Dronning Margrethe av Danmark:

Derfor stiger dronningas lønn til himmels

Dronning Margrethe tjener fett, og det vil bare stige framover.

TJENER MEST: Det er dronninng Margrethe som tjener mest blant Skandinavias kongelige. Hun har i dag en årlig lønn på nærmere 106 millioner norske kroner. Foto: NTB scanpix
TJENER MEST: Det er dronninng Margrethe som tjener mest blant Skandinavias kongelige. Hun har i dag en årlig lønn på nærmere 106 millioner norske kroner. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selv om det kan virke behagelig fra utsida å være kongelig, med banketter, statsbesøk, luksusklær og gigantiske eiendommer, innebærer den nedarvede stillingen også mye jobb. Som et symbol på staten, må man nærmest alltid være tilgjengelig for taler, medieopptredener og møter med statsoverhoder.

Dette får de også lønn for, i form av det som kalles apanasje. Dette er en årlig utbetaling til diverse medlemmer av kongehuset, basert på hvor viktige de anses å være og hva de faktisk gjør. Ikke overraskende er det konger og dronninger som får bevilget mest penger.

I Skandinavia er dronning Margrethe av Danmark blant dem som får best betalt. Det viser nye tall, som danske Ekstra Bladet har fått tilgang på.

Over 100 millioner

Mangeårig journalist og tidligere redaktør i Aftenposten, Per Egil Hegge, har skrevet bok om unionsoppløsningen i 1905 og om kong Harald. Han forteller at apanasjen er en gammel regel fra tiden da kongene selv måtte finansiere landets kriger. Da vi fikk monarki i Norge, fikk vi også med skattefogden, på folkemunne kjent som skattefuten.

- Kristian IV Av Danmark og Norge, var kjent for å være svært barsk hva gjaldt å skattlegge befolkningen. Men et kongehus koster, og har man først et kongehus, kan de ikke leve som fattiglus. Det tar seg ikke ut, sier Hegge om apanasje-ordningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer