Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Elton John

Derfor skiftet ekskona identitet

Elton Johns ekskone, Renate Blauel, har saksøkt artisten for 3 millioner pund (om lag 34,5 millioner kroner) for brudd på privatlivets fred etter selvbiografien og filmen «Rocketman».

BRYLLUP: Elton John og Renate Blauel giftet seg i Australia i 1984. Ekteskapet varte til 1988. Foto: REX
BRYLLUP: Elton John og Renate Blauel giftet seg i Australia i 1984. Ekteskapet varte til 1988. Foto: REX Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Ekskona til Elton John har holdt en særdeles lav profil etter skilsmissen i 1988. Nå viser rettsdokumenter at Blauel gikk så langt som til å skifte identitet for å gjemme seg fra offentligheten i en britisk landsby for å komme seg unna forbindelsen til sangeren, skriver The Guardian.

Nå krever Blauel opptil 3 millioner pund i erstatning for det psykologiske stresset hun mener Elton John har påført henne ved gjentatte brudd på taushetsavtalen de inngikk under skilsmisseoppgjøret i 1988.

EMOSJONELT: Både Elton John og hovedrolleinnehaver Taron Edgerton tok til tårene under visningen av “Rocketman” under filmfestivalen i Cannes. Vis mer

Skiftet identitet

Det var Guardian som avslørte at den svært mediesky Blauel hadde saksøkt den verdensberømte eksen etter at han i fjor ga ut en selvbiografi og filmen «Rocketman».

I rettsdokumentene sier advokatene til Blauel at:

  • Blauel forandret navnet sitt i 2001 til en ny og ukjent identitet for å bli kvitt sin gamle forbindelse til John. Under søksmålet har hun forandret navnet sitt tilbake til Blauel for å beskytte den nye identiteten.
  • I 2001 fortalte hun britiske venner at hun skulle flytte tilbake til fødelandet Tyskland for å ta vare på foreldre. Bare fire nære bekjente fikk vite at hun i realiteten ble værende i Storbritannia under ny identitet.
  • For å unngå medieoppmerksomhet kjøpte Blauel sitt nye hjem under navnet til en venn. Hun gjemte også alle eiendeler som kunne indikere hennes fortid som ektefellen til Elton John.
  • Blauel har også forandret utseendet for å unngå å bli knyttet til sitt gamle liv.

Snudd på hodet

I søksmålet forteller Blauel at hun inntil nylig bodde fredelig i en landsby med en ny partner. Hun var fornøyd med at hun hadde sluttet å være kjent som Elton Johns eks.

Blauel hevder så at livet hennes ble snudd på hodet etter at hun så en TV-reklame i 2019 om at John hadde laget den selvbiografiske filmen «Rocketman», som blant annet inneholder scener fra ekteskapet deres, og at John også holdt på å gi ut en selvbiografi hvor forholdet ble omtalt.

NY EKTEFELLE: Elton John og ektemannen David Furnish under Golden Globe-utdelingen tidligere i år. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo
NY EKTEFELLE: Elton John og ektemannen David Furnish under Golden Globe-utdelingen tidligere i år. Foto: REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo Vis mer

Taushetsavtale

Blauel og John møttes i 1983 da John spilte inn albumet «Two Low For Zero» i Air Studios i London. Blauel jobbet der som studioingeniør, skriver BBC.

Året etter giftet de seg i Australia på et tidspunkt hvor John etter eget utsagn fortsatt slet med sin seksuelle legning. I dag er John en av verdens kanskje mest berømte homofile menn, og han har i lang tid vært sammen med ektemannen David Furnish.

Skilsmisseoppgjøret mellom Blauel og John i 1988 inneholder en avtale som forbyr begge parter å snakke om «ekteskapet eller årsakene til separasjonen» unntatt i konfidensielle samtaler med nær familie og juridiske rådgivere.

Blauels advokater hevder at hun forsøkte å få gjort endringer i Johns selvbiografi like før utgivelsen, men at John i stor grad skal ha ignorert dette. Hun skal særlig ha reagert på utdrag i boka som antyder at ekteskapet ikke var ekte. Tvert imot sier Blauel at de forsøkte å få barn, men ikke var i stand til det.

Selv har John offentlig hevdet at han ikke ønsket barn før han traff David Furnish. De har to sønner sammen.

FREKK GAVE: Elton John, Carey Mulligan, Stephen Fry og Pink er gjester hos Graham Norton. Der kommer de inn på sine personlige historier om rapstjerna Eminem. Video: BBC Brit Vis mer

- Angst og depresjon

Advokatene til Blauel sier også at hun slet med sin mentale helse etter skilsmissen, men at hun i stor grad var blitt frisk igjen. Som følge av «Rocketman»-filmen skal hun ha lidd et «knusende mentalt tilbakefall» med «gjentatte mareritt, agorafobi, angst, depresjon, frykt og vært nødt til å konstant gjenoppleve fortida», skriver advokatene.

Blauels advokat, Yisrael Hiller, mener derfor at Blauels erstatning for Johns handlinger bør være på så mye som 3 millioner pund.

- I 1988 sa Elton seg enig i å respektere hennes privatliv, men han har siden ignorert dette løftet gjentatte ganger. Søksmålet handler bare om hans avtalebrudd i nyere tid, men det har vært mange andre avtalebrudd, sier Hiller til The Guardian.

- Sjokkert og trist

Johns advokater sier at mange sider av ekteskapet deres allerede var kjent i offentligheten, og at årsaken til at de ble skilt er kjent - nemlig at John er en homofil mann, som ønsket å være i et forhold med en annen mann. De mener også at John ikke kan holdes ansvarlig for Blauels mentale helse siden hun har hatt helseproblemer lenge før boka og filmen ble gitt ut.

- Elton er sjokkert og trist over Renates påstander 30 år etter en gjensidig, minnelig og respektfull skilsmisse - særlig siden han bare har skrytt av henne offentlig, opplyser en kilde nær John til BBC.

LUNGEBETENNELSE: Elton John måtte avbryte en konsert i Auckland, New Zealand, på grunn av lungebetennelse. Reporter: Christian Wehus. Video: KameraOne. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!