Marthe Kristoffersen:

Derfor tar «71 grader nord»-vinneren et friår

Marthe Kristoffersen skal ut på sin første sydentur.

FRI OG FRANK: Tidligere langrennsløper Marthe Kristoffersen (28) har bestemt seg for å ta med seg kjæresten verden rundt. For å få det til, har hun bestemt seg for å ta et friår. Foto: Espen Solli
FRI OG FRANK: Tidligere langrennsløper Marthe Kristoffersen (28) har bestemt seg for å ta med seg kjæresten verden rundt. For å få det til, har hun bestemt seg for å ta et friår. Foto: Espen Solli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg spurte meg selv om det å bli nummer ti var noe mål for meg lenger. Jeg funderte også på om jeg klarte å ta OL-medalje, og svaret var nei. Da var det ikke noe motivasjon for meg å drive videre, så jeg måtte forandre noe.

Tidligere langrennsløper Marthe Kristoffersen (28) bestemte seg i fjor for å legge opp sin profesjonelle deltakelse innenfor idretten, en avgjørelse som skapte overskrifter på grunn av hennes unge alder og profilerte karriere.

Meldingen kom omtrent ti år etter at hun debuterte under verdenscupen i 2007.

Hva framtida bringer, vet hun ennå ikke. Kristoffersen jobber i dag som trener for NTG Lillehammer, en jobb hun beskriver som givende og morsom. Kontrakten hennes går imidlertid snart ut, og da har 28-åringen andre planer på tapetet.

Alt på vent

- Jeg skal gjøre masse forskjellig, men det blir mye skikjøring. Og så skal jeg prøve å komme meg på min første sydentur. Hvor reiser man? Det blir nok noe i Asia, og jeg vil nok kanskje til Bali og Australia også. Det er ikke bestemt ennå, men vi skal ikke jobbe neste år, forteller hun til Dagbladet, og referer til seg selv og kjæresten Espen Berg-Johnsen.

Mens enkelte tar et friår etter videregående skole, tar Kristoffersen det nå. Den ferske «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»-vinneren, for øvrig den første kvinnelige vinneren i kjendisutgavens historie, tror det blir deilig å få slappet av litt.

STRESSER IKKE: Selv om menneskene rundt henne har begynt å etablere seg, stresser ikke Kristoffersen stort med livet. Nå skal hun bare slappe av. Foto: Espen Solli
STRESSER IKKE: Selv om menneskene rundt henne har begynt å etablere seg, stresser ikke Kristoffersen stort med livet. Nå skal hun bare slappe av. Foto: Espen Solli Vis mer

- Kjæresten min ser meg mer, så jeg håper han og familien liker at jeg er mer tilgjengelig. De merker nok også at jeg ikke har det presset på meg, men jeg er jo samme person i bunn og grunn. De rundt meg ser at jeg kan slappe av, og at jeg ikke må presterte hele tida, forteller hun.

Under innspillingen av realityserien hun vant, var Kristoffersen singel. Lykken smiler derimot nå for 28-åringen, men verken hun eller kjæresten stresser med å etablere seg inn i det klassiske voksenlivet.

- Jeg vet at det er han jeg skal være med, men jeg er ikke sånn typisk gifte-jente. Jeg føler ikke på stresset. Jeg har mange venninner som har barn, og det er kos. Jeg kan gjerne låne dem og passe, men jeg skal ikke ha noe barn før litt etter hvert, sier hun og fortsetter:

- Nå vil jeg gjøre ting selv, for barn legger jo litt lokk på ting.

Turer rundt med den gladlaksen her 💙🐟🐠 @espenbijay #steigen

Et innlegg delt av Marthe Kristoffersen ⭐️🐒 (@marthekristoffersen)

- Slukte alt Bjørgen sa

Da Marthe Kristoffersen først ble et profilert navn i norsk idrett, var ikke det helt alene. Hun og Therese Johaug (29) ble døpt Team Turbo den gang, da begge var ferske på banen, unge og rampete.

- Jeg og Therese slo gjennom samtidig, hun på litt høyere nivå enn meg, og vi var unge. Det var gode tider. Jeg var nok den som lagde litt liv og likte at det skjedde ting, samtidig som jeg var seriøs. Jeg var nok litt rampete, erkjenner hun i dag.

GODE VENNER: Marthe Kristoffersen og Therese Johaug utgjorde Team Turbo i sin tid. De er fortsatt gode venner den dag i dag. Her fotografert under et verdenscuprenn i Davos i 2010. Foto: NTB scanpix
GODE VENNER: Marthe Kristoffersen og Therese Johaug utgjorde Team Turbo i sin tid. De er fortsatt gode venner den dag i dag. Her fotografert under et verdenscuprenn i Davos i 2010. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om hun nå har lagt skiene på hylla, i hvert fall på profesjonelt nivå, har hun bevart vennskapet med de andre skijentene. Hun sier at aldersforskjellen egentlig aldri har hatt noe å si på samlinger eller sosiale arrangementer.

- Jeg har fantastisk gode venninner på laget fortsatt. Det er en aldersforskjell her, men det tenker man ikke på. Man finner jo sin plass på et lag, forteller hun og fortsetter:

- Marit [Bjørgen] var jo den med mest erfaring, men jeg har aldri sett på henne som noe mamma. Hun har kanskje den rollen litt, men for meg har hun vært et forbilde med masse kunnskap. Jeg slukte alt hun sa i starten, flirer Kristoffersen.

FORBILDE: Kristoffersen forteller at hun tidlig i karrieren så veldig opp til Marit Bjørgen, som satt med mye av kunnskapen hun søkte som ung langrennsløper. Her er de to fotografert på Kvitfjell i 2009. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
FORBILDE: Kristoffersen forteller at hun tidlig i karrieren så veldig opp til Marit Bjørgen, som satt med mye av kunnskapen hun søkte som ung langrennsløper. Her er de to fotografert på Kvitfjell i 2009. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Opp og ned

Når hun ser tilbake på karrieren i dag, klarer hun enkelt å plukke ut det hun betrakter som høydepunktet. Det var kanskje ikke det som fikk mest oppmerksomhet eller det som huskes best av fansen, men for Kristoffersen var VM i 2011 det aller beste hun har opplevd.

- Høydepunktet var den distansen i Kollen. Jeg gjorde det egentlig ikke så bra, men det var en vill opplevelse, forteller hun.

VIKTIG: Under ski-VM i 2011 fikk hun gå en distanse. Det gikk ikke veien for atleten, men hun synes likevel det er karrierens store høydepunkt. Foto: NTB scanpix
VIKTIG: Under ski-VM i 2011 fikk hun gå en distanse. Det gikk ikke veien for atleten, men hun synes likevel det er karrierens store høydepunkt. Foto: NTB scanpix Vis mer

På CV-en kan hun skryte av fem stafettgull på like mange norgesmesterskap, og ett sprintgull fra Beitostølen i 2016. Likevel var det en periode på starten av 2010-tallet som truet framtida for den unge skiløperen.

I 2012 fikk Kristoffersen nemlig påvist kyssesyken, som hun i dag omtaler som karrierens største nedtur.

- Det ødela i hvert fall to år for meg. Jeg måtte bare akseptere det, og det tar så lang tid det tar. Jeg skulle gjerne vært foruten de to åra. Det er jo etterdønninger når man blir frisk, så det tok veldig lang tid før jeg kunne trene ordentlig igjen, sier hun.

Hun understreker derimot at kroppen hennes trengte den hvilen den fikk - etter flere intense år med hardkjør fra morgen til kveld.

- Jeg presset det ganske langt, og det var kanskje aller verst for hodet. Jeg droppa mye familieting for å gjøre hver økt og hver time så bra som mulig, men det var målet mitt. Det var det jeg skulle gjøre. Man har jo ofret mye for dette livet, forklarer hun.

Skyr rød løper

Selv om Marthe har gjort en god figur på tv de siste månedene, som altså kulminerte med seier, har hun egentlig ikke noe ønske om å være kjendis.

- Jeg er ikke så opptatt av kjendislivet. Rød løper er ikke min greie, jeg har brukt alle unnskyldninger for å ikke dukke opp. Det er ikke min sterkeste side, flirer hun.

IKKE HJEMMEBANE: Marthe Kristoffersen forteller at hun i utgangspunktet ikke liker rød løper, men da «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» hadde premierefest tidligere i år, valgte hun å delta. Her sammen med kjæresten Espen Berg-Johnsen. Foto: Andreas Fadum
IKKE HJEMMEBANE: Marthe Kristoffersen forteller at hun i utgangspunktet ikke liker rød løper, men da «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» hadde premierefest tidligere i år, valgte hun å delta. Her sammen med kjæresten Espen Berg-Johnsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Fansen har likevel latt seg begeistre av 28-åringen. Hun forteller at hun ofte blir stoppet for selfies, og at det tidvis dukker opp hyggelige meldinger i innboksen på både Instagram og Facebook.

- Jeg synes det er kjempehyggelig, men jeg tar liksom ikke av. Jeg har ikke vært med for å bli mer kjent, jeg gjør bare det jeg synes er gøy. Jeg sier ikke ja for å vise meg fram, sier hun og fortsetter:

- Det er litt i innboksen i sosiale medier. Det jeg synes er rart, ler jeg av. Noen vil på date, og noen vil gifte seg. Det er skikkelig moro at folk engasjerer seg i absolutt alt. Ingen av dem som sender melding går over grensa, heldigvis, flirer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer