når det gjaldt både mote og hår. Arkivbilder viser prinsessas frisyrer fra 1984 - 1997. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Storbritannias prinsesse Diana ble et stilikon verden over etter at hun giftet seg med prins Charles (68) i 1981.

Nesten 20 år etter sin død anses prinsessen av Wales fortsatt som et moteforbilde av mange, deriblant av popstjerna Rihanna (28).

Dianas stil er også blitt dagsaktuell fordi svigerdatter hertuginne Kate (34) stadig lar seg inspirere av uttrykket og antrekkene hennes. Under feiringen av 90-årsdagen til dronning Elizabeth II i sommer, var for øvrig hertuginne Kate av Cambridge iført en kreasjon fra en av Dianas favorittdesignere.

Selv om prinsesse Diana ble berømt - og hyllet - for sin gjennomførte klesstil, er prinsessas korte frisyre på 90-tallet også blitt bortimot ikonisk.

Nå forteller Dianas tidligere frisør, Sam McKnight, om hvordan frisyren faktisk ble til.

Ble tatt på senga av Diana

Da prinsesse Diana skulle foreviges i britiske Vogue av den berømte fotografen Patrick Demarchelier i 1990, hanket han inn sine egne sminkører og frisører til det ærefulle oppdraget.

I sin nye bok, «Hair by Sam McKnight», forteller McKnight at han ikke fikk vite hvem sitt hår han skulle frisere i forkant:

«Vi gjettet på at det kunne være Margaret Thatcher, men det var Diana som kom gående inn», skriver han ifølge People, som har fått tilgang på boka.

Se alle prinsesse Dianas frisyrer i videoen øverst i saken!

Den anerkjente hårstylisten forteller videre at han stylet Dianas hår slik at det skulle se kort ut under tiaraen hun var iført til Vogue-fotoshooten.

KJENT BILDE: Etter å ha blitt stylet til denne Vogue-shooten, fikk Diana øynene opp for kort hår. Foto: Ray Tang / Anadolu Agency / NTB Scanpix
KJENT BILDE: Etter å ha blitt stylet til denne Vogue-shooten, fikk Diana øynene opp for kort hår. Foto: Ray Tang / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

Og dét falt i smak hos prinsessa.

«Da hun var på vei ut, spurte Diana meg hva jeg ville gjøre hvis jeg fikk frie tøyler med håret hennes».

«Jeg foreslo å klippe det kort, og til min overraskelse sa hun seg enig med meg. Og så gjorde vi det med det samme, der og da», skriver McKnight i boka.

- Hun gjorde sveisen feminin

I en kommentarartikkel hos Daily Mail forteller McKnight om det massive oppstyret som fulgte etter at han svingte saksa over prinsesse Dianas lokker.

«Jeg hadde ingen idé om hva som var i ferd med å komme. Sveisen ble slått opp på forsida av avisene og journalister slo leir utenfor huset til foreldrene mine - de ble nødt til å flytte ut i to uker» minnes han.

Frisøren forteller videre at frisyren han ga Diana i 1990 ble svært ettertraktet blant andre kvinner.

BERØMT: Sam McKnight sammen med Kate Moss på hans utstilling «Hair» i London nylig. Foto: Richard Young /REX/ Shutterstock / NTB Scanpix
BERØMT: Sam McKnight sammen med Kate Moss på hans utstilling «Hair» i London nylig. Foto: Richard Young /REX/ Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

En del av grunnen tror McKnight er at den var et friskt pust inn i 1980-tallets permanent og puddelhår.

«Man så den overalt - på High Street, på nyhetsopplesere - den var en motvekt til svært 80-tallshår. En del av en mer sporty, mer androgyn look, men fordi det var snakk om prinsesse Diana var den fortsatt utrolig feminin», skriver han i Daily Mail.

Viste prins William hårgelé

Ifølge Sam McKnight selv, som også har jobbet med store navn som Kate Moss, Cate Blanchett og Taylor Swift, fikk han og prinsesse Diana en svært god tone.

I sin nye bok forteller han at han noen ganger friserte prinsessa to ganger om dagen.

De skal også ha sett på den britiske såpeserien «Brookside» sammen mens han stylet håret hennes. Innimellom var barna prins William (34) og prins Harry (32) også til stede.

- ET TOMROM SOM ALDRI KAN FYLLES: Under den offisielle åpningen av Mamohato Childern's Centre i 2015 snakket prins Harry om savnet etter sin mor. Video: Reuters Vis mer Vis mer

«Noen ganger var de elskede guttene hennes der og jeg klippet deres hår også. Jeg husker at prins William ble begeistra da jeg tok hårgelé i håret hans første gang», skriver McKnight, ifølge People.

Og frisøren introduserte faktisk hårgelé for prinsessa også. Det var nemlig McKnight som stod bak Dianas berømte «sleik» på midten av 1990-tallet.

Da hun gjestet Council of Fashion Designers Awards i New York i 1995, hadde hun håret gredd bakover i en glatt, elegant frisyre:

«Selv om hun var litt nervøs, var hun fortsatt åpen for nye idéer når det gjaldt utseendet sitt (...) Så [denne kvelden] bestemte vi oss for at hun skulle prøvde den ut i offentligheten - dagen etter sa forsideoppslagene sitt» minnes Sam McKnight.

NYSKAPENDE: Prinsesse Dianas «sleik» på CFDA Awards i New York i januar 1995, skapte overskrifter i motepressen. Foto: Clark Jones/ AP Photo/ NTB Scanpix
NYSKAPENDE: Prinsesse Dianas «sleik» på CFDA Awards i New York i januar 1995, skapte overskrifter i motepressen. Foto: Clark Jones/ AP Photo/ NTB Scanpix Vis mer