Kronprinsesse Catharina-Amalia:

Derfor skiller hun seg ut

Den nederlandske tronarvingen fyller 18 år tirsdag.

MYNDIG: Tirsdag ble den nederlandske kronprinsessen Catharina-Amalia 18 år. Foto: Frank Ruiter/Det nederlandske kongehuset
MYNDIG: Tirsdag ble den nederlandske kronprinsessen Catharina-Amalia 18 år. Foto: Frank Ruiter/Det nederlandske kongehuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nederlandske kongehuset har mye til felles med det norske, blant annet at det er liberalt og åpent - og at tronarvingene, prinsesse Ingrid Alexandra (17) og kronprinsesse Catharina-Amalia (18) er jevngamle.

Sistnevnte ble myndig tirsdag, og Norges kommende dronning fyller 18 neste måned.

Kronprinsesse Catharina-Amalia har vakt oppsikt utenfor landegrensene, blant annet ved å si fra seg apanasjen på 16 millioner kroner i året.

Friår

«7. desember 2021 fyller jeg 18 år, og vil, ifølge loven, motta apanasje. Jeg finner det ubehagelig så lenge jeg ikke gjør noe for pengene, og mens andre studenter har det mye vanskeligere, spesielt i denne perioden med coronaviruset», skrev hun i et brev til den nederlandske statsministeren Mark Rutte (54) tidligere i år.

TRONARVING: Kong Willem-Alexander med kronprinsesse Catharina-Amalia. Foto: Det nederlandske kongehuset
TRONARVING: Kong Willem-Alexander med kronprinsesse Catharina-Amalia. Foto: Det nederlandske kongehuset Vis mer

Det er første gang dette har skjedd i det nederlandske kongehuset. Planen til 18-åringen er å ta et friår for å utforske verden, før hun returnerer til skolebenken.

Kronprinsessen er datter av dronning Maxima (50) og kong Willem-Alexander (54), sønn av tidligere dronning Beatrix av Nederland. De har også prinsessebarna Alexia (16) og Ariane (14).

Åpen om framtida

Kronprinsessen ga også nylig ut en biografi, hvor hun blant annet skrev at hun ikke var klar til å bli dronning ennå, men at hun er forberedt på å tjene landet når den tid kommer.

Den nå 18 år gamle tronarvingen har også snakket åpent om framtidig ekteskap og psykisk helse. Hun har blant annet diskutert regjeringens godkjennelse av et eventuelt ekteskap.

OVERRASKER: Kronprinsesse Mette-Marit gjestet P3-programmet «The Kåss Furuseths» på Valentinsdagen. Da ble hun overrasket med dette spørsmålet. Bilder med tillatelse fra NRK. Vis mer

- Hvis det er mannen som støtter meg, som jeg elsker, som jeg vil tilbringe resten av livet mitt med, og regjeringen ikke godkjenner det, så får vi se hva jeg gjør. Hvis jeg ikke kan velge for mitt eget beste, så kan jeg ikke gjøre det beste for landet mitt, skriver hun i biografien, ifølge BBC.

Psykolog

Videre forteller hun også at hun går til psykolog når hun føler at livet er overveldende.

- Noen ganger blir det for mye for meg, skole, venner, så da prater jeg med noen. Hvis jeg trenger det, gjør jeg en avtale. Å snakke med en profesjonell nå og da er helt normalt, står det i boka.

Catharina-Amalia har også fått kallenavnet «Cocktail Queen», da hun har mikset drinker på en strandklubb - og rir en hest ved navn Mojito.

PÅ HESTERYGGEN: Catharina-Amalia på hesten Mojito. Foto: Martijn Beekman/Det nederlandske kongehuset
PÅ HESTERYGGEN: Catharina-Amalia på hesten Mojito. Foto: Martijn Beekman/Det nederlandske kongehuset Vis mer

Tronarvinger

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle sammenlikner også Catharina-Amalia med vår egen prinsesse Ingrid Alexandra.

- De to deler samme skjebne som tronarvinger, og akkurat som foreldrene - vil de nok ha stor glede av hverandre i åra framover, mener hun, og fortsetter:

- Det er ikke mange som deler deres erfaringer, og derfor blir båndene mellom kongehusene desto sterkere både vennskapelig og kollegialt.

MORSOM: Prinsesse Ingrid Alexandra fikk en lattermild respons da hun holdt en tale under den kongelige konfirmasjonslunsjen. Video: NRK. Vis mer

Vagle forklarer videre at akkurat som Ingrid Alexandra, har Catharina-Amalia hatt en så normal oppvekst som det lar seg gjøre for en tronarving.

- Hun har gått på offentlig skole, og deltatt på fritidsaktiviteter som barn og ungdom flest. Hun har dessuten hatt svært lite offisielle oppdrag, ja mindre enn vår egen prinsesse så vidt jeg kan se, sier Vagle.

Forbilde

Den unge kronprinsessen er også vokst opp i et hjem hvor åpenhet og ærlighet er viktig.

- Og nå som vi har fått bli bedre kjent med henne i forbindelse med myndighetsdagen, virker det som det er verdier hun har tatt med seg videre, sier Vagle, og fortsetter:

- Hun er både ærlig på at hun må selv få velge ektefelle en gang i framtida, og åpen om at hun har gått til psykolog. Det faktum at en ung kronprinsesse snakker så åpent om psykisk helse, viser oss at hun allerede nå er et godt forbilde. Det må vi selvsagt heie på!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer