Designere nektet å kle opp Ashley Graham på grunn av størrelsen hennes

Redaktøren i britiske Vogue går hardt ut mot motefolket. 

HYLLES: Modellen Ashley Graham (28) har de siste åra vært på «alles» lepper. Med flere opptredener på catwalker rundt om, egen undertøyskolleksjon og forsideintervjuer med blant annet Sports Illustrated, har 29-åringen etablert seg som en av verdens mest omtalte modeller. Video: Addition Elle Les saken her: Vis m... Vis mer

(Dagbladet): Modellen Ashley Graham (28) har hatt litt av et år. Stjerna har gått ned catwalken for flere designere, kledd av seg i photoshoots og avslutter nå den store bragden av et år med å pryde forsida av britiske Vogue.

På Instagram har hun lagt ut skrytebilde, der hun skriver at hun føler seg beæret over å kunne være en del av den store moteinstitusjonen som magasinet er i den britiske og internasjonale motebransjen.

Det er januarutgaven av magasinet som 28-åringen er med i. Det var imidlertid ikke en dans på roser å få dratt alt i land. Det skriver ET Online.

Kritiserer designere

Å finne klær til fotoseansen skal ha bydd på problemer for Vogue-teamet og modellen. Tidligere denne uka avslørte magasinets redaktør, Alexandra Shulman, at det var vanskelig å få designere til å låne dem klær.

«Shooten ble satt sammen på kort tid og vi er nå veldig takknemlige overfor folka i Coach (motemerke, jour anm), som under den kreative ledelsen av Stuart Vevers var raske med å komme med klær til oss som var utenfor de tradisjonelle prøveklærne vi hadde», skriver hun i magasinets lederartikkel og fortsetter:

«Mens de var entusiastiske for å kle en dame som ikke er en standard modell, var det dessverre andre som blånektet å låne oss klær», forklarer hun.

Shulman påpeker videre at det virker som om bransjen gjerne ønsker å utvide skjønnhetsbegrepet, som å inkludere større modeller og flere etnisiteten, men at de ikke ønsker å ta steget selv.

Det kritiserer hun dem for.

«Noen av våre største merker går i en annen retning, som etter min mening er lite klokt av dem», skriver hun i brevet.

Vil ikke gå ned

I intervjuet som følger med forsiden og bildeserien i britiske Vogue, snakker Graham ut om hvordan det er å være stemplet som «plus size»-modell.

Graham går nemlig under begrepet «plus size», som vil si at hun er større enn en tradisjonell modell. Hun er størrelse 16 i USA, som vil si at størrelsen hennes er rundt 48 i europeisk forståelse.

- Om jeg noen gang skulle ønske jeg var tynnere? Herregud, det gjorde jeg i gamle dager. Men nå ville det å miste vekt føles ut som uærlighet overfor meg selv, sier hun og fortsetter:

- Mye av den jeg er er knytta til størrelsen min, og jeg er veldig fornøyd med den personen, forklarer 28-åringen.

Med flere opptredener på catwalker rundt om, egen undertøyskolleksjon og forsideintervjuer med blant annet Sports Illustrated, har 28-åringen etablert seg som en av verdens mest omtalte modeller.

I september viste modellen fram sin egen undertøyskolleksjon under New York Fashion Week. Hun gikk selv ned catwalken, og kolleksjonen ble i etterkant omtalt som en «visning av kropps-positivitet», ifølge Aol.

I våres var hun også den første «plus size» modellen noen sinne til å pryde Sports Illustrated sin badetøy-utgave. I høst skrøt både moteekspert Ida Einarsdottir og modellmamma Eivor Øverbø til Dagbladet av Graham.

Sistnevnte mente hun kunne være et forbilde.

- Hun er en flott jente, og sikkert et forbilde for mange som er formfulle og som kanskje har hatt problemer med det, mener Øvrebø.