Derfor legger franske kvinner ut bilder av kroppshåret sitt i sosiale medier

Hashtaggen «Prinsesser har også hår» skal føre til mindre tabu rundt kvinner og kroppshår

SKJEDD FØR: Dette er ikke første gang kvinner viser fram kroppshåret sitt. I 1999 viste Julia Roberts fram håret i armhulene sine på en premiere, noe som sørget for massive mengder med medieoppslag. Foto: NTB scanpix
SKJEDD FØR: Dette er ikke første gang kvinner viser fram kroppshåret sitt. I 1999 viste Julia Roberts fram håret i armhulene sine på en premiere, noe som sørget for massive mengder med medieoppslag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Kroppshår på kvinner har i moderne tid vært et tabubelagt tema.

Det har en rekke kvinner Frankrike nå bestemt seg for å gjøre noe med. Kvinnene deler nå bilder på sosiale medier av hårete legger og armhuler, for å få bukt med det tabubelagte temaet om at kvinner også har kroppshår.

Emneknaggen #LesPrincessesOntDesPoils, som betyr «Prinsesser har også hår» går nå som en farsott i sosiale medier, skriver amerikanske Mashable.

Over 25 000 ganger er emneknaggen nevnt på Twitter, og der renner det inn med både bilder, kritikk og støtte.

Startet av 16-åring

Det var 16-år gamle Adèle Labo som på sin Instagram-konto oppfordret kvinner til å legge ut bilder av sitt kroppshår. Det for å bevise at det ikke er noe unormalt med det at kvinner også har hår under armene, på leggene eller i underlivet.

En nylig undersøkelse gjort av Jama, viser at 84 prosent av de 3316 kvinnene som deltok barberer seg nedentil.

16-åringens innlegg har fått massiv respons. Flere hundre kvinner har kastet seg på trenden, og deler nå bilder av sitt kroppshår under den franske emneknaggen.

Men det er ikke alle som er like positive til den nye hårtrenden.

Kritikk

«Denne hashtaggen er ekkel» skriver en bruker, mens en annen skriver: «Hva er dette? Fy faen jeg kommer til å spy.»

Men damene lar seg ikke stoppe så lett, og stadig flere har postet bilder på sosiale medier hvor de viser nettopp at de har hår.

I mars i fjor skrev masterstudent Elise Løvereid en kronikk i Dagbladet, der hun tok et oppgjør med tabubelagte emner kvinner strir med i hverdagen.

Der skrev hun at synet på kroppshår i dag er en direkte konsekvens av pornokulturen.

«Omtrent som å velge mellom bukse eller skjørt, gjør ikke håret deg mindre kvinnelig, og feministene ønsker at man skal ha et reelt valg ved at skjønnhetstyranniet ikke skal kunne begrense eller definere deg», skrev Løvereid da.

Ikke nytt

Det er ikke noe nytt fenomen at kvinner forsvarer retten sin til å ha kroppshår. Cate Blanchett og Julia Roberts har blant andre stolt vist fram håret i armhulene deres.

I England sto Emer O'Toole fram i 2012, og viste frem hårete legger og armhuler på TV for å forklare hvorfor hun hadde hoppet av skjønnhetskarusellen.

Her hjemme i Norge sto bloggeren Maja Hattvang Larsen frem i D2 sommeren 2011 og gjorde det samme.

Hun ville understreke hvor latterlig det var at det helt naturlige nå var blitt forkastet som unaturlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer