ORD MOT ORD: Kjetil Nørstebø og «Farmen»-vinner Tonje Frøystad Garvik er totalt uenige i hva som egentlig skjedde i finalen. Her forteller de to finalistene sin side av saken. Reporter: Miriam Bakkejord / Video: Sondre Rahm Vis mer

Tonje Frøystad Garvik:

Derfor selger hun «Farmen»-bilen

- Skulle gjerne ha beholdt den.

Det ble en dramatisk vending på fjorårets «Farmen»-sesong, etter at finalist Kjetil Nørstebø (28) avsluttet det hele med å beskylde vinneren Tonje Frøystad Garvik (29) for juks og rømme til skogs i protest.

TV 2 ga imidlertid blaffen i Nørstebøs påstander, og lot Frøystad Garvik uten tvil beholde vinnertittelen. Sønnmøringen ble dermed tildelt en flunkende ny bil, samt en hytte til en verdi av 800 000 kroner. Premien er verdt over 1,1 millioner kroner - sponset, som alltid, av en bilforhandler og en hytteprodusent.

Som så mange andre «Farmen»-vinnere før henne, velger 29-åringen nå å selge deler av premien.

Trenger pengene

Frøystad Garvik ønsker nemlig å sette opp vinnerhytta sammen med «Farmen»-kjæresten Lene Sleperud (29). Det krever at hun blar opp.

- Det er jo en helt rå bil, og det hadde vært ideelt å beholde den. Selv om Boligpartner bistår med hyttebygging og bidrar godt, er vi nødt til å være med på å finansiere hytta vi, også. Vi er bare 29 år, så vi har ikke rukket å spare opp så mye kapital selv ennå, forteller «Farmen»-vinneren til Dagbladet.

Videre forteller Frøystad Garvik at hun ikke tror ikke det blir et problem å selge bilen.

- Jeg har fått meldinger fra flere som er interessert og fått mange kommentarer fra folk som er gira. Innlegget om bilen, som jeg har delt på Instagram, har også blitt delt opp mot 100 ganger, så det er jo bra, forteller hun.

- Vinner en plankehaug

En gjennomgang Dagbladet gjorde i desember 2017, viste at få «Farmen»-vinnere har valgt å sette opp hytta, eller byggesettet, de blir tildelt etter seieren. Enda færre har beholdt hele premien.

Med verdien tatt i betraktning, er det ingen godt bevart hemmelighet at hytta ikke er innflytningsklar. Flere tidligere vinnere har likevel satt spørsmålstegn ved måten premien presenteres.

- Vi vinner ikke en hytte, vi vinner en plankehaug til 800 000. Det er ikke engang en sokkel, fortalte Laila Lochert, som vant «Farmen» i 2016, til Dagbladet.

Lier-mannen Snorre Rotbæk (46), som vant den tredje sesongen av «Farmen» i 2004, er blant dem som kvittet seg med reality-premien like etter tv-seieren.

- Hyttepremien er jo bare et gavekort. Jeg trengte verken hyttedeler eller bil etter «Farmen», og solgte alt til foreldrene mine. I dag er hytta blitt til hus, som står like nedenfor familiens småbruk. Søsteren min bor der nå, forteller Rotbæk, og legger til:

- Jeg skal ikke klage, men må innrømme at jeg synes det er en litt rar premie. Det kan fort bli vanskelig å finne ut hva man skal gjøre med den.

- Informerer deltakerne

Prosjektleder i TV 2, Erik Beckman, forklarte til Dagbladet den gang at kanalen alltid strekker seg langt for å finne løsninger etter «Farmen»-vinneres ønsker og behov.

- Hytta og bilen har en veldig høy verdi, og representerer en av de største premiene på norsk tv. Dette er fantastiske premier som vi er veldig stolte av. Deltakerne kommer fra forskjellige deler av landet, og tanken er at de skal få mulighet til å sette opp en flott hytte etter ønske, behov og bosted. Vi har vært i dialog med flere tidligere vinnere om dette, fortalte Beckman.

- Burde det understrekes enda tydeligere at man faktisk ikke vinner en ferdig hytte?

- Vi informerer deltakere og den aktuelle vinneren om at hytta er et byggesett, både i forbindelse med, og i etterkant av innspillingsprosessen, fortalte han.

TRIST: «Farmen»-vinneren har ikke klart å feire seieren etter alt dramaet som har oppstått den siste tiden. Reporter: Miriam Bakkejord / Video: Jonas Scheie Hammer Vis mer