Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Inger Nilsson i rollen som Pippi Langstrømpe:

Derfor nektet hun å nevne «Pippi» i intervjuer: - En privat protest

Den svenske skuespilleren om baksiden av medaljen.

TRØBLETE TID: Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har en helt spesiell plass i hjertet til både barn og voksne verden over. Hun spilte rollen som Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973. Foto: NTB Scanpix
TRØBLETE TID: Den svenske skuespilleren Inger Nilsson har en helt spesiell plass i hjertet til både barn og voksne verden over. Hun spilte rollen som Pippi Langstrømpe fra 1969 til 1973. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste har et nært forhold til Astrid Lindgrens litterære «Pippi»-univers. I 1969 ble også verden for første gang introdusert for historien om «verdens sterkeste jente» i filmformat.

Skuespiller Inger Nilsson (59) var bare åtte år da hun, som en av 8000 håpefulle ungpiker, kapret rollen som den sterke jenta med fregner, ape, hest og en egen villa.

I et større intervju med SVT, gjengitt av svenske Expressen, røper Nilsson nå hittil ukjente detaljer om innspillinga og tilværelsen som barnestjerne.

KJENT OG KJÆR KARAKTER: Inger Nilsson var bare åtte år da hun fikk rollen som Pippi Langstrømpe og ble kjent verden rundt. Her i karakter, med apen «Herr Nilsson». Foto: Aftonbladet Bild / NTB Scanpix
KJENT OG KJÆR KARAKTER: Inger Nilsson var bare åtte år da hun fikk rollen som Pippi Langstrømpe og ble kjent verden rundt. Her i karakter, med apen «Herr Nilsson». Foto: Aftonbladet Bild / NTB Scanpix Vis mer

Selv om tusenvis ønsket å ta på seg rollen som den fryktløse rødtoppen Pippi, erkjenner Nilsson at skuespilleroppdraget har preget henne hele livet - både på godt og vondt.

59-åringen hadde bare sovet borte fra foreldrene én natt i sitt liv da filminnspillingen startet vinteren 1968 på Røros i Norge.

- Det var litt spesielt å dra til Norge og være helt borte fra hjemmet sitt. Men det fungerte. Det gjorde det, men jeg ringte mye hjem, hver kveld, sier Inger Nilsson til SVT, ifølge avisa.

- Folk ble gale

Sammen med Per Sundberg (61) og Maria Persson (59), henholdsvis i rollene som Tommy og Annika, medvirket Nilsson i fire «Pippi»-filmer mellom 1969 og 1973.

I etterkant valgte hun å utdanne seg til sekretær. Dét var ikke tilfeldig.

BARNESTJERNER: Inger Nilsson (Pippi), Per Sundberg (Tommy) og Maria Persson (Annika) på «Pippi»-innspilling på Røros i 1968. Mens Nilsson fortsatt er aktiv som skuespiller, har Sundberg og Persson valgt andre retninger i sine liv. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix
BARNESTJERNER: Inger Nilsson (Pippi), Per Sundberg (Tommy) og Maria Persson (Annika) på «Pippi»-innspilling på Røros i 1968. Mens Nilsson fortsatt er aktiv som skuespiller, har Sundberg og Persson valgt andre retninger i sine liv. Foto: Aage Storløkken / NTB Scanpix Vis mer

- Folk ble gale etter Pippi. Det er noe som skjer med folk når de ser henne. Det har jeg forstått nå, sier 59-åringen.

Etterdønningen var store. Både presse og fans fra alle verdenshjørner ville ha en bit av den unge jenta. Det ble til slutt for mye å håndtere.

- Vi ble tvunget til å låse døra til slutt, for helt plutselig kunne det stå noen i entreen som spurte: «Hvor er hun?».

- Alltid gjenkjent

Det som skulle være inngangen til en forhåpentligvis lang og spennende skuespillerkarriere, ble noe helt annet. I takt med tida fikk Nilsson et svært anstrengt forhold til karakteren, og vegret seg etter hvert for å ta Pippis navn i sin munn.

- Da jeg ble intervjuet, eller måtte snakke om filmene, sa jeg alltid: «Da jeg spilte den rollen …». Å ikke si navnet Pippi ble en privat protest, forklarer hun.

I dag har 59-åringen imidlertid fått et mer avslappet forhold til det hele. I et intervju med Expressen i 2013 uttalte Nilsson at fans fortsatt kjenner henne igjen på gata - nærmere 50 år etter premieren på den første filmen.

- Jeg blir alltid gjenkjent. I Tyskland og Nord-Europa kan beundrerne stå i regnet i over ti timer for å få et glimt av meg. Jeg får også brev. Fire-fem om dagen. Jeg har kartonger med brev hjemme, sa hun den gang.

Gir ikke intervjuer

Tross et hardt møte med rampelyset, valgte Nilsson etter hvert å satse på skuespilleryrket. Selv med suksessen rundt filmatiseringen av «Pippi»-universet, ble hun på ingen måte servert en skuespillerkarriere på sølvfat.

FIKK IKKE JOBB: Inger Nilsson (59) har tidligere uttalt at hun opplevde vanskeligheter med å bli ansatt etter å ha spilt Pippi Langstrømpe. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FIKK IKKE JOBB: Inger Nilsson (59) har tidligere uttalt at hun opplevde vanskeligheter med å bli ansatt etter å ha spilt Pippi Langstrømpe. Bildet er tatt i 2007. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har hatt vanskelig for å få roller. Som voksen, utdannet jeg meg på Teaterhøyskolen. Men ingen teatersjef ville ansette meg. De sa bare: «Du er Pippi Langstrømpe. Du kan ikke jobbet hos oss», sa Nilsson til Expressen for fem år siden.

Fra 2006 har Nilsson, som fortsatt er skuespiller, hatt rollen som obdusenten Ewa i den tyske-svenske krimserien «Der Kommissar und das Meer».

For fem år siden skrev Expressen at Sundberg, i rollen som Tommy, la skuespillerkarrieren på hylla. Han ble i voksen alder Skandinavia-sjef for et PR-selskap, før han bosatte seg i Spania. Sundberg har ikke gitt noen intervjuer i seinere tid.

Persson, i rollen som Annika, ønsket å fortsette karrieren som skuespiller, og studerte ved teaterskolen Calle Flygare. Ifølge Expressen omskolerte hun seg imidlertid til sykepleier, før hun traff en spanjol og flyttet til Spania.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!