Derfor lager Kristopher Schau slåss-tv

- Fotball er blitt ødelagt for meg.

(Dagbladet): Gjennom programmer som «De sju dødssynder» og boka «På vegne av venner», har Kristopher Schau utforsket tunge og alvorlige temaer.

Nå er han klar for å gå fenomenet slåssing etter i sømmene.

I vår kommer han på tv-kanalen Max med programmet «Folk som slåss», som omtales som et voldelig reiseprogram.

- Jeg har alltid vært veldig glad i MMA, og vært stor fan av UFC. Jeg har fulgt den sporten i 15 år. Det er så mye mer tydelig enn annen idrett, sier Schau til Dagbladet.

- Fotball ødelagt - For meg er fotball blitt ødelagt av taktikkprat og debattering. Da jeg vokste opp handlet det om de blå var bedre enn de røde. Det samme gjelder for skihopping, som jeg likte i gamle dager. Nå handler det bare om drakttype, ni vindmålere i bakken, vektkrav og hvilken avsats man skal hoppe fra. Før handlet det bare om hvem som hoppet lengst, sier Schau.

I «Folk som slåss» reiser Schau verden rundt på jakt etter mennesker som bevisst oppsøker brutale situasjoner. Han møter blant annet hooligans, idrettsutøvere og forretningsmenn som holder på med planlagt og gjerne iscenesatt vold.

For Schau oppleves kampsport som mye tydeligere enn annen idrett.

- Dette er to karer i underbuksa i et bur, som går løs på hverandre i tre ganger fem minutter. Det er ikke så mye dikkedarer, sier programlederen.

Innslag av humor Schau har det siste året blant annet fulgt 22. juli-rettssaken for Morgenbladet, og har nylig gitt ut boka «Rettsnotater fra 22. juli-rettssaken».

Han fikk også mye oppmerksomhet og gode kritikker for boka «På vegne av venner» fra 2009. Her skriver Schau om begravelser hvor avdøde ikke har pårørende, og hvor kommunen må stå for begravelsen.

- Beveger du deg bort fra det humoristiske?

- Jeg tror det er litt morsomt innimellom i dette programmet også. Jeg ler i hvert fall et par ganger, men det er kanskje fordi det er så kaotisk ettersom vi er så klønete i planleggingsfasen. Vi er jo en liten gjeng som reiser, så det blir litt fnising, sier Schau.

- Men tematikken er mørk?

- Jeg føler ikke at den er det. Det er mørkere å dekke Premier League. Der går lagene av banen og hater hverandre som pesten, og dommeren får drapstrusler etterpå. Her er det to karer som gir hverandre en klem etterpå, de slutter alltid på en high note. Så jeg vil si at dette er mer positivt enn den gjengse sportssending.

- TYDELIG: - To karer i underbuksa i et bur, som går løs på hverandre i tre ganger fem minutter. Det er ikke så mye dikkedarer, sier Kristopher Schau om hvorfor han foretrekker kampsport framfor fotball. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- TYDELIG: - To karer i underbuksa i et bur, som går løs på hverandre i tre ganger fem minutter. Det er ikke så mye dikkedarer, sier Kristopher Schau om hvorfor han foretrekker kampsport framfor fotball. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer