Kongefamilien:

Derfor stemmer de ikke

De kongelige har stemmerett, men bruker den bevisst ikke.

VALG: Kongefamilien avstår ved valg. Foto: Jan Langhaug / NTB
VALG: Kongefamilien avstår ved valg. Foto: Jan Langhaug / NTB Vis mer
Publisert

Om under ei uke skal kommune- og fylkestingsvalget avgjøres. Mens resten av landet går til urnene for å avgi sin stemme, og dermed påvirke utfallet, er det en helt spesiell familie som holder seg hjemme.

Kongefamilien stemmer nemlig ikke ved valg.

Mange tror at de kongelige ikke har stemmerett, men det stemmer slettes ikke. De har det, men velger bevisst å ikke bruke den, forteller Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle overfor Dagbladet.

TETT: Kronprinsparet har blitt fulgt av et kamerateam fra TV 2, noe som gir et tettere innblikk enn noen gang. Video: Rød Løper / TV 2. Vis mer

- Hvorfor velger de å ikke stemme?

- Det er fordi de skal representere alle, og da vil det bli feil å vise sin støtte til et spesielt parti. Som kronprinsen selv har sagt ligger det litt i rollen deres.

Til Dagbladet bekrefter kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, at de kongelige ikke stemmer ved valg.

- Det er tradisjon for at de kongelige velger å ikke avgi sin stemme ved valg.

STEMMER IKKE: Kronprinsen har tidligere kommentert hvorfor de ikke stemmer. Foto: Foto: LArs Eivind Bones / Dagbladet
STEMMER IKKE: Kronprinsen har tidligere kommentert hvorfor de ikke stemmer. Foto: Foto: LArs Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hadde blitt vanskelig

I forkant av både stortingsvalg og kommune- og fylkestingsvalg arrangeres det skolevalg ved alle landets videregående skoler.

Tirsdag ble resultatet kjent, og det var trolig uten en stemme fra vår egen prins Sverre Magnus (17). For det er naturlig å tro at han, som resten av familien, frastår å stemme også her.

- Hvorvidt prinsen stemmer ved skolevalg eller ikke, vet jeg jo ikke. Men jeg vil tro han som resten av familien avstår fra å stemme - selv om det «bare» er skolevalg, forteller Vagle og fortsetter:

- Poenget er jo at de skal representere alle nordmenn - uansett hvem og hva. Det hadde blitt vanskelig om de uttrykte seg politisk.

Kronprins Haakon syklet til fra Skaugum itl Slottet. Vel framme, med hjelm på hodet, møter han oppmøtt presse. Video: NTB Vis mer

Savner å stemme

Det er likevel en person i kongefamilien som har fått kjenne på hvordan det er å delta i demokratiet.

Kronprinsesse Mette-Marit (50) stemte ved valg før hun ble gift med kronprins Haakon (50)

I et intervju på «Senkveld med Thomas og Harald» helt tilbake i 2011, fortalte kronprinsessen at det å bruke stemmeretten er noe av det hun savner mest med det «vanlige» livet.

Det gikk galt for kong Harald under et besøk i Danmark. Video: Caroline Vagle/Se og Hør Vis mer

iFinmark har tidligere spurt kronprinsen om nettopp det, at kona savner å stemme. Den gangen svarte han slik:

- Det forstår jeg jo på et vis. Men det er jo likevel den rollen vi har valgt å ta, som jeg støtter og synes er fornuftig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer