Populariteten rundt den norske fest- og høytidsdrakten, som kommer i mange forskjellige farger og former, har tilsynelatende vokst i rekordfart de siste åra.
Det har nesten blitt umulig å skille de tradisjonelle festdraktene fra såkalte fantasidrakter, og det er heller ikke lett å holde tritt med kongehusets bunader.

Derfor satt hun i rullestol
I 2019 ble det kjent at prinsesse Ingrid Alexandra (18) fikk bunad i konfirmasjonsgave av kong Harald (85) og dronning Sonja (84). Sistnevnte var også med på å brodere deler av bunaden til barnebarnet.

«Bunaden er en rekonstruert kvinnedrakt fra Øst-Telemark slik de ble utformet i tidsrommet 1800-1850. Prinsessen har selv valgt ut delelementer til bunaden, og Hennes Majestet Dronningen har tatt aktiv del i prosjektet», het det i en pressemelding om gaven fra kongeparet i august.
Bunader til hele livet
Se og Hørs kongehuseksperter hyllet gaven, og mente det var et symbol på at kongeparet setter stor pris på Norges kulturarv. I likhet med prinsessen har også dronningen selv og prinsesse Märtha Louise (50) samme bunad i sin garderobe.
Prinsessen bar den nye bunaden på konfirmasjonsdagen sin, men allerede da hun kom til verden for over 18 år siden, fikk hun bunader for hele livet.

Det gjorde hun av mora, kronprinsesse Mette-Marits (48), hjemkommune.
- Det var naturlig å gi en Vest-Agder-bunad til bysbarn og kronprinsesse Mette-Marits datter, da hun ble født 21. januar 2004. Vi er også selvsagt svært stolte over prinsessens tilknytning til Kristiansand, og glade for at tronarvingen skal bære bygaven ved passende anledninger, sa Kristiansands daværende ordfører, Harald Furre, i en pressemelding på kommunenes hjemmesider i 2016.

Derfor solgte han bunaden
Da prinsessen ble døpt i 2004 fikk hun også en Hardangerbunad i gave av Hardangerrådet.
Prinsesse Ingrid Alexandra har ikke like mange bunader som mora, men hun kan også skilte med en fra sin egen hjemkommune. Da hun fylte fem år, fikk prinsessen en Askerbunad fra det lokale husflidslaget.


Bunad er ifølge Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, en favoritt hos både dronningen og kronprinsessen, og de har begge flere å velge mellom.
Stor samling
Kronprinsesse Mette-Marit har hele sju nasjonaldrakter å ta av, men det er nok Rogalandsbunaden som ligger hennes hjerte nærmest, mener kongehuseksperten.
Den fikk hun nemlig allerede til konfirmasjonen sin, og er brodert av mormora hennes.

- Jeg kommer fra en familie med mye håndverk. Bunaden min, som jeg fikk til konfirmasjonen, er det min mormor som har brodert. Hun har brodert bunad til alle barnebarna sine, fortalte Mette-Marit under Fretex' gjenbruksdager i 2014.

Denne har hun brukt ved en rekke anledninger, blant annet i sønnen Marius' konfirmasjon i 2012, og flere ganger på nasjonaldagen.
Da kronprinsessen giftet seg med kronprins Haakon i 2001 fikk hun Hardangerbunad i bryllupsgave fra Hardangerrådet.

På nasjonaldagen i 2014 brukte Mette-Marit den lokale Askerbunaden, da hun sto på trappa på Skaugum og vinket til alle de forventningsfulle barna.

I tillegg til de allerede nevnte nasjonaldraktene har Mette-Marit også en bunad fra Vest-Agder, en jubileumsdrakt som ble designet i forbindelse med Oslos 1000-årsjubileum, en såkalt fantasidrakt, samt en festdrakt fra Laudal i Vest-Agder.


- Et identitetsmerke
Dronning Sonja på sin side har fem bunader, men setter Telemarksbunaden svært høyt - spesielt sin egen. Den fikk hun i gave fra sin mor da hun giftet seg med kong Harald i 1968.
- Rødtrøyebunaden fra Øst-Telemark er liksom mest min bunad. Den fikk jeg av moren min i sammenheng med bryllupet vårt. Familien min kommer fra Telemark, og da synes jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden, har dronningen tidligere uttalt.


Sonja har fått flere bunader opp gjennom tida. Da hun fylte 50 fikk hun Rondastakk i gave fra kommunene i Oppland, og da hun besøkte Nord-Trøndelag i 1987 fikk hun Namdalsbunaden.

Da Sonja og kong Harald, den gang kronprinsesse og kronprins, besøkte Karasjok i 1969 mottok de samiske drakter i gave. Seinere har også dagens kronprinspar fått samedrakter, skriver NRK.
- Bunaden forteller vanligvis noe om hvor en kommer fra. Det er et vakkert identitetsmerke. I vår familie er vi så heldige å ha bunader, drakter og kofter i vårt eie som gjør at vi kan være «hjemme» hvor som helst i landet, har dronningen sagt under åpningen av «Tradisjon og inspirasjon» i Kunststallen.


Kronprinsen ble historisk
Kong Harald har vi derimot aldri sett i bunad, noe kongehuseksperten først og fremst tror handler om tradisjon.
- Festplagg for ham er gallauniform, kjole og hvitt, samt sjakett. På 17. mai er tradisjonen at han bærer sivilt festantrekk, nemlig dress.
Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at det ikke er noen tradisjon for at kongen bærer bunad.
Likevel har det blitt mer vanlig med bunad for menn med åra, en trend kronprins Haakon (48) har kastet seg på. I 2007 sto en kronprins for første gang i historien bunadskledd og tok imot barna på Skaugum.
Siden den gang har det nesten blitt tradisjon for ham å stille i Askerbunad på trappen.

Også prins Sverre Magnus (16) har båret den samme nasjonaldrakten, men vi har også sett ham ofte i bunad fra Vest-Agder.
Varpe har tidligere fortalt at kongefamilien selv velger hvilken bunad de ønsker å bære.
