Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Det danske kongehuset:

Derfor sier grevinnen fra seg årlig apanasje på tre millioner kroner

Grevinne Alexandra av Frederiksborg vil ikke være bundet.

FIKK NOK: Grevinne Alexandra var tidligere gift med prins Joachim av Danmark, og har derfor gjort seg fortjent til apanasje. Nå vil hun ikke ha den mer. Foto: NTB scanpix
FIKK NOK: Grevinne Alexandra var tidligere gift med prins Joachim av Danmark, og har derfor gjort seg fortjent til apanasje. Nå vil hun ikke ha den mer. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2005 sjokkerte danske prins Joachim en hel verden da han offentliggjorde at han skulle skille seg fra kona, grevinne Alexandra av Frederiksborg.

Paret hadde på tidspunktet barna prins Nicolai (18) og prins Felix (15) sammen, og det ble stilt spørsmål ved alt fra foreldrefordeling til kongelige titler da skilsmissen ble et faktum.

Siden den gang har grevinnen levd et liv unna pressens søkelys, for å ta vare på barna sine og for å komme seg videre i livet. Da skilsmissen ble et faktum mistet hun sine offisielle titler, men fikk beholde apanasje fra det danske kongehus.

Avslører grunnen

I sommer valgte hun å si fra seg denne apanasjen, som er et årlig beløp fra statskassa som tildeles kongelige eller medlem av fyrstehus. Beløpet grevinnen og hennes familie årlig får, er på svimlende 2,4 millioner danske kroner - eller 3,1 millioner norske.

TENKER PÅ BARNA: Grevinne Alexandra av Danmark har sønnene Nicolai (t.v) og Felix sammen med prins Joachim. Begge barna er prinser og er i arverekken til den danske tronen. Her fotografert med sin mor i høst. Foto: NTB scanpix
TENKER PÅ BARNA: Grevinne Alexandra av Danmark har sønnene Nicolai (t.v) og Felix sammen med prins Joachim. Begge barna er prinser og er i arverekken til den danske tronen. Her fotografert med sin mor i høst. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Grevinne Alexandra frasier seg sin årlige apanasje med virkning fra juli 2020, når hennes yngste sønn, prins Felix, fyller 18 år, opplyste hennes advokat, Bjarke Vejby, den gang, uten at noen ytterligere grunn ble oppgitt.

Nå snakker hun for første gang ut om valget. I et sjeldent intervju forteller hun til «Go' aften Danmark» lørdag kveld, sitert av danske TV 2, at beslutningen ble tatt på grunnlag av framtida.

- Jeg har overveid det lenge, og har sett på saken fra alle mulige forskjellige sider. Men jeg kommer alltid tilbake til samme beslutning, sier hun i programmet og understreker at det ikke har vært enkelt, men nødvendig.

POPULÆR: Grevinnen var populær i Danmark, mye på grunn av sin motesans og dedikasjon til veldedig arbeid. Her er hun fotografert i 2004. Foto: NTB scanpix
POPULÆR: Grevinnen var populær i Danmark, mye på grunn av sin motesans og dedikasjon til veldedig arbeid. Her er hun fotografert i 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er det riktige for meg. Jeg skal videre med livet mitt, sier hun.

Det nye livet skal blant annet inneholde en del reising, ifølge grevinnen selv.

- H.C. Andersen var veldig smart da han sa «borte bra, men hjemme best». Mitt hjem er her, men det betyr ikke at jeg ikke vil reise. Jeg vil ut i verden og se, men jeg gjør det helt klart med danske øyne, sier hun i intervjuet.

Alexandra vil imidlertid fortsette å få litt penger fra staten. Dette fordi hun ikke har skrevet under på noen pensjonsordning. Ifølge Ekstra Bladet vil hun da motta en vanlig lønn for «vanlige» arbeidere, som naturligvis er vesentlig lavere enn det hun nå mottar.

SKILTE LAG: Eventyrromansen mellom Alexandra og Joachim tok brått slutt i 2005. Nå har grevinnen valgt å si fra seg apanasjen. Foto: NTB scanpix
SKILTE LAG: Eventyrromansen mellom Alexandra og Joachim tok brått slutt i 2005. Nå har grevinnen valgt å si fra seg apanasjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I Danmark raste debatten i fjor rundt hvorvidt prins Joachims barn i det hele tatt bør få apanasje. Kronprins Frederik får apanasje, slik danske kronprinser har fått siden 1849, men i 1995 ble ordningen utvidet til også å gjelde Joachim.

Til sammen har de to prinsene åtte barn, og spørsmålet er om også de skal få en årlig utbetaling fra staten. Spørsmålet ble ekstra aktuelt ettersom prins Nikolai, Joachims eldste sønn, nærmet seg myndighetsalder. I en meningsmåling svarte 70 prosent av danskene at de mener Joachims barn ikke bør få apanasje.

Mistet tittelen

Hun er født i Hongkong, men ser på Danmark som sitt nye hjemland. Dit flyttet hun på midten av 1990-tallet, etter at hun og prins Joachim giftet seg i november 1995.

Duoen traff hverandre på en fest i Hong Kong seint i 1994, og i mai året etter gikk prinsen ned på kne og fridde på en romantisk ferie til Filippinene. Allerede et halvt år seinere sto bryllupet.

BLE GREVINNE: Alexandra av Frederiksborg fikk tittelen sin av dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix
BLE GREVINNE: Alexandra av Frederiksborg fikk tittelen sin av dronning Margrethe. Foto: NTB scanpix Vis mer

Alexandra ble raskt en yndling blant det danske folk, og var kjent for sitt veldedige arbeid, samt sin moteriktige klesstil.

Da paret gikk fra hverandre i 2005, tok ikke lang tid før det kom fram at Alexandra hadde funnet lykken med den 14 år yngre fotografen Martin Jørgensen. De to gikk hver til sitt i 2015.

Paret giftet seg 3. mars 2007 i Øster Egede Kirke herregården Jomfruens Egede på Sydsjælland, men gikk altså fra hverandre etter åtte år. Etter at de to giftet seg mistet Alexandra prinsessetittelen.

Prins Joachim er for tida gift med prinsesse Marie, grevinne av Montpezat. De giftet seg i 2008, og har barna prins Henrik og prinsesse Athena sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!