UNNGÅ LO: De pusete plaggene loer, sånn er det bare. Men det finnes et par triks du kan ty til for å unngå å få småhårene overalt.  Foto: Kristin Edvardsen
UNNGÅ LO: De pusete plaggene loer, sånn er det bare. Men det finnes et par triks du kan ty til for å unngå å få småhårene overalt. Foto: Kristin EdvardsenVis mer

Derfor skal du legge ullgenseren i fryseren over natta

Her er løsningen på problemet nesten alle har.

Mange har et slags hat-elsk-forhold til den fluffy pusegenseren. Den er komfortabel, myk og chic - men kan også være et sant mareritt å ha på seg.

For du har helt sikkert opplevd at den mørke jeansen din - og alt annet du kommer borti - blir dekket av lyse, pusete hår?

Løsningen er ofte at den kosete genseren blir liggende i klesskapet. Men det finnes en annen utvei - som ikke innebærer at du må ha en klesrulle med deg i veska, uansett hvor du går!

Du skal nemlig legge genseren i fryseren!

Ifølge nettstedet eHow er dette trikset en effektiv måte å unngå at genseren din loer på - og da spesielt angoraplagg.

Når angora blir utsatt for kulde, vil nemlig fibrene i genseren hekte seg sammen, noe som igjen vil forhindre loing, skriver nettstedet.

Dette gjør du Legg genseren flatt. Gå deretter over med en klesrulle for å fjerne lo som allerede sitter løst. Snu så plagget, og gjør det samme på den andre siden.

Brett genseren sammen i en plastpose, gjerne med en lynlås, og lukk den skikkelig - først og fremst for å unngå at genseren tar til seg andre lukter som finnes i fryseren.

La genseren ligge kaldt i minst tolv timer - og gjerne over natta.

Etter tining Rist plagget godt én gang for å fjerne overflødige hår. Nå skal den verken loe eller få det til å se ut som du eier tusen katter.

Ønsker du å få flere av genserne dine lo-frie, anbefales det at du putter disse i separate poser.

Har du en kløende ullgenser, kan også den få en omgang i fryseren; kløende ullgensere blir nemlig behagelige og myke igjen dersom de får ligge og fryse litt!

Legg gjerne plagget tilbake i fryseren når dagen er omme, og ta det fram igjen når du skal ha det på deg neste gang. Ikke nok med at genseren skal loe mindre, du skal også opplevde at den blir mindre statisk å ha på seg.

TESTGENSEREN: Klikk Mote testet trikset for å se om det faktisk fungerte, og ble positivt overrasket over resultatet.  Foto: Kristin Edvardsen
TESTGENSEREN: Klikk Mote testet trikset for å se om det faktisk fungerte, og ble positivt overrasket over resultatet. Foto: Kristin Edvardsen Vis mer

Ifølge nettstedet eHow skal trikset også fungere på merinoull og andre myke ulltyper.

Vi testet Klikk Mote tok saken i egne hender for å prøve ut tipset.

Genseren vi testet hadde blandingsforholdet 70 prosent angora og 30 prosent polyester. Vi lot den ligge i fryseren i nøyaktig 12 timer.

Da vi tok den ut, var den selvfølgelig kjølig, men fortsatt myk og fluffy. Det tok bare et par minutter før den var romtemperert.

Genseren var ikke like statisk som tidligere, og stakk i tillegg mindre enn før - noe som absolutt var et pluss. Når det kom til loing, var dette noe redusert, men ikke helt borte.

Ifølge nettstedet eHow er den beste måten å unngå at angoraplagg loer på, å kjøpe et plagg av god kvalitet. Jo bedre kvalitet angoraplagget har, jo tettere er det vevd eller strikket, noe som gjør at en mindre del av stoffet vil falle av.

At testgenseren vår ikke besto av 100 prosent angora, kan altså ha vært årsaken til at fryseren ikke reduserte absolutt all loing.

Fiberblandinger nupper lettere Ifølge forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Kirsi Laitala, kan plagg med fiberblandinger lettere loe enn rene ullplagg.

- Dette gjelder spesielt blandinger med ull og syntetiske fiber - som for eksempel angora og polyester. Også plagg med løs struktur får lettere nupper og loing enn plagg med tettere struktur - for eksempel mykt, løststrikket materiale sammenlignet med tettvevd stoff, forteller Laitala.

Hun forklarer at fordi ull finnes i ulike kvaliteter, vil de fibertypene som er litt kortere eller tynnere, loe lettere enn de som er lengre og tykkere.

- For eksempel merino sammenlignet med norsk spelsau-ull. Men på den andre siden, de tynnere fibrene klør mindre, dersom brukeren er ømfintlig. Oftest nupper kamgarn-ull mindre enn kardegarn, men det er jo ikke lett å vite når man kjøper et plagg, sier Laitala.

- Et sammensatt problem Bettina Johnsen, kommunikasjonsansvarlig hos klesmerket Pierre Robert, forteller at loing av ullplagg er et sammensatt problem.

- Generelt kan vi si at loing skjer som følge av at plagget slites mot en annen flate under bruk, og oppstår derfor gjerne under armene, langs siden, og på albuene, sier Johnsen.

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet under!

FØR FRYSEREN: Genseren vi testet loet ekstremt mye før vi puttet den i fryseren. Dette ble redusert etter 12 timer i kulda, i tillegg til at plagget ble mindre statisk.  Foto: Kristin Edvadsen
FØR FRYSEREN: Genseren vi testet loet ekstremt mye før vi puttet den i fryseren. Dette ble redusert etter 12 timer i kulda, i tillegg til at plagget ble mindre statisk. Foto: Kristin Edvadsen Vis mer

Les også:

Slik vasker du dunjakken din

Du trenger ikke koster for å sminke deg

Her er ekspertenes beste skjønnhetstips!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.