Dronning Elizabeth IIs begravelse:

Derfor var Bear Grylls invitert

For mange nordmenn er han utelukkende kjent som TV-våghals, men Bear Grylls har også fått kongelige utmerkelser for sitt veldedige arbeid.

INVITERT: Bear Grylls var en av om lag 2000 personer som var invitert til dronning Elizabeth IIs begravelse mandag ettermiddag. Her utenfor Westminster Abbey, hvor seremonien ble holdt. Foto: Shutterstock / NTB
INVITERT: Bear Grylls var en av om lag 2000 personer som var invitert til dronning Elizabeth IIs begravelse mandag ettermiddag. Her utenfor Westminster Abbey, hvor seremonien ble holdt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO / LONDON (Dagbladet): Da Bear Grylls dukket opp, tilsynelatende fra intet, på TV-skjermer over hele verden i 2006, ble han raskt kjent for sine spektakulære overlevelsesprogrammer.

Eventyreren drakk alt som kunne drikkes, spiste alt som kunne spises og gjorde alt som kunne gjøres for å komme seg helskinnet hjem fra brutale møter med naturen.

Mandag formiddag dukket 48 år gamle Grylls opp igjen, tilsynelatende fra intet, foran Westminster Abbey der han, sammen med rundt 2000 andre, deltok i dronning Elizabeth IIs begravelse.

Mange har siden spurt seg: Hvorfor det?

SISTE FARVEL: Flere tusen mennesker har de siste dagene stått mange timer i kø for å bivåne dronning Elizabeths kiste. Nå er det stengt. Video: Reuters Vis mer

Spesialsoldat og eventyrer

I tillegg til å være TV-stjerne og forfatter, er Grylls også tidligere spesialsoldat.

Han tjenestegjorde i tre år for en reserveavdeling i SAS, de britiske spesialstyrkene, men måtte dimittere da han brakk ryggen under et mislykket fallskjermhopp i 1997.

Bare ett år etter den alvorlige fallskjermulykken, besteg han Mount Everest i en alder av 23 år.

Men det er verken hans tjeneste i det britiske forsvaret, hans bragder som eventyrer eller CV-en fra TV-en som resulterte i en invitasjon til dronning Elizabeth IIs begravelse.

KONGEPARET: Her er kong Harald og dronning Sonja i Westminister Hall, der kisten til dronning Elizabeth ligger. Video: AP Vis mer

Innlemmet i britisk orden

I 2009 ble Grylls, da kjent for mange, utnevnt til «Chief Scout» for Speiderforeningen i Storbritannia, ifølge Yorkshire Live.

Siden da har Grylls bidratt til å lede speiderbevegelsen i Storbritannia. Siden da har Grylls og speiderne viet mye tid og krefter til å nå særlig underprivilegerte barn og unge.

Det resulterte i medlemsvekst for organisasjonen og en kongelig utmerkelse for Grylls.

I 2019 ble den britiske eventyreren og programlederen utnevnt til offiser av Den britiske imperieordenen for sitt arbeid for barn og unge.

Han fikk utnevnelsen av dronningen personlig, og møtte henne flere ganger.

- USIKRE: Prins William og prinsesse Kate var på plass til dronning Elizabeths begravelse i Westminster Abbey mandag 19. september. Men det var én ting de skal ha vært usikre på i forkant. Reporter/video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV Vis mer

Hyllet dronningen

I en uttalelse etter dronningens bortgang, hyllet Grylls Storbritannias avdøde monark og hennes støtte til den nasjonale og internasjonale speiderbevegelsen.

«Gjennom 70 år sto hennes majestet dronningen ved vår side og oppmuntret våre frivillige og inspirerte våre unge til å tilegne seg nye ferdigheter, hjelpe andre og til å skinne. Hennes pliktfølelse var et strålende eksempel til hver eneste speider», skrev Grylls.

«'Speiding er en global kraft for det gode', sa hun til oss en gang. På vegne av hver eneste speider takker vi hennes majestet dronningen for sin tjeneste. Vi vil aldri glemme henne», la han til, ifølge Yorkshire Live.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer