Sarah Ferguson:

Derfor var hun ikke i begravelsen

Sarah Ferguson, hertuginne av York, er som regel til stede i forbindelse med kongelige begivenheter. Men ikke denne gangen.

IKKE TIL STEDE: Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986. Paret skilte lag ti år seinere, men har bevart et spesielt forhold i etterkant. Førstnevnte er vanligvis også å se i forbindelse med kongelige tilstelninger. Foto: REX/NTB
IKKE TIL STEDE: Sarah Ferguson giftet seg med prins Andrew i 1986. Paret skilte lag ti år seinere, men har bevart et spesielt forhold i etterkant. Førstnevnte er vanligvis også å se i forbindelse med kongelige tilstelninger. Foto: REX/NTB Vis mer
Publisert

Fredag 9. april kom den triste nyheten om at dronning Elizabeths (94) ektemann gjennom over sju tiår, prins Philip, var død. Han ble 99 år.

Siden har hertugen av Edinburghs bortgang preget en hel verden, både før, under og etter begravelsen. Det ble nemlig raskt kjent hvilke planer som var lagt for prinsens siste reise, ettersom han ønsket seg en mer nedtonet begravelse uten «pomp og prakt».

Lørdag var hans nærmeste familie samlet i Windsor for å ta farvel med han, og dronninga har naturligvis fått mye oppmerksomhet, spesielt fordi hun måtte sitte alene i kapellet grunnet coronapandemien.

Også prinsebrødrene Harry (36) og William (38) har vært i medienes søkelys etter å ha hatt en heller kjølig relasjon de siste åra. Lørdag ble de gjenforent i bestefarens begravelse.

PRINS PHILIP: Prins William og prins Harry går sammen ut av begravelsen til prins Philip Vis mer

Én som ikke var å se var prins Harrys kone, hertuginne Meghan (39). En talsperson for paret kunne i forkant av begravelsen fortelle at 39-åringen ikke ville delta i den kongelige begravelsen etter råd fra legen sin.

Hertugparet av Sussex venter som kjent ei lita jente til sommeren, og 39-åringen fikk derfor beskjed om at det ikke er lurt å reise så seint i svangerskapet.

UTEN MORA: Prinsesse Eugenie (t.v.) hadde ektemannen Jack Brooksbank ved sin side, mens søsteren prinsesse Beatrice hadde selskap av sin ektemann Edoardo Mapelli Mozzi. Mora deres glimret derimot med sitt fravær. Foto: Steve Parsons/ Pa Photos/ NTB
UTEN MORA: Prinsesse Eugenie (t.v.) hadde ektemannen Jack Brooksbank ved sin side, mens søsteren prinsesse Beatrice hadde selskap av sin ektemann Edoardo Mapelli Mozzi. Mora deres glimret derimot med sitt fravær. Foto: Steve Parsons/ Pa Photos/ NTB Vis mer

Hertuginnen av York manglet

Men Meghan var ikke den eneste som glimret med sitt fravær. Det gjorde nemlig også Sarah Ferguson (61), hertuginne av York.

Da hertuginnen av York giftet seg med dronning Elizabeth og prins Philips sønn, prins Andrew (61), i 1986, var det trolig få som kunne forutse hvilket hodebry hun ville skape for det britiske kongehuset.

Hun fikk raskt kallenavnet «Fergie», og har vært en favoritt for tabloidmediene helt siden hun først dukket opp i rampelyset.

EKSER: Sarah og Andrew i forbindelse med Royal Ascot i 2019. Foto: Shutterstock / NTB
EKSER: Sarah og Andrew i forbindelse med Royal Ascot i 2019. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Sarah og Andrew, som fikk døtrene prinsesse Beatrice (32) og prinsesse Eugenie (31) sammen, gikk nemlig hver til sitt etter ti års ekteskap i 1996, men i åra etter har de to funnet tilbake til hverandre - som venner.

Hertuginnen er som regel til stede i forbindelse med kongelige tilstelninger, og var blant annet gjest da Meghan og Harry giftet seg i 2018, og i prins William og hertuginne Kates (39) bryllup sju år tidligere.

SLOTTET: En kvinne kledde av seg på overkroppen og løp naken utenfor Windsor Castle underveis i prins Philips begravelse. Vis mer

- Ikke særlig begeistret

Det var nok derfor mange som ventet å se Sarah i prins Philips begravelse, men den gang ei. Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at det som kjent var et svært begrenset antall gjester i begravelsen.

- Det er derfor ikke spesielt rart at Sarah Ferguson ikke var en av dem. Hun er jo formelt sett skilt fra dronningas sønn, og det sies dessuten at prins Philip ikke var spesielt begeistret for henne, forteller Vagle, og fortsetter:

- Når det er sagt, har hun likevel funnet sin måte å støtte sin tidligere svigermor på. Sammen med Andrew skal hun ha gått både en og to turer om dagen med dronninga etter at hun mistet ektemannen.

MED BESTEFAR: Døtrene til Sarah Ferguson og prins Andrew, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie, avbildet sammen med prins Philip i 2012. Foto: Tim Rooke/ Shutterstock/ NTB
MED BESTEFAR: Døtrene til Sarah Ferguson og prins Andrew, prinsesse Beatrice og prinsesse Eugenie, avbildet sammen med prins Philip i 2012. Foto: Tim Rooke/ Shutterstock/ NTB Vis mer

Vagle forteller også at i motsetning til prins Philip, har nemlig dronning Elizabeth alltid vært svak for Sarah.

- Hun synes hun har vært en utmerket mor for de to døtrene, og hun liker hennes vinnende vesen. De siste 13 åra har jo dessuten prins Andrew og Sarah bodd i sammen hus, til tross for at de er skilt, så det er jo åpenbart at hun er en del av familien fortsatt - om ikke formelt sett, forklarer kongehuseksperten.

MISTET PAPPA: Prins Andrew bryter tausheten etter prins Philips bortgang. Foto: Stephen Simpson/Shutterstock/NTB. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Eksparet støtter hverandre

Hertuginnen av York har vært mye i mediene opp gjennom åra, og har blant annet vært å se i «Friends». Likevel har hun holdt sine innerste følelser godt skjult for omverdenen, og har eksempelvis pratet lite om den høyprofilerte skilsmissen.

For et par år siden gjorde hun imidlertid det, og beskrev forholdet til eksmannen i svært varme ordelag.

- Den 23. juli 1986 var den lykkeligste dagen i livet mitt, fortalte hun om dagen hun giftet seg med prinsen og ble tildelt hertugdømme over York.

- Andrew er den beste mannen jeg kjenner. Det han gjør for Storbritannia er fantastisk; Ingen vet hvor hardt han jobber for landet sitt. (...) Jeg er så stolt av ham. Jeg står ved hans side og kommer alltid til å gjøre det. Måten vi er på er vårt eventyr, og selv om vi ikke er et par, har vi en stor tro på hverandre, fortalte hun åpent i intervjuet med Daily Mail.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer