Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Kim Kardashian West og Chicago West:

Derfor valgte Kim Kardashian å få ei jente

Kim og Kanye «designet» sitt nyeste barn.

TREBARNSMOR: Kim Kardashian ble tidligere i år mamma for tredje gang. Det var langt fra tilfeldig at hennes tredje barn ble ei jente, kan hun nå fortelle. Foto: NTB scanpix
TREBARNSMOR: Kim Kardashian ble tidligere i år mamma for tredje gang. Det var langt fra tilfeldig at hennes tredje barn ble ei jente, kan hun nå fortelle. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle gode ting er tre. I midten av januar kunne stjerneparet Kanye West (40) og Kim Kardashian West (37) skrive under på akkurat det, da de ønsket sitt tredje barn - og andre datter - velkommen.

Den vesle jenta har fått navnet Chicago, og kom til verden ved hjelp av en surrogatmor. Kardashian West har hele tiden vært åpen om at det har vært en vanskelig avgjørelse for henne, fordi hun aller helst ønsket å føde barnet selv. Legene har derimot frarådet henne det, spesielt etter at hun gjennomgikk to risikosvangerskap.

I «Keeping Up With The Kardashians» snakker hun tidvis om valget, men nå har hun også valgt å åpne seg overfor pressen. I et langt intervju med amerikanske Elle snakker stjernen nå ut om surrogativalget, og alt det medførte. Det kommer blant annet fram at superparet bestemte kjønn på sitt kommende barn.

Guess who's ELLE?

A post shared by Elle Magazine (@elleusa) on

Vanskelig prosess

- Jeg omtaler henne som surrogatmoren min, selv om det bare er mitt og Kanyes DNA. (...) En surrogatmor er jo en som bruker sine egne egg og en annens sperm, forteller hun i intervjuet.

Kim Kardashian West og Kanye West oppsøkte flere byråer for å finne en aktuell kandidat til å bære fram en ny arving til Kardashian-dynastiet. Etter å ha funnet rett kandidat, som paret av personverngrunner har valgt å holde skjult fra offentligheten, visste 37-åringen med en gang at dette ville funke.

Ett av kravene hun hadde var at surrogatmora spiste regelmessig, og at barnet ville bli født i Los Angeles. Begge kravene ble innfridd, selv om hun til syvende og sist skulle ønske hun fikk gjennomført svangerskapet selv.

- Jeg hatet å være gravid, men jeg ønsket fortsatt at jeg kunne gjøre det. Å gi fra seg kontrollen, er vanskelig i starten. Med en gang man slipper den, er det den beste opplevelsen. Jeg anbefaler surrogati, sier hun.

Graviditeten begynte med at paret bestemte seg for hvilket kjønn de ville ha, en prosess som har vært kontroversiell.

- Det var skikkelig vanskelig. Hvilket kjønn skal barnet ha? Jeg spurte om hvilket som var det sunneste. «Velg det sunneste», sa jeg, og det var ei jente, forteller hun.

Kontroversielt

Andre kjendiser har tidligere blitt refset for å velge kjønn på barnet sitt, en prosedyre som for øvrig er ulovlig i Norge.

Flere Twitter-brukere beskyldte blant andre Chrissy Teigen (32) for å tukle for mye med skaperverket. Det skal for øvrig nevnes at surrogati heller ikke er lovlig i Norge, så Kardashians babydrøm kunne aldri blitt realisert på norsk jord.

I USA er det lov å kunne velge kjønn på barnet under befruktning av egget, eller embryoet som det kalles, men slik er det ikke her i landet.

- Det er ikke lov i Norge å velge kjønn på barnet gjennom assistert befruktning av et embryo med mindre det er en alvorlig sykdom inne i bildet. Bare i disse tilfellene kan man velge kjønn på et framtidig barn i Norge. Og da for å unngå at barnet ikke arver en alvorlig sykdom knyttet til barnets kjønn, har fertilitetsgynekolog Nan Olereid ved IVF klinikken i Oslo tidligere uttalt til Dagbladet.

Direktør for Biotekonologirådet her til lands, Ole Johan Borge, fortalte til Dagbladet at loven om assistert befruktning har vært gjenstand for stor debatt.

- Loven ble vedtatt første gang i 1994 og har vært endret flere ganger. Hva som er tillatt og ikke i loven, er det Stortinget som bestemmer. Assistert befruktning er et av de områdene det er stor politisk uenighet om og enhver endring er normalt gjenstand for omfattende diskusjon.

NYFØDT: Realitystjerna Kim Kardashian ble mor for tredje gang tidligere i år. Vis mer Vis mer

Flere har derimot ønsket debatten om assistert befruktning og «designerbabyer» velkommen, selv om det fortsatt er kontroversielt i norsk kontekst.

Ved en naturlig graviditet finner man ofte ut kjønnet til et barn i uke tolv som følge av ultralyd, mens blodprøver tidligere i svangerskapet også kan avsløre kjønnet.

Teigen selv slo tilbake mot kritikken etter at flere fans raste mot supermodellens avsløring.

«Dette er så interessant. Jeg fortalte det fordi jeg er åpen. Jeg er rundt så mange åpne mennesker, og glemmer at det er kontroversielt. Uansett, jeg er ikke sint på noens meninger, men jeg kritiserer heller ikke andre for å få dem til å føle seg dårlig heller», skrev hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!