Prins William:

Derfor sa prinsen opp pilotjobben

Prins William har sett skadde og døde barn på nært hold. Det har gjort inntrykk.

<strong>KREVENDE OPPDRAG:</strong> Prins William, her sammen med sønnen prins George, jobbet flere år som luftambulansepilot. Etter at han fikk barn endret alt seg. Foto: NTB Scanpix
KREVENDE OPPDRAG: Prins William, her sammen med sønnen prins George, jobbet flere år som luftambulansepilot. Etter at han fikk barn endret alt seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I fjor sommer hadde prins William (36) sin siste dag på jobb som luftambulansepilot i East Anglian Air Ambulance. Prinsen valgte å slutte for å fokusere på sine kongelige plikter. En dag skal han ta over tronen fra prins Charles (70), som først skal ta over etter sin mor, dronning Elizabeth (92).

I anledning «This Can Happen»-konferansen nylig, snakket prinsen åpent om mental helse og om hvordan det var å ha den tøffe jobben. Som luftambulansepilot ble 36-åringen vitne til grusomme scener - blant annet situasjoner som involverte skadde og døde barn.

Spesielt én hendelse har satt sine spor i ham, og William innrømmet at det har vært viktig å få snakke om de traumatiserende opplevelsene, ifølge Evening Standard.

- Jeg jobbet flere ganger med veldig traumatiserende oppdrag hvor barn var involvert. Etter at jeg fikk mine egne barn, var det relasjonen mellom jobb og privatliv som fikk meg til å bikke over kanten. Jeg begynte å føle på ting som jeg aldri hadde følt på før, og jeg ble veldig trist og nedfor, fortalte han.

<strong>PILOT:</strong> Prinsen har jobbet som helikopterpilot tidligere, før han begynte i jobben som ambulansepilot. Her fra 2011. Foto: AFP / NTB Scanpix
PILOT: Prinsen har jobbet som helikopterpilot tidligere, før han begynte i jobben som ambulansepilot. Her fra 2011. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Da han snakket om tida som pilot, ble det tydelig at han har slitt en god del med hendelsene han opplevde. Flere britiske medier har plukket opp den oppsiktsvekkende talen, hvor prins William var sjelden åpen og ærlig.

Nå ønsker prinsen å sette fokus på viktigheten av gode samtaler, som et forebyggende tiltak for psykiske lidelser.

- Det må være mer åpenhet, støtte og medfølelse i arbeidsmiljøet for å takle slike problemer, sa han.

Takket for seg

Da prinsen hadde sin siste dag på jobb i fjor, sendte han et varmt brev til kollegene. William takket for seg etter å ha vært på arbeidsplassen siden 2015.

Prinsen har vært en del av et team bestående av spesialutdannede leger, intensivsykepleiere og piloter som leverer akuttmedisinske tjenester, ifølge ITV News.

- Når jeg kommer på jobb for East Anglian Air Ambulance i kveld, mitt siste skift med dette fantastiske teamet, vil jeg takke mine kolleger, lagkamerater og menneskene i East Anglian som jeg har vært så stolt av å få tjene, skrev prinsen i brevet.

Saken fortsetter nedenfor.

MONS MØTTE MONARKI: Prins William og det norske kronprinsparet stoppet alle opp for å hilse på den lille babyen. Video: Thomas Rasmus Skaug / Reporter: Frida Andersen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Donerte bort lønna

Videre beskrev prinsen de to siste åra, hvor han blant annet møtte mennesker med behov for akutt hjelp. 35-åringen trakk også fram respekten som har vokst i ham for ansatte i helsetjenesten.

- Deres ferdighetsnivå er forbløffende, skrev prinsen om arbeidet som utføres i og utenfor helikopteret ved dramatiske situasjoner.

Til tross for at prinsen skrøt kolleger og arbeidsplassen opp i skyene, la han ikke skjul på at jobben hadde vært krevende.

- Vi har gått gjennom noen utrolig tøffe tider sammen og vært vitne til noen forferdelige tragedier, skrev han, og fortalte om en rekke oppdrag som har satt dype spor.

Prinsen understreket samtidig at han er svært takknemlig for at luftambulansen eksisterer.

- Når jeg henger fra meg flyuniformen, er jeg stolt over å ha tjenestegjort med et så utrolig team, som redder mennesker hver dag, skrev prins William.

Ifølge AP har den årlige lønna prins William har mottatt, på 420 000 kroner, blitt donert bort til veldedige formål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer